26 / 04 / 2024

Kiracıyı 48 saat içinde çıkarabilirsiniz!

Kiracıyı 48 saat içinde çıkarabilirsiniz!

Şükrü Kızılot Hürriyet Gazetesi' ndeki bugünki köşesinde okuyucularından gelen kiracılar ve kira beyannamesi ile ilgili soruları yanıtladı. Durumun tespitinden itibaren kiracıyı 48 saat içinde çıkarabilirsiniz...



SORU: Dükkânımı kiraya verdiğim şirket, kira sözleşmesinde devir yasağı olmasına rağmen, dükkânı başka bir şirkete kiraya vermiş. Gittim, çalışanlar aynı ama şirketin adı farklı. Alacaklılar geldiğinde, “O şirket buradan ayrıldı. Biz kiraladık” diyorlarmış. Benim kirayı da iki aydır ödemiyorlar. “İcra, mahkeme, temyiz derken bir yıl geçer” diye

konuşuyorlarmış. Bu kiracıyı, iki ay içinde nasıl çıkartabilirim?

İbrahim YILMAZ - Ankara


YANIT: Bırakın iki ayı, iki gün yani 48 saat içerisinde bile çıkartabilirsiniz. Bunun için; dükkân bulunduğunuz yerin merkez ilçesindeyse valiliğe, diğer ilçelerde ise kaymakamlığa başvurulması gerekiyor. 3091 sayılı Kanuna göre, yeni şirket “fuzuli işgal eden” oluyor. Başvuru dilekçenize; kira sözleşmesini, tapu bilgilerini ve işgal eden şirketin bilgilerini yazmanız gerekiyor. Durumun tespitinden itibaren, işgal eden şirkete dükkanı boşaltması için 48 saat süre verilir. 


Kira nedeniyle kötü rüyalar görüyorum


SORU: Üç yıldır konut kira geliri elde ediyorum ama Maliye’ye bildirmedim. Son zamanlarda rüyalarımda maliyecileri görüyorum. Evime, banka hesabıma, arabama hacizler, hapis vs. ter içinde uyanıyorum. Beni bu kötü rüya görmekten olsa olsa siz kurtarırsınız. Ne yapayım?

Ş. BERHAN - İstanbul


YANIT: Sizin olayın çözümü basit. Geçmiş iki yılın beyannamesini, “Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesine göre veriyorum” diye dilekçe ile birlikte verin. 15 gün içinde vergisi ile düşük tutardaki pişmanlık zammını ödeyin. 25 Mart 2014’e kadar da 2013 yılı beyannamesini verin. Sorun bütünüyle çözümlenir. Kötü rüyalar, renkli rüyalara dönüşür. 


Kiradan yüzde 5’lik indirim


SORU: Son 5 yıl içinde edinilmiş olan konut için yararlanacağımız konut edinme bedelinin yüzde 5’i oranındaki indirimi bir sefere mahsus olarak mı kullanıyoruz?

Nuri ÖZTÜRK - Antalya


YANIT: Gerçek gider yöntemini seçmeniz halinde, konutu edindiğiniz yıldan itibaren 5 yıl süre ile her yıl konutu edinme bedelinin yüzde 5’ini indirebiliyorsunuz. Örneğin 400 bin TL’ye alınan evin her yıl 20 bin TL’sini, beş yıl dolana kadar indirebiliyorsunuz.


Gayrimenkul satışı


SORU: 2013 yılı içinde bir gayrimenkulü 200 bin TL’ye aldım. 2013 senesi içinde 205 bin TL’ye sattım. Ne yapmam lazım? 


YANIT: Bir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü 9.400 TL kazanç istisnası nedeniyle, vergi çıkmıyor. 


Yurtdışında yaşayanın kira geliri


SORU: Türkiye’deki konutunu kiraya veren kişi, yurt dışında yaşıyorsa, kira beyannamesi verecek mi? Kira gelirinin vergisini ödeyecek mi?

Saim EVİZİ - Almanya


YANIT: Evet verecek ve yıllık kira geliri 3.200 TL’yi aşıyorsa vergi ödeyecek.


Kira vergisi ödemek zorunda mıyım?


SORU: Ben ev hanımıyım ve sadece 1 adet evim var aylık 700 lira kira geliri var. Bu kira gelirinden vergi ödemek zorundan zorunda mıyım?

Serap ERDEN - Kayseri


YANIT: Yıllık kira geliriniz 3.200 TL’yi aşıyor. Vergi ödemek zorundasınız.


Dedenin kirası ve torunu


SORU: Dede torununun okul ücretini ödüyorsa, kendi gelir vergisinden düşebilir mi?

Yaprak YILBAR


YANIT: Hayır, düşemez.


Şükrü Kızılot/ Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön