05 / 05 / 2024

Kombi satışları düştü!

Kombi satışları düştü!

Türkiye'de, bu yıl 400 bin adet kombi satıldı



Yılda ortalama 600 bin adetlik kombi satış potansiyeli bulunan Türkiye'de, bu yıl rakamın, yaşanan ekonomik
gelişmeler nedeniyle 400 bin adetle sınırlı kalacağı bildirildi. Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Dr. Celalettin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kullanılan
kombi sayısının 4,5 milyon, doğal gaz sobasının ise 1 milyona ulaştığını söyledi.

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kombi satışlarında hareketlilik yaşansa da son aylardaki ekonomik gelişmelerin sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Çelik, son yıllarda kombi satışlarında yaşanan artışın bu yıl
yavaşladığını bildirdi. Türkiye'deki yıllık kombi satış potansiyelinin 600 bin civarında olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Bu rakam son yıllardaki gelişmelere bağlı olarak artmıştı. 2009 yılında yaşanan ekonomik gelişmeler satışları azalttı. Bu yıl 400 bin adetlik bir kombi satışı gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Doğal gaz sobası potansiyeli ise yılda 20 bin adet seviyelerine geriledi. Doğal gaz sobası giderek daha az tercih ediliyor. 2010 yılında da aniden ciddi bir toparlanma beklenmiyor. Ekonomi uzmanlarının da belirttiği gibi normalleşmenin yavaş olarak gerçekleşeceği düşünülüyor." Pazardaki kombilerin kalitelerine göre farklılık gösterdiğini dile getiren Çelik, "Son yıllarda yoğuşmalı kombilerin satışları artmaya başladı vepazar payı yüzde 10 seviyelerine ulaştı. Talep giderek  arttığı için önümüzdeki yıllarda yoğuşmalı kombilerin pazardaki payı daha da yükselecek" dedi.

300 MİLYON AVROLUK PAZAR DESTEK BEKLİYOR
Türkiye'de doğal gazlı ısıtma sektörünün potansiyelinin 1 milyar avroya yaklaştığını belirten Çelik, şunları kaydetti: "Bunun yaklaşık olarak üçte birinin cihaz pazarını oluşturduğunu düşünürsek, kombi ve soba pazarının 300 milyon avro civarında olduğunu söyleyebiliriz. 2009'da inşaat sektörüne paralel olarak yaşanan daralmada bazı sektörlere canlılık getirmesi için öngörülen teşvik ve vergi indirimleri ne yazık ki ısıtma sektörüne uygulanmamıştır. Oysa ısıtma sektörü yarattığı istihdam ve katma değer ile ülkemizdeki en önemli sektörlerinden biri durumundadır. Isıtma sektörünün oluşturduğu istihdam, üretim, bayilik sistemi, proje, taahhüt ve servis firmalarıyla birlikte 40 bin kişiyi bulmaktadır. Diğer taraftan ülkemiz hem üretim hem de Ar-Ge konusunda Avrupa ve komşu ülkeler için bir merkez olma yolunda ilerlemektedir. Bu bakımdan özellikle kriz ortamından çıkışı hızlandıracak teşvik paketlerinde sektörümüz göz ardı edilmemelidir."

KOMBİ FİYATLARI BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Havaların soğuması ile hareketlenen sektörde kombi fiyatları KDV dahil bin liradan başlıyor kalitesine göre 2 bin 500 liraya kadar çıkabiliyor. Yarı yoğuşmalı kombiler bin 500 ile 2 bin lira arasında satılırken, tam yoğuşmalı kombiler ise 2 bin-3 bin 500 liradan alıcı buluyor. Sektör temsilcileri, daha az yakıt harcadığı belirtilen yoğuşmalı kombilerin daha fazla talep gördüğünü, firmaların üretimlerini bu yönde geliştirdiğini bildirdi.
AA


Geri Dön