26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi yoksa ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kira sözleşmesi yoksa ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kira sözleşmesi yoksa ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Tahliye için hangi nedenler gerekir? sorularının yanıtlarını kiracılar tarafından aranmaktadır. İşte detaylar!



TAHLİYE İÇİN HANGİ NEDENLER GEREKİR?

Kiracıyı koruyan yasalar gereğiyle kiracının evden çıkarılması için ev sahibinin “evimden çık” demesi yeterli değildir. Kiracının evden çıkması için yasalarda yer alan tahliye nedenlerinden biri neden olarak sunulması gerekiyor. Bu gerekçeler; kiracının kirayı ödememesi, gayrimenkul onarımı, ev sahibinin eve ihtiyaç duyması gibi nedenlerdir. Bunların dışında imzalanan kira kontratının dolması sonucunda da fuzuli yer işgalinden dolayı kiracıyı tahliye hakkı doğuyor.

İHTARNAME SONRASINDA NE OLUR?

Yukarıda belirtilen gerekçelerden en az biri yerine geliyorsa, sözleşme süresi sona ererken bile kiracının yasal olarak evden çıkmaması için hiçbir gerekçe yoktur. Kira sözleşmesinde evi boşaltma taahhüdü bile bulunsa kiracı ile ev sahibi arasında zaman zaman anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Bu esnada ilk aşama yasal yollara başvurmaktır. Öncelikli olarak gerekli belgeler eşliğinden noter onaylı bir ihtarname ile kiracıya tahliye için süre verilir. Noterden gelen bu ihtarname sonucunda kiracıya durumun ciddiyeti de belirtilmiş olur. Bu süre, durumlara göre değişiklik gösterebiliyor. Kiracı adına çıkan bu ihtarname, sözleşmenin iptal edilmesinde belirten resmi bir uyarı niteliği bulunmaktadır. İhtarnamenin kiracıya, tahliye talep edilen tarihten bir ay önce kadar ulaştırılmalıdır. Verilen tarihe rağmen evi boşaltmayan kiracıya tahliye davası açılarak “tahliye kararı” çıkartılabiliyor.

İhtarnameden sonra belirtilen süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda devreye mahkeme girer ve mal sahibi, kiracıya “tahliye davası” açılabilir. Tahliye davası, kiraya veren kişiden kaynaklanan sebepler ve kiracıdan kaynaklanan sebepler şeklinde ki farklı başlıkla açılıyor. Kira sözleşmesinin bitmesine rağmen evden çıkmayan kiracılara direkt dava açılırken tahliye taahhüdü imzalayıp olası durumda evden çıkmayan kiracılar için ilk yol, ihtarname çekilme ve bu süreci kaplayan zaman dilimi, daha sonra açılan davada şartlar tekrar incelenerek durumun tahliye için uygun olup olmadığına bakılır. Dava neticesinde eğer sözleşme halen devam ediyorsa iptal edilir ve resmi olarak tahliye kararı çıkartılır.

Tapu kaydı dökümü nasıl alınır? İşte tapu parsel sorgulama detayları!

Kaç çeşit ev tapusu var? Tapu çeşitleri nelerdir?

Tapu satışı nasıl bozulur?


Geri Dön