25 / 04 / 2024

Yüzde 25'lik kira artışı sınırı Anayasa'ya aykırı mı? Ev sahipleri dikkat!

Yüzde 25'lik kira artışı sınırı Anayasa'ya aykırı mı? Ev sahipleri dikkat!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde kira artışlarına getirilen sınırı kaleme aldı ve Anayasa'ya aykırı olup olmadığını değerlendirdi...



11 Haziran tarihinde kira artış sınırlamasının yürürlüğe alındığını belirten Türkmen, düzenleme ile konut kiracılarının enflasyondan etkilendiğinin ancak iş yeri kiracılarının etkilenmediğinin belirtildiğini aktardı. 

Türkmen, "Enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle kira artış oranlarında 2000 yılı için %25, 2001 yılı için %10 sınırı getirilmişti. Yasal düzenleme Anayasa Mahkemesi'ne taşındı" dedi ve 2000 yılı için yapılan düzenlemenin Anayasa'ya aykırı bulunmadığını ancak 2001 yılı için getirilen sınırlamanın Anayasa'ya aykırı bulunduğunu ve iptal edildiğini vurguladı. 

Yüzde 25 lik kira artışı sınırı Anayasa ya aykırı mı? Ev sahipleri dikkat!

"Alelacele yapılan bu yasal düzenleme, Anayasa'da koruma altına alınmış olan “mülkiyet hakkının” ölçüsüz bir
şekilde ihlali nedeniyle açıkça Anayasa'ya aykırıdır" diyen Türkmen, "Anayasa Mahkemesi'nin %10'luk sınırlamayı iptal ettiği 2001'de enflasyon toptan eşya fiyatlarında yüzde 88.6, tüketici fiyatlarında yüzde 68.5 idi. 2022 yılı Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 73.50, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 132.16'dır" açıklamasında bulundu. 

Bu kadar yüksek enflasyon varken, 2022 için kira yükseliş oranının yüzde 25 gibi düşük bir oran belirlendiğini ifade eden Türkmen, "Ülkemizde ev sahiplerinin tamamının 50-100 evi yok. Bir evden elde ettikleri kira ile yaşamlarını sürdürmeye çalışan binlerce ev sahibi var" dedi. Türkmen, yüksek enflasyonun yükünün ev sahiplerine yıkıldığını da aktardı.

TOKİ  Ankara  projeleri için tarih belli oldu! O ilçelere 1.048 ucuz konut geliyor!

Benzin, motorin ve LPG'de son dakika! İndirim geliyor mu? Opet, PO, Total, Shell ve BP 13 Haziran 2022 fiyat listesi

Emekli ikramiyelerinde son dakika! Emekli ikramiyesinin yatacağı tarihi hemen öğrenin! İkramiye işte bu tarihte yatacak!

 


Geri Dön