19 / 04 / 2024

Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!

Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!

İstanbul’da yaşayan 34 yaşındaki mimar M. A. ev kiralamak isterken 4 bin TL dolandırıldı. Peki ev kiralarken dolandırılmamak için nelere dikkat edilmeli?



SUÇUN İNTERNET ÜZERİNDEN OLMASI CEZAYI ARTIRIR

Dolandırıcılığın, Türk Ceza Kanunu'nun 157. Maddesinde “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.” şeklinde düzenlendiğine dikkat çeken Avukat Emin Ulusoy, “İnternet sitesi üzerinden verilen gerçek dışı satılık/kiralık ilanı ile kendisine parasal menfaat sağlayan kişilerin dolandırıcılık suçunu işlediği tartışmasız. Bu suçun bilişim sistemi ve banka kullanılarak işlenmesi ise cezayı arttıran bir unsur.” diye konuştu.

ZARARIN KARŞILANMASI MÜMKÜN

Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!

Peki bu şekilde bir dolandırıcılıkla karşı karşıya kalındığında ne yapılmalıydı? 

Ulusoy, bu şekilde dolandırılan kişilerin dolandırdıklarını farkettikleri an vakit kaybetmeksizin hemen suç duyurusunda bulunması gerektiğine dikkat çekerek, “Aksi halde dolandırıcılara ulaşılması ve ulaşılsa bile gönderilen paranın hesapta olmaması sebebiyle iadesi mümkün olmaz. Dolandırıcılar internet sitesinde gerçek isim kullanmadıkları için suç duyurusunda irtibat kurulan telefon numarasının ve paranın gönderildiği hesabın belirtilmesi ve de dekontun eklenmesi gerekir. Yoksa dolandırıcılara ulaşılması neredeyse imkânsız. Ayrıca suç duyurusunda hesaba bloke konulması da mutlaka talep edilmeli. Aksi halde dolandırıcılar yakalansa bile hesaptaki paranın iadesi mümkün olmayacaktır.” şeklinde konuştu ve şunları kaydetti: 

“Savcılık dolandırıcılar hakkında başta hesaba bloke koyma, gözaltı kararı gibi gerekli soruşturma işlemlerini yapar. Savcılık tarafından yapılan soruşturma olumlu sonuçlanır ve dolandırıcılar tespit edilirse haklarında iddianame düzenlenecektir. Dolandırıcıların hesaplarında para bulunması halinde bu para müsadere edilir. Talep halinde müsadere edilen paranın dolandırılanlara iade edilir. Ceza yargılaması sırasında dolandırıcıların kimliği tespit edildikten sonra dolandırılan hukuk yargılaması ile zararlarının karşılanması için tazminat talebinde bulunabilir. Hukuk yargılamasında icra takibi ve tazminat davası ile de zararın karşılanması mümkün.”

İNTERNET SİTELERİNİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOK

Emlak sitelerinde gerçekleştirilen dolandırıcılıklarda internet sitelerinin bir yükümlülüğü olmadığına vurgu yapan Ulusoy, “Kanunda aracı hizmet sağlayıcıların, hizmet sundukları elektronik ortamı kullanan gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanan içerikleri kontrol etmek, bu içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı bir faaliyetin ya da durumun söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü olmadığı düzenlenmiştir. Ancak bizce bu kanun hükmü değişmeli. Zira insanlar bu sitelerinin uyandırdığı güvenden dolayı karşı tarafa kolayca inanıp zarara uğramakta.” dedi. 

YAZILI ONAY OLMADAN KAPORA GÖNDERİLMEMELİ

Konut kiralayacak kişilere dolandırıcıların tuzağına düşmemeleri için tavsiyeler veren Taş, öncelikle fiyat konusunun altını çizdi.

Taş, “İlanlarda normalin dışında bir fiyat varsa, insanlar çok daha temkinli yaklaşmalı. Ev alacağı veya kiralayacakları zaman kurumsal bir firma ile çalışmayı tercih etmeleri lazım. En önemli detaylardan biri de mal sahibi ile iletişime geçmeden ve yazılı bir onay olmadan asla kapora gönderilmemeli. Bunlara dikkat edildiğinde dolandırılma ihtimali neredeyse sıfırlanır” açıklamasında bulundu. 


Geri Dön