18 / 04 / 2024

Kolayca müteahhit olmak için süre yılbaşında doluyor!

Kolayca müteahhit olmak için süre yılbaşında doluyor!

 Talep çok, karlılık yüksek olunca son yılların en gözde işi müteahhitlik oldu. Kimi TOKİ için üretim yaptı, bir başkası markalı konutta öne çıktı. Bazıları semt müteahhitliğinde uzmanlaştı. Kısaca herkes bu alana yatırıma yöneldi.



 Talep çok, karlılık yüksek olunca son yılların en gözde işi müteahhitlik oldu. Kimi  TOKİ  için üretim yaptı, bir başkası markalı konutta öne çıktı. Bazıları semt müteahhitliğinde uzmanlaştı. Kısaca herkes bu alana yatırıma yöneldi.
O kadar ki Anadolu'da gıda toptancılığı yapan ya da sanayici olan veya tekstil sektöründe duayen bir firma sahibi bile bu pastadan pay almak için konut ve işyeri üretimine yöneldi. Kimi eski deposunun arazisini, bir başkası fabrika binasının yerini değerlendirdi. Böylece onlarca markalı konut ve işyeri projesi ortaya çıktı.
Peki nasıl müteahhit olunur Sorunun cevabı kısa. Hukuki ve mali prosedürlerin tamamlanması birkaç saati bulmuyor. Hatta iş biraz hızlı yürürse bir saat içinde bile müteahhit tabelasını asabilirsiniz.
NASIL MÜTEAHHİT OLURSUNUZ
Ancak hala bu alanı çok karlı ve geleceği olan bir sektör olarak görüyorsanız elinizi çabuk tutmanızda yarar var. çünkü, önümüzdeki yıldan itibaren müteahhit olmak zorlaşacak. 2012'nin Ocak ayından itibaren artık her isteyen müteahhit olamayacak.
Henüz vakit varken girişimciler için biraz bilgi verelim. Bu alana girmek istiyorsanız, önünüzde üç ayrı alternatif var. Basit bir şahıs şirketi veya birkaç kişiyle birlikte adi ortaklık şeklinde bir şirket oluşumuna gidebilirsiniz. Müteahhitliğe başlamak için kurduğunuz şirketi, bulunduğunuz ilin ticaret odasına kaydettirmeniz yeterli.
İşe çok basit olarak yaklaştığımızda bir semt müteahhitliği için çok fazla bir sermaye gerekmediğini görüyoruz. Yatırım yapmayı planladığınız semtte bir arsa sahibiyle kat karşılığı anlaşarak müteahhitliğe başlayabilirsiniz. İnşaata başlayabilmek için öncelikle bir mimara elinizdeki arsaya yapmayı düşündüğünüz binanın planını çizdirmeniz gerekiyor. Plan sonrası belediye imar müdürlüğüne başvurarak izin almanız lazım. İnşaat izniniz onaylandıktan sonra temel için ilk kazmayı vurabilirsiniz. Sonrası ustaların ve işçilerin becerisiyle gidiyor. Tabii işlerin düzgün yapılması için işinizin başında olmalısınız. Müteahhit; inşaat bitinceye kadar çalışan duvar ustasından sıvacısına, fayans ustasından boyacısına kadar işlerin düzgün yapıldığını denetleyen kişidir.
Bu arada tabelayı astıktan sonra bir-iki daire sattınız mı inşaatı çok rahat bitireceksiniz demektir. Anadolu'da ve büyük şehirlerinin merkezden uzak yerleşim birimlerinde bu tür konut üretimi çok yaygın. Mahalle aralarında benzer durumda inşaat yapan çok sayıda kişiye rastlayabilirsiniz.
 Bu tür müteahhitlik Türkiye'de en yaygın olanı. Bugünün birçok ünlü konut üreticisi benzer şekilde mahalle arası konut üretimi işe girmiş durumda.
Büyük bir inşaat projesiyle müteahhitliğe başlamak istiyorsanız, sermaye şirketi kurabilir, hatta büyük ölçekli projelerde diğer inşaat şirketleriyle iş ortaklığı ya da konsorsiyum oluşturabilirsiniz. Sermaye birikimi olan kişi ve kuruluşlar doğrudan markalı bir proje üretimine yöneliyor.
VERGİ AVANTAJI GELİYOR
Bu noktada şirket kuruluşlarıyla ilgili avantajları da sıralayalım. Kuruluş işlemleri diğer şirket türlerine göre daha basit olan adi ortaklıklar, vergisel açıdan da daha avantajlılar. Ortaklardan bir veya birkaçının tüzel kişi olması durumunda; tüzel kişi ortak açısından iş ortaklığı kurulması vergisel açıdan avantaj sağlar. Eğer kamu ihaleleri gibi çok daha büyük işlere girmeyi düşünüyorsanız; bu gibi işlerde özel bir takım mali, finansal ve mesleki yeterlilik arandığından sermaye şirketi (limited şirket veya anonim şirket) kurmanız, hatta birden fazla sermaye şirketiyle iş ortaklığı yapmanız ya da bir konsorsiyum çatısı altında bir araya gelmeniz daha avantajlı.
Adi ortaklık kurmak için noterden onaylı imza sirküleri, ikametgah, nüfus cüzdan sureti, vergi numarası almak için ilgili vergi dairesine üç adet dilekçeyle başvuru yapılması yeterli. Anonim şirket kurmak içinse en az beş kurucunun bulunması ve en az 50 bin lira sermaye gösterilmesi şart.
2012'DE MÜTEAHHİT OLMAK ZOR
Önümüzdeki yıldan itibaren müteahhit olmak zorlaşacak. 15 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre, 2012'nin Ocak ayından itibaren her türlü ruhsata bağlı resmi ve özel kişi yapı müteahhidi olarak anılacak. Her yapı müteahhidinin bir sicil numarası bulunacak ve sicil numarası halka açık olacak. Herkes internet üzerinden müteahhitlerin sicil numaralarına bakarak yaptıkları işleri takip edebilecek. Müteahhitler, 2012'den itibaren yapacakları projenin büyüklüğüne göre inşaat mühendisi ve mimar çalıştırmak zorunda olacak. 2013' ten itibaren de projenin büyüklüğüne göre yapı müteahhitlerinin teknik eleman çalıştırma zorunluluğu genişletilecek. 2015'den itibaren inşaatlarda çalışan tüm yapı ustaları, ustalık belgesine sahip olmak zorunda. Müteahhitler, ustalık belgesine sahip olmayan yapı ustalarıyla çalışamayacak.
İnşaat ustası olmak için ilkokul mezunu olmak şartı getiriliyor, üç yıl inşaat ustası olarak çalışan kişiler, belgeledikleri takdirde ustalık belgesi alabilecek. Örneğin inşaatlarda çalışan bir fayans ustasının, ustalık belgesi alabilmesi için 186 saat teorik ve 220 saat pratik eğitim alması gerekecek.
Umut DURBAKAYIM / Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı
'Oturacakmışsınız gibi konut üretin'
Konut insanlar için yapılıyor. İnsanların içinde mutlu olabileceği, kolay yaşayabileceği, ergonomiye uygun yapılar inşa edilmeli. Proje bir mimara çizdiriyor ama müteahhit iyi bir proje olmasını istiyorsa, özellikle kendisinin de oturabileceği, yaşayabileceği veya yatırım yapabileceği bir proje yaratmayı k düşünmeli. Teknik Yapı olarak cebimizden para vererek almayacağımız bir konutu –karlı olsa bile- yapmıyoruz. Arsa seçimi işlevsellik, ulaşılabilirlik ve lokasyon gibi kriterlere uygun olmalı. İstanbul'da toplu taşıma araçlarının bulunduğu lokasyonlar daha çok tercih ediliyor. Projelerde, rahat yaşanacak ve nefes alabilecek alanlar yaratılabilmesi gerekiyor. Son yıllarda tasarruflu bina yapmakta çok büyük önem kazandı. Sadece kullanılan ve yüksek izolasyon sağlayan malzemeler, tasarruf için yeterli olmayabilir.

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz:
Güven veren kazanır
Bu meslekte en önemli konu güvendir. Dürüst çalışılmalı ve müşteri odaklı bakış açısı geliştirilmelisiniz. Müteahhit; üretim, pazarlama ve satış sonrası müşteri mutluluğu gibi her aşamayı bilmek zorundadır. Projenizi yapacağınız arsa problemsiz olmalıdır. İmar ve hukuki problemler vakit kaybettirir. Ağır işleyen bürokrasi, kentsel sorunlar, yüksek arsa maliyetleri, vergi yükleri derken onlarca sorunla uğraşmak motivasyonunuzu bozabilir. Oysa bir projenin doğuş safhası daima heyecan vericidir. Projeler önce benim zihnimde şekillenir, sonra da işinin ehli mimarlar tarafından çizilerek hayata geçirilir. Arsa seçiminde diğer önemli husus ise lokasyondur. İyi lokasyon satış kabiliyetini artırır. Bir projeyi büyüklüğüne ya da mimari gruba göre 150 bin dolar ile 2 milyon dolar fiyat aralığında çizdirebilirsiniz. Kendi adıma, zihnimdeki projeyi aktarırken beni doğru anlayan, ortak bir dil yakalayabildiğim mimarlarla çalışmayı tercih ederim. Biz üretimlerimizde 'ömürlük' bir anlayışı benimsiyoruz. Bundan 50 yıl ve hatta 100 yıl sonra bile üstün nitelikleriyle anılsın istiyoruz. Minik kum tanelerinden sanat eserleri üretiyoruz. Projelerimiz şehrin çehresini değiştiriyor.
Özyurt şžirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt
'şžehrin gelişim akslarında yatırım yapın'
Müteahhitliğe yeni adım atacaklara, dürüst olmalarını ve kaliteden asla vazgeçmemelerini öneririm. İnşaat sektöründe büyümek istiyorsanız iyi bir arsa stokunuz olmalı. şžehrin gelişim akşındaki arazileri iyi tespit ederek buralara yatırım yapabilirsiniz. Alacağınız arsanın başta tapu ve çapının fotokopisini isteyin. Tapu hisseli mi yoksa tek kişinin mi öğrenin. Tapunun üzerinde haciz ya da başka bir durum var mı yok mu bakın. Arsanın bağlı olduğu belediyeden imar durumunu, 1000'lik ve 5000'lik planlarda görünüp görünmediğini, arsanın planlarda ne olarak göründüğünü araştırın, imara açık arsaların yüzde kaçına inşaat müsaadesi verildiğini, hangi yüksekliğe kadar inşaat müsaadesi olduğunu mutlaka inceleyin. İnşaat ruhsatı var denilen arsaların bağlı olduğu belediyeden plan tadili olup olmadığını araştırın. Almayı düşündüğünüz arsanın 2-5-10 yıllık vadede ne olabilir diye coğrafi ve sosyal etüdünü yapın veya yaptırın. Arsanın bulunduğu civarda planlanan büyük yatırımları (metro, okul, hastane, büyük alışveriş merkezi, üniversite v.s.) araştırın. Zira bunlar değerleri inanılmaz yükseltiyor.

Bülent Ekinci/PARA


Geri Dön