20 / 04 / 2024

Kira fiyatları tepe taklak

Kira fiyatları tepe taklak

Kiracı bulamamaktan korkan ev sahipleri İstanbul'da indirim yapınca kiralık evlerin bedelleri 50-300 YTL arası geriledi.



Emlakçılara göre en gözde semtlerde bile kiralık evler geçen yıldan daha düşük fiyatlara kiracılarını bekliyor.

Küresel kriz nedeniyle ekonomide yaşanan durgunluk, kiracılara yaradı. Geleceği görmekte zorlanan vatandaş, masrafları kısmak için daha küçük evlere yönelince, İstanbul'da 2+1 ve 3+1 dairelerin kiralık fiyatları 50-300 YTL arasında geriledi. Evlerine kiracı bulamamaktan korkan ev sahipleri, çareyi kira bedellerini düşürmekte ya da 2009'da kiralara zam yapmamakta bulurken, kira kontratlarına eklenen "kriz maddesi" ile de kira bedelleri krizin gidişatına göre yeniden belirlenmeye başlandı.
Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarına dikkat çeken emlakçılar, İstanbul'da en gözde semtlerde bile ev sahiplerinin kiracı bulmakta zorlandıklarını belirtti. İstanbul genelinde kiralık daire fiyatlarının ortalama yüzde 10 düştüğüne dikkat çeken emlakçılar, bazı bölgelerde düşüşün yüzde 20'lere ulaştığını anlattı. Kurtuluş'ta ev sahibi olan Ömer Uçar da, kiralık dairelerde geçen yıla oranla yüzde 20'ye varan düşüş olduğunu belirterek, "Geçen yıl bin 200 TL'ye kiraladığım dairemi bugün bin TL'ye kiralıyorum" dedi.

Sorunsuz kiracı baştacı oldu
"Olmaz" denilen oldu, İstanbul'da kiralık daire fiyatları krizin etkisiyle düşmeye başladı. Avrupa Yakası'nda Beşiktaş, Bakırköy, Anadolu Yakası'nda Kadıköy gibi gözde semtlerde bile kiracı bulmakta zorlanan ev sahipleri, çareyi fiyat indirmekte buldu.
Avrupa Yakası'nın "el yakan" semtlerinden biri sayılan Beşiktaş'taki Kaptan Emlak'ın sahibi Osman Kaptan, bin TL'den boşalan daireleri zar zor 850 TL'ye kiraya verebildiklerini ifade ederek, "Bana akıl soran ev sahibine, 'kirasını düzenli ödeyen, sorun çıkarmayan kiracının kirasını bu yıl artırmayın' diyorum. Yılların emlakçısıyım, böyle garip bir durum görmedim" diye konuştu. Beşiktaş'ın öğrencilerin yoğunlukla yaşadığı bir yer olmasına rağmen kiraların oldukça gerilediğine dikkat çeken Kaptan, bin 100-bin 200 TL gibi yüksek kiralı dairelerde ise ev sahiplerinin 2009 için zam yapmamayı tercih ettiklerini kaydetti.
İstanbul'un bir başka gözde bölgesi Bakırköy'de de durum aynı. Kent Emlak'tan Efe Ercan, Bakırköy ve civarında kiraların geçen yıla göre yüzde 10-20 arasında düştüğünü ifade ederek, "Bakırköy'ün merkezindeki bir kiracımızın bin 100 TL ödediği dairenin kirasını bu yıl 800'e indirdik. 'İndirim yapmazsanız çıkacağım' dedi. Bu piyasada çıkarsa, o daire en az 3-4 ay boş kalacaktı. Mal sahibi de mecburen indirim yaptı" şeklinde konuştu. Ercan, kiracıların şehrin merkezine uzak olmasına rağmen daha uygun fiyatları olan yeni yerleşim yerlerine akın ettiğini ifade etti.
Kiralardaki düşüş, daha çok orta ve dar gelirli ailelerin tercih ettiği Halkalı'da da kendini gösteriyor. Halkalı'da 500 TL'lik daireleri 400 TL'ye, 650 TL'lik daireleri 500 TL'ye kiralamaya başladıklarını dile getiren Akasya Emlak'tan Taner Cabalar, "Çoğu ev sahibi sorunsuz kiracıya 2009 yılı için zam yapmıyor. Aslında zaten fiyatlarda bir köpük vardı. Son 1 yıldır kiralık daire fiyatları yavaş yavaş gerileyerek rayicine oturmaya başladı" dedi.

Kontrata 'kriz maddesi' ekleniyor
İstanbul'un Anadolu Yakası'nda da durum farklı değil. Avrupa Yakası'na göre kiraları nispeten daha düşük seyreden Anadolu Yakası'nda birçok semtte kiralık daire fiyatlarında 50-100 TL arası indirim yaşanıyor. Anadolu Yakası'nın merkezi Kadıköy'deki Kadıköy Emlak'ın sahibi Sabri Serin, son dönemde Kadıköy ve çevresinde 800 TL'ye oturulan bir evin artık en fazla 700-750 TL'ye kiralanabildiğini söyledi.
Piyasada fiyatların gözle görülür bir şekilde gerilediğini ifade eden Serin, "Daha önceki yıllarda bu mevsimde böyle bir şeyle karşılaşmamıştık. En azından daireleri aynı fiyata kiralardık. Şimdi ev sahipleri indirim yapmak mecburiyetinde" diye konuştu. Serin, kira kontratlarına kriz nedeniyle özel maddeler de eklendiğine dikkat çekerek, "Ev sahibi, kriz nedeniyle ilk 6 ay zamsız, ikinci 6 ay yüzde 15 zam olacak diyebiliyor. 500-600 TL civarındaki daireler çok daha kolay kiralanabiliyor. Ancak özellikle 3+1 evlere neredeyse hiç talep yok" dedi.
Bağlarbaşı'ndaki Tempo Emlak'tan bir yetkili ise, kiralık daire işlerinde geçen yıllara göre yüzde 40'a varan düşüşler yaşadıklarını belirterek, "Bölgedeki kiralık evlerin çoğu boş duruyor. Tutulan evlerin kiralarında da 50-100 YTL indirim yapılıyor" dedi.



Kurtuluş'ta kiralar yüzde 20 düştü
İstanbul'un merkezi sayılan Taksim'in yanıbaşındaki Kurtuluş'ta ev sahibi olan Ömer Uçar, kiralardaki düşüşten dertli. Kurtuluş bölgesinde kiralık dairelerde geçen yıla oranla yüzde 20'ye varan düşüş olduğunu belirten Uçar, şöyle konuştu: "Geçen yıl bin 200 TL'ye kiraladığımız daireyi bugün bin YTL'ye kiralıyoruz. 1+1, 2+1, 3+1 tüm bunlarda aynı düşüş var. 700-800 TL'nin altındaki dairelerde ciddi bir fiyat değişikliği olmazken, özellikle 900-bin TL'nin üzerindeki dairelerin fiyatlarında indirime gidiliyor."
Esenkent'te kiralık evi olan Şeniz Erdoğan da, ev sahiplerinin kriz ortamında kolay kolay yeni kiracı bulamayacağını ve kira artırımı yapamayacağını söyledi. Erdoğan, "Kiracım aynı kira bedeline çok daha güzel bir ev bulup çıktı. Benim ev sahibim ise 'Sakın çıkma, bu yıl zam yapmayacağım' diye haber yolladı" diye konuştu. Piyasada kiralık ev enflasyonu yaşandığına işaret eden Erdoğan, "Son kiracım 750 TL kira veriyordu. Bu dönemde kimseden aynı kira bedelini alamam. Evimi 500-600 TL'ye vermek de istemiyorum. Bu yüzden şimdilik evi boş tutacağım" dedi.
Referans

Geri Dön