25 / 04 / 2024

KKTC Su Temin projesi çitfe törenle hizmete girdi!

KKTC Su Temin projesi çitfe törenle hizmete girdi!

KKTC’nin su hasreti bitti. Anavatanın suyu denizin 250 metre altından yavruvatana ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güneydekiler de isterse, adını ‘Barış suyu’ koyar onlara buradan su veririz” dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘KKTC’nin su meselesinin kökünden çözülmesine’ yönelik verdiği talimatın ardından 2011 yılında yapımına  başlanan ‘asrın projesi’nde mutlu sona ulaşıldı. Dünyada ilk kez uygulanan, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıda borularla inşa edilen ‘KKTC Su Temin Projesi’, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu’nun da katıldığı çifte törenle hizmete girdi. Proje için ilk tören Anamur’da yapıldı. Törende konuşan Erdoğan ‘KKTC’ye Su Temin Projesi’ ile bir hayalin gerçek olduğunu belirterek “İşte gerçek millilik budur, gerçek milliyetçilik budur, gerçek yerlilik budur. Lafla olmuyor bu iş. Uygulamayla oluyor” dedi.


SU GİBİ AZİZ OLUN


Önceki gece Türksat 4B’nin başarıyla uzaya gönderdiklerini belirten Erdoğan “Gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik etmiştik. Şimdi de Akdeniz’in altında benzer bir başarının şahitliğini yapmak üzere buradayız. Bu millet karadan gemileri yürüttü, bu millet Boğaz’ın altından Marmaray’ı inşa etti. Bu millet şimdi de Anamur’dan Kuzey Kıbrıs’a yine denizin altından 107 kilometrelik su naklini gerçekleştiriyor. Bu millet bir olursa, diri olursa, beraber olursa, aşamayacağı hiçbir engel yoktur” dedi. Konuşmasının ardından katılımcılarla birlikte Alaköprü Barajı’nın vanasını açan Erdoğan, 2. törenin gerçekleştirildiği KKTC tarafında yaptığı konuşmada ise Ada’ya barışın gelmesini temenni etti. Erdoğan “Son günlerde ivme kazanan bu müzakere döneminde süreci an be an takip ediyoruz. Türk tarafı olarak yarım asırdır BM’nin gündemini işgal eden bu sorunun çözümü konusunda samimiyiz. Şimdiye kadarki çabalarda ‘her zaman bir adım önde olacağız’ dedik, önde olduk. Şu gerçeği hiç kimse görmezden gelemez; adada kalıcı, sürdürülebilir barışı isteyen taraf, her zaman Türkler olmuştur” dedi. Erdoğan konuşmasının ardından bu kez KKTC tarafındaki Geçitköy Barajı’nın açılışını “Su gibi aziz olun” diyerek yaptı.


Teröre en büyük cevap


Başbakan Davutoğlu törende yaptığı konuşmada “Girne’yi Anadolu’ya bu kez su ile bağlıyoruz. Bütün dünyaya haykırıyoruz, Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir, Kıbrıs’a Türkiye’nin suyu bereket ve izzet götürecektir” dedi. “Bu büyük projeleri hayal edemeyenler utansın” diyen Davutoğlu, projeyi ‘dünya çapında bir eser’ olarak tanımladı. Son 13 yılda hükümetin sağlam duruşuyla dünya rekorları kırdığını kaydeden Davutoğlu “Büyüdük, ilerledik, güçlendik. Milli piyade tüfeği, milli savaş gemisi, milli aşı, milli helikopter, milli tank, milli eğitim uçuşu... Tüm bu projeler barış, adalet ve huzur projesidir. Ama bu büyük başarılar, dünya çapındaki bu eserlerimiz Türkiye’nin büyüme iradesi terör eliyle durdurulmak isteniyor.     7 Haziran’dan sonra bir yönetim boşluğu olduğunu zanneden PKK, DHKP-C, DAEŞ hepsi birden saldırdılar. Teröristlere verilecek en büyük cevap,  bu büyük projeden yükselen birlik ve kardeşlik mesajıdır” dedi.


1.6 MİLYARA MALOLDU


Proje, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında Mersin’in Dragos Çayı üzerine Alaköprü Barajı’nın temel atma töreniyle başladı. 1.6 milyar liraya mal olan projede, Türkiye ile KKTC arasına 80 kilometrelik askılı boru sistemi kuruldu. Borular, denizin 250 metre altından şamandıralar ile bağlandı ve ilk su geçen ay Ada’ya ulaştı. Boruların içindeki tuzlu deniz suyunun boşaltma işlemi de geçen hafta tamamlandı. Projenin toplam uzunluğu ise 107 kilometre.


Rumlar isterse onlara da veririz


Konuşmasında Rum kesimine de seslenen Erdoğan “Özellikle Rum kesimine sesleniyorum: Ada’nın tamamının karşılayabilecek bu sudan tüm Kıbrıs yararlanabilsin. Sadece Kıbrıs toprakları değil barış umudu da nasibini alsın. Anadolu’nun suyu birlik ve beraberliğin kök salıp meyve vermesine vesile olsun” dedi. Erdoğan “Güneydekiler bu sudan istifade etmek istiyorlarsa adını barış suyu koyar onlara da buradan su veririz. Bizim için önemli olan insandır, özelliğimiz bu” diye konuştu.


7.525 KİŞİYE İŞ İMKANI


Proje ile toplam 7 bin 525 kişiye iş imkanı ve yıllık 80 milyon lira net gelir artışı sağlanacak. Açılışın ardından ilk su verilecek bölge başkent Lefkoşa olacak. Asrın projesi ile KKTC’nin en büyük sorunlarından biri çözüme kavuşmuş olacak. Proje su sıkıntısı çeken KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak.


Akıncı: Erdoğan’ın kararlılığı ile sonuç aldık


Açılış töreninde konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’den Geçitköy’e akacak olan bu suyun, Kıbrıs’ın üretimini artıracağını belirterek “Sarı olan rengimiz gerçek anlamda bizi bir yeşil adaya döndürecek” dedi. Proje için Erdoğan’a da teşekkür eden Akıncı “Onun bu konuda gösterdiği irade olmasa bir sonuç alamazdık. Bunu söylemek benim vicdan borcumdur. Sayın Erdoğan bu projeye gerçekten inandı, bu projeye emek koydu, inanç koydu, kararlılık koydu” diye konuştu.


Star


Geri Dön