19 / 04 / 2024

Kiralık ev fiyatları rekor kırdı! Artışlar yüzde 70'i buldu! 

Kiralık ev fiyatları rekor kırdı! Artışlar yüzde 70'i buldu! 

Kira fiyatlarında 2022'nin ilk 4 ayında yeni rekorlar kaydedildi. Bazı bölgelerde kira fiyatları ikiye katlanırken, yükselişlerin hala sürdüğü de belirlendi. Emlakçılar kira fiyatlarının normalin üzerinde olduğunu belirtti...



Kiralık ev fiyatlarındaki artışın temel nedenin arz yetersizliği olduğuna dikkat çekiliyor. Yeni konut üretimi, inşaat maliyetleri sebebiyle durağan seyrediyor ancak talep fazla. 

EN DÜŞÜK KİRALIK EV FİYATLARI NE KADAR 

İstanbul: Megakent İstanbul’da en keskin yükselişlerin yaşandığı ilçelerden biri Zeytinburnu olarak dikkat çekiyor. Zeytinburnu’nda 2020 yılında 1900 TL seviyesinde olan ortalama kira fiyatının 4 bin TL'ye yükseldiği görülüyor. Gaziosmanpaşa’da ise 2020 yılında 1500 TL seviyesinde olan ortalama kira fiyatlarının 3- 4 bin TL'den başladığı ilanlarda görülüyor. Dikkat çekici bir diğer yükseliş ise Eyüpsultan ilçesinde yaşanıyor; 2 bin TL'nin üzerinde seyreden 2020 ortalama kiralık tutarları 5 bin TL'yi geçti. Yine Beylikdüzü’nde 2 bin TL seviyesinde bulunan kiralık ev fiyatlarının en düşük seviye olarak 4 bin TL'yi aştığı görülmekte. Çekmeköy’de yeni konut arzı yükselse de kiralık fiyatlar da hızla artıyor. 2020 yılında 1.400 TL seviyesinde bulunan kira fiyatlarının yeni ve lüks konut ortalaması da hesap edilince 3-4 bin TL'den başladığı görülüyor. Şehrin eski ilçelerinden ve yeni yapı imkanı az olan Kadıköy’de de fiyatların hızlıca arttığı görülüyor. Buna göre, 2020 yılında 3 bin TL seviyesinde olan kira fiyatlarının hızla 6 bin lirayı geçtiği görülüyor. Merkez ilçelerden Şişli’de 2 bin 500 TL civarında bulunan küçük metrekareli bir dairenin kiralık bedelinin 5 bin TL'yi geçtiği ilanlara yansıyor.

İzmir: İzmir’de özellikle sahil ilçelerinin müstakil ev ve yazlık satın alımlarıyla beraber oldukça yüksek seyreden kira tutarları bulunuyor. Bu bölgelerdeki yeni konut arzı da fiyatların artmasını sağlıyor. Şehir içinde Narlıdere'de 2020 yılında 2 bin 500 TL seviyesinde olan kira fiyatları 2021 yılında 4 bin TL'nin üzerindeydi. Bu fiyatlar mevcutta 6 bin TL'ye kadar yükseliyor, 9 bin TLseviyesine kadar değerlendirilen konutlar da bulunuyor. Karşıyaka’da 2021'de 2 bin 800 TL seviyesinde olan ev kira fiyatlarının 5 bin TL olduğu ilanlarda görülüyor. 

Bursa: Bursa da kira fiyatlarında oldukça keskin yükselişlerin olduğu şehirlerden. İnegöl'de 2021 yılında 1800 TL seviyesinde olan ortalama kira fiyatları 3 bin TL'yi aştı. Mudanya’da 2 bin TL civarında seyreden ortalama kira fiyatlarının ise 4 bin TL'yi aştığı ilanlarda görülüyor. 

Kiralık ev fiyatları rekor kırdı! Artışlar yüzde 70 i buldu! 

KİRA FİYATLARI 4 AYDA 2'YE KATLANDI 

Artışını sürdüren ev kiraları gündemdeki yerini koruyor. Senelik kira yükselişleri Türkiye'nin dört bir yanında kendini belli ederken, 2022 yılı itibarıyla kira fiyatlarındaki yükselişlerin bazı şehirlerde 3'e 4'e karlandığı görülüyor. 


Geri Dön