29 / 03 / 2024

Kızkumu'nda büyük tehlike!

Kızkumu'nda büyük tehlike!

Marmaris Orhaniye’de denizin üzerinde 600 metre uzunluğunda, ortalama 3 metre eninde, kırmızı kumlardan oluşan ve denizin üzerinde yürüyormuş hissini veren dünyaca ünlü Kızkumu'nun geleceği tehlikede!



Kumların dağılmasını önlemek için deveyle turist gezdirilmesi ve deniz yosunlarının temizlenmesine yasak getirilen bölgede, başka bir tehlike ortaya çıktı. Kızkumu'nu besleyen tek yer olan Kısık Deresi'nden inşaatlarda kullanılmak ve satmak için izinsiz kum çekildiği dikkat çekti. Orhaniyeli Kaptan Mustafa Şen, kaymakamlığa yazılı bir dilekçeyle başvurduğunu söyledi, “Kızkumu'ndaki kum oranı gittikçe azalıyor, hatta kaybolmak üzere. Kızılkum bazı inşaatçılar tarafından özellikle kullanılıyor. Dekoratif görüntü açısında güzel netice verdiğini söylüyorlar” dedi.


Çok büyük hata


Grup Doğayla Barış'ın sanatçısı, jeoloji yüksek mühendisi Hakkı Çopuroğlu, Kısık Deresi'nden kum alınmasının yanlış olduğunu söyledi. Çopuroğlu, "Kızkumu'nun kumu sadece bu dereden geliyor. Kum iki şekilde oluşur. Birincisi dalga ile, ikincisi ise akarsuyun getirdiği. Akarsuyla uzaktan geliyorsa sürtünerek öğütüle öğütüle kum haline dönüşür. Denize akarsuyla gelen kumlar da dal-galar tarafından Kızkumu'ndaki birikimi yaratır. Kum dereden alınırsa bir gün gelecek Kızkumu'ndaki kum bitecek” dedi.


Hürriyet




Geri Dön