26 / 04 / 2024

KKTC, tesis yaparak tuzimciyi ülkesine çekecek!

KKTC, tesis yaparak tuzimciyi ülkesine çekecek!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, turizmde yapacağı yeni tesislerle büyük turizm zincir otellerin dikkatini ülkeye çekecek



Kıbrıs'ın Bafra bölgesinde yapılacak 16 tesisle ülkedeki yatak kapasitesi iki katına çıkacak. Bölgede kurulacak 16 tesisin maliyeti ise 3 milyar dolar

"KTC'deki yatak kapasitesinin 15 bin olduğunu ifade eden Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ersan Saner, "30 bin  yatak kapasitesine  ulaşırsak büyük şirketlerin ve zincir otellerin ilgisini çekeceğiz. Bafra Bölgesi'nde 15 bin yatak kapasitesine ayrılmış 19 bölge ve 16 yatırımcımız var. Ağırlıklı olarak Türkiye ve israil'den yatırımcılar ilgi gösterdi" dedi.

YATAK KAPASİTESİ 4 BİN ARTIRILACAK

Saner, 2 ay içinde turizm ile ilgili master planlarını devreye alacaklarını  aktararak, Bafra Bölgesi'nde yıl sonunda 1, 2010'da 2, 2011'de de 1 yeni tesisin hayata geçerek kısa sürede yatak kapasitelerinin 4 bin daha artacağını dile getirdi.

Kredi faizlerinde indirim nedeni ile 5 milyon üzerinde Türkiye'den kredi çeken firmaların biraz beklemede olduklarını anlatan Saner, buradaki finansmanların çözülmesi ile beraber diğer yatırımların da hızlanacağını söyledi. Adanın kuzey tarafındaki turizm seçeneklerini çeşitlendirmek adına da girişimlerde bulunduklarını söyleyen Saner, "Şu anda 2 uluslararası zincir ve 1 havayolu şirketi ile görüşmeler devam ediyor. Artık sınırlar ekonomik olarak çiziliyor. Böyle şeyler özel havacılıkta problem değil" diye konuştu.

Geçen yıl 478 bin turist ağırladıklarını kaydeden Saner, özellikle İtalya'dan büyük ilgi gördüklerini söyledi, italyan turist sayısını 400-500'lerden bu yıl 7 binlere taşıdıklarına işaret eden Saner, şunları söyledi: "Hedefimiz yüzde 33-35 olan doluluk oranını yüzde 45-50'lere taşımak. Turizm gelirlerini 10 yılda 192 milyon dolardan 434 milyon dolara taşıdık. Bu yıl Türkiye'deki orta gelirli insanları buraya çekmek istiyoruz. Türkiye'den tatil için çıkan 8 milyon turistin yüzde 5'ini buraya çekebilirsek doluluk oranlarımızı yüzde 4.5 oranlarında artırırız."

'GELMEK İSTEYENE BASKI YAPILIYOR'

Rum tarafının KKTC'ye gelmek isteyen turiste baskı yaptığını söyleyen Saner "Gelmek isteyenlere, 'işgal edilmiş bir ülkeye gidiyorsunuz, suç işliyorsunuz' gibi söylemlerle baskılar yapılarak insanlar vazgeçirilmeye çalışılıyor" dedi.
HaberTürk/Ender Bayar


Geri Dön