19 / 04 / 2024

Konak Dario Moreno Sokağı’ndaki tarihi bina restore edilecek!

Konak Dario Moreno Sokağı’ndaki tarihi bina restore edilecek!

Konak Belediyesi, Dario Moreno Sokağı’nın hemen girişindeki boş binayı kültür ve sanat merkezine dönüştürmek için kiraladı. Bina restore edilecek.



Konak Belediyesi, İzmir’in simge yapılarından biri olan Tarihi Asansör’ün bulunduğu Dario Moreno Sokağı’nın hemen girişindeki boş binayı kültür ve sanat merkezine dönüştürmek için kiraladı. Restorasyonu yapılacak bina hizmete girdiğinde tarih kokan sokak yeni bir soluk kazanacak.


İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta kamu hizmetlerinin verileceği mekanların sayısını artırmak adına yürütülen çalışmalara bir yenisi eklendi. Konak Belediyesi, kamulaştırmanın zor olduğu bölgelerde kiralama yöntemine başvuruyor. Bu kapsamda son olarak Karataş’taki Tarihi Asansör’e çıkan Dairo Moreno Sokağı’nın girişindeki üç katlı boş bina kiralandı. Yapılan görüşmeler sonunda mülk sahibiyle anlaşmaya varan Konak Belediyesi, burayı kültür ve sanat faaliyetlerinin yürütüldüğü bir merkez yapacak.


Gençlerin buluşma mekanı

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kiralanan bina için hazırlanan restorasyon projesinin kurul onayından çıktığını söyledi. Çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını dile getiren Başkan Pekdaş, merkezin Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde hizmet verecek bir kültür ve sanat merkezine dönüştürmeyi planladıklarını söyledi. Merkezin açılmasıyla Dario Moreno Sokağı’na ve Tarihi Asansör’e olan ilginin de artacağını belirten Başkan Pekdaş, “Karataş’ın İzmir’in kültürel kimliğinde önemli bir yeri var. Her köşesinde tarihin ayak izlerinin olduğu bu semtin adına yaraşır bir sanat merkezi yapmak istiyoruz. Çocuklarımız ve gençlerimiz için çok yönlü bir mekan oluşturacağız” dedi. “Bir kent geçmişiyle vardır” diyen Başkan Pekdaş, Konak’ta yaklaşık 2 bin 500 tescilli yapının bulunduğunu, bu değerleri daha görünür hale getirmek için çaba göstermeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.


Milliyet



Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



'Sanat Merkezi'ne dönüştürmek için belediyece kiralanan Dario Moreno Sokağı girişindeki tarihi binanın restorasyon çalışmaları başladı. İzmir'in simge yapılarından biri olan Karataş'taki Tarihi Asansör'e komşu olan üç katlı tarihi bina hizmete girdiğinde İzmirli müzisyenin adını taşıyan sokak çok yönlü bir sanat mekanına kavuşacak.


Tarihi Asansör'e gelenleri girişte selamlar konumdaki binada yapılan düzenlemeler Bölge Koruma Kurulu'ndan alınan izin doğrultusunda yürütülüyor. Restorasyon sırasında daha önce takılmış pimapen pencereler söküldü. Bunların yerine tarihi binayı yeniden eski güzel görünümüne kavuşturacak ahşap pencerelerin takılacağı öğrenildi. Ayrıca sonradan eklenti yer döşemeleri de kaldırılarak, orjinal mozaikler gün ışığına çıkarılacak. Hummalı bir şekilde çalışan ekipler, zamanla yıpranan ahşap kapıların üzerine sonradan yapılan boyaları da raspa yöntemiyle temizlerken, duvarları da elden geçirecek.




Yeni Asır


Geri Dön