19 / 04 / 2024

KKTC'ye yeni Ercan Havalimanı!

KKTC'ye yeni Ercan Havalimanı!

Taşyapı İnşaat, KKTC’deki yeni Ercan Havalimanı için düğmeye bastı. 220 milyon Euro’ya mal olacak, 5 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal ve pist inşaatının temeli atıldı.



Taşyapı İnşaat, KKTC’deki yeni Ercan Havalimanı için düğmeye bastı. 220 milyon Euro’ya mal olacak, 5 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal ve pist inşaatının temeli atıldı. Projenin dört yılda tamamlanması öngörülüyor.


KKTC’nin tek havalimanı Ercan’ı iki yıl önce 850 milyon Euro’luk ciro paylaşımı modeliyle devralan Taşyapı İnşaat, 5 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal ve pist inşaatına törenle başladı. 220 milyon Euro’ya mal olacak KKTC’deki en büyük inşaatın temelini, Kıbrıs’tan da sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu attı.


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ada’ya 2 günlük çalışma ziyareti için geldiğini belirterek, gelir gelmez böylesi hayırlı bir iş için temel atmanın kendisini gururlandırdığını söyledi. Arınç, temelin atılmasıyla projenin kısa sürede tamamlanabileceğini vurguladı ve projenin hem siyasi hem de ekonomik olarak faydalı ve bereketli olacağına dikkat çekti.


ŞEHİT PİLOT ERCAN’IN ADI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Kıbrıs Türk halkına selamlarını ileten Arınç, Ercan Havalimanı’nın ismi nedeniyle de çok önemli olduğuna işaret etti ve 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında şehit olan pilot Fehmi Ercan’ın hatırasını yad ettiklerini hatırlattı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, projeyi gerçekleştiren Taş Yapı’dan inşaatı kısa sürede tamamlamasını istedi.


İKİ YIL RÖTARLI


Taşyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı da konuşmasında projeye iki yıl gecikmeyle başladıklarına dikkat çekerek, “İnşallah Kıbrıs halkına çok hayırlı olacak bir yatırımın temelini atıyoruz, bu dönemde gösterdikleri samimiyetten dolayı bakan ve yetkililere teşekkür ediyoruz. Bugün atılan temelle sorunların yüzde 80’ini çözüyoruz, her zaman Kıbrıs halkının yanında olmaya ve hizmet etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


Taşyapı İnşaat’ın sahibi Turanlı törenin ardından gazetecilerle bir araya geldi. 157 bin metrekarelik dev tesisi 4 yıl içinde tamamlayacaklarını anlatan Turanlı, 2012 sonunda ihaleyi kazandıklarını söyledi ve inşaat yapmaları gereken arazinin kendilerine yeni teslim edildiğini söyledi.


‘KİRLİ’ BAGAJLAR OTOMATİK PATLAYACAK


TAŞYAPI’nın Terminal Yapı ortaklığında yürüttüğü yeni Ercan Havalimanı dünyada sadece 3 havalimanında bulunan, “sakıncalı bagaj imha sistemi”yle çalışacak. Sisteme “kirli bagaj imha sistemi” adı da veriliyor. Yolcu beraberindeki bagajlar alındıktan sonra bant üzerinde ilerlerken özel sensörlerle taranacak ve patlayıcı tespit edilmesi halinde, başka bir banda otomatik geçiş yaparak güvenli bir alanda yine otomatik olarak patlatılacak. Aynı şekilde herhangi bir kargoda uyuşturucu gibi sakıncalı madde tespit edilmesi halinde ‘kirli bagajlar’ bir alt kata giden banda geçerek, polisin denetimindeki kapalı alana inecek. 2 milyon Euro’luk sistem Türkiye de yok.


TAŞYAPI HAVAYOLU ŞİRKETİ KURUYOR


EMRULLAH Turanlı 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra KKTC’ye uluslararası alanda uygulanan uçuş ambargosunu kırmak için harekete geçti. Turanlı, “BM’nin ya da uluslararası toplumun KKTC’ye uçuş yapamazsın diye bir yasağı yok. Bu ambargoyu kırabilmek için Avrupa’da kısa süre içinde bir havayolu şirketi kuruyoruz çünkü bir havayolu şirketinin dava açması gerekiyor. Avrupa merkezli bu şirket, tarifeli sefer başlatacak. Engel olunmasını bekliyoruz, o zaman da Avrupa mahkemeleri ve AİHM’e kadar tüm alanlarda dava üzerine dava açacağız. İnşaat bitene kadar davalar sonuçlanır. Hakkımı sonuna kadar arayacağım” dedi.



Ömer Bilge / Hürriyet




Geri Dön