20 / 04 / 2024

Kira zamlarında son dakika! 'Üst sınır' önerisi gündemde! Fahiş ev kiralarında sona mı gelindi?  

Kira zamlarında son dakika! 'Üst sınır' önerisi gündemde! Fahiş ev kiralarında sona mı gelindi?  

Yabancıya yapılan konut satışlarının ve kiralamaların fiyatları yükselttiği gündemden  düşmüyor. Sektörden kira zamları için 'Üst sınır' önerisi geldi...



KİRALARA ÜST SINIR 

‘Kira zammında üst sınır’ önerisinin gündemde yer aldığına vurgu yapan Bucak, "Arz - talep dengesini sağlamadığınız müddetçe bu tarz öneriler sorunu gerçek manada çözmeyecektir. Bu noktada bizlerin iki önerisi var" şeklinde konuştu ve ilkinin devletin çeşitli finans paketleriyle arz üretimine destek olması ve  bu yolla inşaat maliyetleri üzerinde baskı kurması, diğerinin ise kamu kurumlarına ait inşaat şirketlerinin arz üretimini artırması olduğunu belirtti. 

Kira zamlarında son dakika! Üst sınır önerisi gündemde! Fahiş ev kiralarında sona mı gelindi?  

44 METREKARELİK KONUT NASIL 12 BİN TL OLDU?

TL karşılığı döviz bazında düşük kalan kiraların yabancılarca ‘normal’ görülerek hızla kiralama yapıldığı gündemde konuşulanlar arasında yer alıyor. Diğer yandan yabancı alıcıdan kiralama fiyatı döviz karşılığı düşünülerek ‘fazla istendiği’nin de altı çiziliyor. 

Coldwell Banker Baras Gayrimenkul Ofisi Yöneticisi ve Lüks Konut Uzmanı Sühran Aras, konuyla ilgili açıklamasında "“Bağdat Caddesi’nde birinci parselde yani yol yalı kısmında; sıfır bitmiş, 200 metrekare, kiralık fiyatı 120 bin liradan başlıyor. İkinci katı ise 140 bin lira. 44 metrekarelik başka bir ev ise 12 bin liraya kiraladık. Üstelik bu 44 metrekare daire ilana çıktıktan bir saat sonra kaporası geldi" diye konuştu. 

Aras, "Kim kiraladı? Bir Rus kiraladı. İşte yabancılar piyasayı böyle etkiliyor. Piyasa içinde belki yabancıların payı az olarak görülüyor ama baktığınızda bir mahallede 1+1 44 metrekare daire 12 bin liraya kiraladığında daha büyük evler için piyasa daha yukarı gitmez mi?" diyerek konuşmasını tamamladı. 

Kira zamlarında son dakika! Üst sınır önerisi gündemde! Fahiş ev kiralarında sona mı gelindi?  

Realtyplus Türkiye-KKTC Kurucu Ortağı Özhan Carda, kira fiyatlarındaki yükselişi etkileyen en önemli unsurların başında 2018 yılından bugüne Türkiye’de konut üretiminin azalması ve enflasyon etkisiyle artan inşaat maliyetlerinin olduğuna dikkat çekti. Carda, konuyla ilgili açıklamasında “Bazı bölgelerde savaştan kaçan Rus ve Ukrayna vatandaşlarının dolar bazında yüksek kiralar ödemeye razı olmaları da başka bir neden. Bu üç sorun da çok çabuk çözümlenemeyeceği için önümüzdeki dönem kira artışı devam edecektir” ifadelerini kullandı. 

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, yabancıya kiralık ilanlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu ilanların ayrımcılık sebebiyle dava konusu olabileceği gündemde tartışılıyor. Elvan Kakıcı Şimşek, konuyla ilgili olarak “Bu durum gerçekçi olmayan bir piyasa oluştururken aynı zamanda Anayasa’nın eşitlik ilkesinin ihlaline neden oluyor. Kişi evi kiralamaya uygun nitelikte ise ve kirasını ödeyecekse bekar, evli, çocuklu ya da farklı milletten olması bağlayıcı bir neden olamaz. Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle; bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen kimse ayrımcılık suçunu işlemiş sayılır” değerlendirmesinde bulundu. 

Kiracı ve ev sahibi davaları asıl şimdi başlıyor! Fahiş kira anlaşmazlığı salgın gibi yayılıyor!   

Kiralık ev fiyatları rekor kırdı! Artışlar yüzde 70'i buldu! 

Kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli? 2022 Kira kontratı örneği nasıldır?

 


Geri Dön