11 / 05 / 2024

KKTC turizminde `ikinci konut' sıkıntısı yaşanıyor

KKTC turizminde `ikinci konut' sıkıntısı yaşanıyor

İkinci konutların 15-30 günlük periyotlarla kiralanması, KKTC turizmini vuruyor.



Son yıllarda konut sektörününü giderek geliştiği KKTC'de, ikinci konutların özellikle İngiltere'den gelen turistlere 15-30 günlük periyotlarla kiralanmasının, KKTC'nin turizm gelirini önemli oranda düşürdüğü belirtildi.  
 
KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanlığı Turizm Planlama Dairesi Müdürü Turgut Muslu, ''Tanıtım Günleri'' etkinliği dolayısıyla geldiği Adana'da, KKTC'nin doğası ve bakir kumsallarıyla turizm için vazgeçilmez özelliklere sahip olduğunu belirtti.

Son yıllarda turizm gelirleri açısından KKTC'de sıkıntılar yaşandığını, bu nedenle turizm tanıtım atağı başlattıklarını ifade eden Muslu, ana vatan Türkiye'de bile KKTC'nin turizm güzelliklerinin tam tanınmadığını söyledi.

Muslu, KKTC'nin tüm güzelliklerini anlatmak ve tatilcileri adaya davet etmek için kent kent gezerek, 7 destinasyonda toplantılar düzenlediklerini bildirdi.

KKTC'nin son yıllarda turizm gelirleri açısından ''kan kaybettiğini'' ifade eden Muslu, şunları kaydetti:

''Adada yatak kapasitemiz gün geçtikçe artıyor. Fakat, istediğimiz oranda turist sayısını bir türlü yakalayamıyoruz. Özellikle konaklama konusunda sıkıntılar var. 2004-2005 yıllarında otellerde doluluk oranı yüzde 40-41 seviyesindeyken, son 2 yılda bu oran yüzde 30'a geriledi. 2006 yılındaki gerilemenin nedenini kuş gribi vakaları ve Dünya Kupası maçlarına bağlamıştık. Ancak, aynı sıkıntı geçen yıl da devam etti. İngiltere'den gelip, konaklayan turistlerde azalma var. Bunun en büyük nedeni ikinci konut unsurudur.

Kıbrıs'ta konut sektörü son dönemde çok gelişti. Annan Planı sonrası, yani 2003 yılından sonra konut sayısı yüzde 2000'lere varan artış gösterdi. Bu konutlar yabancılar tarafından veya Türkler tarafından devren 15-30 günlük periyotlarla kiralanıyor. Kapı önüne kiralık araç da konuluyor. Bunları genellikle Larnaka yoluyla KKTC'ye gelen turistler oluşturuyor. İkinci konutlardaki bu uygulama kayıt dışı, hiç bir getirisi olmayan, sadece kişilere menfaatleri olan bir tarzdır.''


Geri Dön