20 / 04 / 2024

Kocaeli'de, Dubai Port Limanı'nın yapılmasına tepki!

Kocaeli'de, Dubai Port Limanı'nın yapılmasına tepki!

Kocaeli'de bazı sivil toplum örgütleri, Körfez ilçesinde yapılması planlanan Dubai Port Limanı'na, çevreye zarar vereceği gerekçesiyle karşı olduklarını açıkladılar



Kocaeli Sivil İnisiyatif Grubu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Batı Karadeniz Çevre Platformu, Hereke'ye Sahip Çıkma Platformuna üye bir grup, Dubai Port Limanı'nın yapımının planlandığı Körfez ilçesindeki eski seramik fabrikası yakınında basın açıklaması yaptı. Kendilerine "Dubai Port Talanına Hayır Platformu" adını veren gruptakiler adına açıklama yapan Sedef Demiray, İzmit Körfezi'nin "korkunç bir işgal süreci" yaşadığını öne sürdü.

Dilovası, Hereke, Kirazlıyalı sahillerinde çok sayıda liman olduğunu belirten Demiray, şunları söyledi: "Dilovası sahilinde liman olmadık bir santimetre yer kalmadı. Hereke sahilleri aynı şekilde, Kirazlıyalı'nın hali bütün korkunçluğu ile gözler önünde. Yalova-Altınova arasındaki en değerli tarım arazileri yine aynı şekilde hunharca yok edildi. Geçmiş dönemlerde 3-5 bin metrekare olarak inşa edilen limanlara şimdilerde yenileri ekleniyor. Ama bir farkla şimdi inşa edilmek istenen limanların en küçüğü 5 bin metre kare büyüklüğünde. Dubai Port Limanı da böylesi devasa bir proje. Derince Konteynır Limanı daha korkunç, çünkü projenin büyüklüğü 670 bin metrekare. İnsanların sanayi kirliğinden bıktığı, kanserden ölümlerin hızla arttığı bir anda 500 bin metrekare büyüklüğünde devasa bir liman projesine Çevre ve Orman Bakanlığının 'olur' vermesinin kelime olarak anlamı talandır." "Dubai Port Talanına Hayır Platformu olarak bu peşkeş sürecinin ve talanın kesinlikle karşısında olacağız" diyen Demiray, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Körfez'in göbeğine böylesi devasa bir limanın yapılmasına asla ve asla izin vermeyeceğiz. Bir yandan kamuoyu olarak demokratik tepkilerimizi ortaya koyarken, bir yandan da yargı yoluna başvuracağız. Körfez Belediyesinin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ve AK Parti yetkililerinin kararlılığımızı dikkate almaları, kariyerlerini devamlılığı bakımından önemlidir."
AA


Geri Dön