28 / 03 / 2024

Kocaeli'de arsa fiyatları arttıkça artıyor!

Kocaeli'de arsa fiyatları arttıkça artıyor!

Kocaeli'de konut sektöründe en önemli sorunlardan biri her geçen gün artan arsa maliyetleri. Artan arsa maliyetlerine bir de ekonomik durgunluk eklenince inşaat sektörü oldukça yavaşladı



Kocaeli'de konut sektöründe en önemli sorunlardan biri her geçen gün artan arsa maliyetleri. Artan arsa maliyetlerine bir de ekonomik durgunluk eklenince inşaat sektörü oldukça yavaşladı.


Son yıllarda İzmit ve civarında arsa fiyatları oldukça arttı. Satın alınamaz seviyeye gelen arsalara, inşaat firmaları kat karşılığı tekliflerde bonkör davranınca, arsa sahiplerinin ellerine koz vermiş oldular. Kat karşılığı vermek istemeyen arsa sahipleri, hakkı olarak arsalarını görülmemiş şekilde her gün arttırmaya başladı. Buna birkaç etken de eklenince, arsa fiyatlarını takip etmek oldukça zorlaştı. 


BÖLGESEL ARTIŞ ÖNEMLİ


Bazı bölgelerde arsalar çok pahalı. Merkez, Yenişehir, Bağçeşme, Yahya Kaptan gibi bölgelerde arsa bulmak nerdeyse imkansız oldu. Arsa sahipleri öyle fiyatlar belirtiyor ki, bu arsayı alıp, inşaat yapıp ve satacaksın, hem de bu fiyatlara oldukça zor. İnşaat firmaları bu nedenle çok temkinli davranıyorlar. 

Sadece inşaat yapacağız diye, bile bile zarar görmek istemiyorlar. 


KONUT ARTMADIKÇA


İzmit'te son sürat artan arsa fiyatlarına karşılık, artmayan konut fiyatlarından dolayı belli bölgelerde durma noktasına gelen inşaatların beklentisi, konut fiyatlarının artması. Gerek ekonomik durgunluk, gerek yükselen konut banka faizlerinin konut fiyatlarını nerdeyse son bir iki yıldır aynı seviyede tuttuğunu görebiliyoruz. Bu durumda da ilimizde inşaat firmaları beklemeyi tercih ediyorlar. 


YEREL YÖNETİMLER NE YAPAR?


Bu sorunun en büyük muhatapları yerel yönetimler. Peki, onlar bu durumda ne yapıyorlar? Hiçbir şey! İzmit Belediyesi kendi havasında, Büyükşehir deseniz sanki ortada hiçbir sorun yok. Tabi arsa fiyatlarını yerel yönetimler arttırmıyor ama yeni konut alanlar için arsalar yaratamıyorsan, dolaylı yoldan fiyatların artmasına yerel yönetimlerin neden olduğunu söyleyebiliriz. Geldikleri günden beri hangi bölgeyi yeniden yapılandırdılar?


HAYALLE YAŞIYORLAR


Bir yeni İzmit hayali ortaya attılar ve şıyorlar. Onu da beceremediler ya! rinde Kent Konut gibi devasa konut üreten bir şirket var. Onu da Bağçeşme'ye taş yığını ve çirkinlik abidesi devasa konutlar üretmesi için kullandılar. Pardon, bir de yandaşlarına rant elde etsin diye! Bir an önce şu hayali gerçekleştirin. İzmit'e yeni yerleşim alanları açarak bu sorun çözülebilir. İnsanları kentsel dönüşüm diye kandırmayın, somut adım atın. 


BEN OLSAM SATMAM  


Benim bu bahsettiğim yerlerde arsam olsam satmam. Neden mi? Bu zihniyetle yerel yönetimler devam ederse, arsa fiyatları inanamayacak seviyeye gelir. Bunu söylemek için uzman da olmaya gerek yok, bakın İstanbul'a yeterli. Aynı hatayı şimdi İzmit yapmıyor mu? Hatta satmayın diye tavsiyede bulunurken, satın alacağınız, hem de pahalı dediğimiz arsaları alırsanız, çok da iyi bir yatırım olacağını söyleyebilirim. 


Kocaeli Emlak Ticari Gayrimenkul Portföy Uzmanı Murat Hamzaoğlu / Bizim Kocaeli




Geri Dön