28 / 03 / 2024

Kiracıyı tahliye etmek mümkün mü?

Kiracıyı tahliye etmek mümkün mü?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında kira sözleşmeleri ile ilgili okuyucusunun sorduğu soruyu cevaplandırdı. İşte kira sözleşmeleri konusunda tahliyeler bugün ki köşe yazısı;



İşyeri kiracısının sözleşmesinin başlangıç tarihi 1 Nisan 2002. Sözleşme iki yıllık. 

Bu tarihe kadar da arada hiç yazılı sözleşme yapılarak yenilenmedi. Hep yasal olarak uzadı. Bu halde kiracıyı tahliye etmek istesek mümkün mü? Bu konuda herhangibir karara rastlamadık? • Y.K. 


Bu konuda herhengi bir karara rastlamamanız doğal, zira konu çok yeni. 

Bu konu ile ilgili yasa 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdi ve bu tarihte sözleşmeleri 10 yılını dolduranlar için iki senelik bir opsiyon tanındı. Bu süre de 1 Temmuz 2014 tarihinde doldu.

Yani bugün kiracınızı, 10 yıllık süresi dolduğu için tahliye edebileceksiniz. 

Ancak yeni kira dönemi 1 Nisan 2015, 10 yılını doldurmuş olan kiracının tahliyesini talep için kira döneminden üç ay önce kendilerine ihtarname göndermek gerekiyor. 

Demekki bu yılbaşından önce kendilerine bir ihtarname göndermek zorundasınız. 

1 Nisan 2002 tarihinde sözleşme yapılmış olması, 10 yıllık sürenin hesabı için yeterlidir. Arada yenilemek için sözleşme yapmış olmanız veya olmamanızın sonuca etkili olmayacağı kanaatindeyim. 

Zira kanun maddesinde '10 yıllık uzama süresi sonunda' kiralanın tahliyesinin talep olunabileceği yazılı olduğuna göre uzamanın şeklinin önemi yok. 

Sonuç olarak söyleyebileceğim şudur: Yılbaşına kadar ihtarname keşide edilmesi durumunda 1 Nisan 2015 tarihinde tahliyeyi talep edebileceksiniz. Bu hakkınızı kullanmak için herhagi bir karan da beklemek gerekmiyor, yasa açık. Şayet mevcut halinden farklı kararlar beklenecek ise işte bunlar, bugünlerde açılacak davalardan sonra oluşacak. Ancak şahsi fikrim yasanın açıklığı karşısında farklı kararlar beklemiyorum. 


Geri Dön