18 / 04 / 2024

KKTC'deki arazi problemi yeni havalimanı inşaatını geciktirdi!

KKTC'deki arazi problemi yeni havalimanı inşaatını geciktirdi!

4 yıl önce ihalesi yapılan ve Taş Yapı'nın inşaatını üstlendiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yeni havalimanı inşaatı için bugün ilk beton, KKTC ve Türkiye'den hükümet yetkililerinin katılacağı törenle dökülecek. Ancak havalimanının yapılacağı arazi üzerinde bazı anlaşmazlıklar var.



4 yıl önce ihalesi yapılan ve Taş Yapı'nın inşaatını üstlendiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yeni havalimanı inşaatı için bugün ilk beton, KKTC ve Türkiye'den hükümet yetkililerinin katılacağı törenle dökülecek. Ancak tören yapılacak olmasına rağmen havalimanının yapılacağı arazi üzerinde bazı anlaşmazlıklar var. İhale öncesinde arazinin bazı bölümleri çeşitli kurumlara kiraya verilirken, bazı bölümleri ise askeriyeye ait. Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı araziyi tam olarak teslim alamadıkları için yeni havalimanı inşaatım bitiremediklerini ifade etti. Burada hem devletin hem de kendilerinin kaybı olduğuna değinen Turanlı, "İhale sonrasında eski havalimanını işletmeye başladık. 


17 milyon Euroluk yatırımla bu havalimanını yeniledik ve 10 milyon Euro vergi ödedik. KKTC'de vergi şampiyonu olduk. Eğer yeni havalimanı işlemeye alınsaydı devlet daha fazla kazanacaktı. Zamanında başlayabilseydik havalimanı bu yıl açılacaktı. Yaşanan sorunlar nedeniyle 2018'e kaldı" dedi. 


ARAZİ TESLİM EDİLEMEDİ 

ihale sonrasında eski havalimanının kendilerine teslime edildiğini dile getiren Turanlı, "Yeni havalimanı yap-işlet-devret modeli ile inşa ediliyor. 25 yıllık bir anlaşmamız var. Ancak yeni havalimanının yapılacağı araziyi tam teslim alabilmiş değiliz. Arazi üzerinde çeşitli sorunlar var. Arazinin bazı bölümleri kiralanmış. Üzerinde çiftçiler ekim yapıyor. Bir yerinde yemek fabrikası çalışıyor. Bir bölümünde askeri arazi bulunuyor. Bir tarafta ise uçak bakım hangan yer alıyor. Bir türlü KKTC'li yetkililer sorunu çözebilmiş değil. KKTC'de biz ihaleyi aldığımızdan bu yana 3-4 tane Ulaştırma Bakam değişti. Son gelen bakanımız bir hayli ilgili. Sorunu çözmek için elinden geleni yapıyor. Bugün bir tören düzenleniyor. Yetkililerde en kısa sürede sorunun çözüleceğini söylüyor" diye konuştu. 


3 YIL SONRA 100 MİLYON TURİST 


KKTC nin dünyamı en güzel yerlerinden biri olduğunu söyleyen Emrutlah Turanlı. 'Anak bürokrasinin biraz daha hız! akması gerekiyor. Bir çok yatırıma bu yüzden yatım yapamıyor. Havalimanı dışında bir de otel yatırım planım var. Türkiye'de de yatırımlara devam eriyoruz.15 Temmuz sonrasında Haydarpaşa'da 700 odak bir otel için temeli attık. 300 milyon dolar yatı m yapacağız. Sisli' de 1 milyar dolarlık yatırımla karma bir proje gerçekleştiriyoruz. Bunun içinde de bir otel olacak. Etiler de de 300 odak 125 milyon Euroluk yatırımla bir otel daha inşa edeceğiz. Herkes neden bu kadar otel yapıyorsun. Turizm çok kötü' derken ben yatımlarıma devam eriyorum. Çünkü devletler işadamlarını yatırımları ile büyür. Böyle kötü dönemlerde herkesin yatımı yapması gerekiyor. İnanıyorum ki 3 yıl sonra otellerim bittiğinde ülkemize 100 milyon turist gelecek'' dedi Turanlı, "Yeni havalimanında 130 bin metrekare terminal binası, 40 bin metrekare otopark olacak. 


Büyük uçakların inebileceği bir pist de inşa edilecek. Toplamda 250 milyon Euro'luk yatınm yapüacak ancak 2013'te inşasına başlamamız gereken proje için daha 40 milyon Euro harcadık. Bunun içinde eski havalimanının yenilenmesi için harcanan para da var. Eğer yeni havalimanı inşa edilmiş olsaydı burada kiralanabilir alan daha fazla olacaktı. 30 bin metrekare alan kiraya verilecekti. Yapılan anlaşma gereği gelirimizin yüzde 48'i devletin. Aynca kazanan yüzde 20'si de vergi olarak devlete ödeniyor. Yani burada en büyük kazanan devlet olacaktı" diye konuştu. 


Hürriyet


Geri Dön