24 / 04 / 2024

Kira zamlarında son dakika! 'Üst sınır' önerisi gündemde! Fahiş ev kiralarında sona mı gelindi?  

Kira zamlarında son dakika! 'Üst sınır' önerisi gündemde! Fahiş ev kiralarında sona mı gelindi?  

Yabancıya yapılan konut satışlarının ve kiralamaların fiyatları yükselttiği gündemden  düşmüyor. Sektörden kira zamları için 'Üst sınır' önerisi geldi...



Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi her geçen sene yükseliyor. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Ocak – Mart 2022 döneminde yakalanan yükseliş yüzde 45.1 olarak belirlendi. 

Kira zamlarında son dakika! Üst sınır önerisi gündemde! Fahiş ev kiralarında sona mı gelindi?  

Mars Investment İcra Kulu Başkanı Hakan Bucak, 87 ülke vatandaşının Türkiye’den konut aldığına dikkat çekerek “Irak, İran, Rusya, Almanya, Kazakistan, Afganistan, Ukrayna, Kuveyt, Yemen, İngiltere, Pakistan, Mısır, Filistin, ABD, Ürdün, Azerbaycan, Kanada, Lübnan, Sudan ve Çin en çok konut sattığımız 20 ülke. Son iki aydır bu sıralamada en çok merak edilen iki ülke var; biri Rusya diğeri Ukrayna. Savaş ile birlikte bu ilgide ciddi bir artış gözlemliyoruz” açıklamasında bulundu.

2021 yılında Türkiye’den konut almaya karar verenlerin ülkeye doğrudan 6, dolaylı olarak 10 milyar dolar döviz sağladığını vurgulayan Bucak, 2022 yılı beklentisinin 10-15 milyar dolar arasında olduğuna dikkat çekti. 

Kira zamlarında son dakika! Üst sınır önerisi gündemde! Fahiş ev kiralarında sona mı gelindi?  

Konut satış rakamları ile kiralama rakamlarında son süreçte ortaya çıkan yükselişin yabancı yatırımcılarla ilgisi olmadığının altını çizen Bucak, “2021 yılında yaklaşık 1.5 milyon konutun satışı gerçekleşti ve yabancıların bunun içindeki oranı yüzde 3.9 oldu. Dolayısıyla fiyatlara etki edecek bir durum söz konusu değil” ifadelerini kullandı ve şu açıklamalarda bulundu:

“Emtia fiyatlarında artış, tedarik ve lojistik sorunu, konut arzının azalması, yüksek döviz kuru, dünyada yüksek enflasyon konutta maliyetlere negatif etki yaptı. Konut fiyatlarındaki artışa gerekçe olan nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe yakın dönem için bir dengelenme beklemiyoruz.”


Geri Dön