25 / 04 / 2024

Konut alırken nelere dikkat edilmeli

Konut alırken nelere dikkat edilmeli

Konut alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı özellikler vardır... Bunun yanı sıra tüm detaylara da inilmesi gerekir...



1. Projeyle ilgili tüm detayları öğrenin. Arsa üzerinde herhangi bir şerh, ipotek, haciz veya başka takyidat var mı İnşaat ruhsatı alınmış ve proje bu ruhsata uygun ilerliyor mu Mümkünse bağımsız SPK lisanslı bir değerleme firması tarafından yapılan projenin ekspertiz raporunu talep edin.

2. Projenin bulunduğu bölgeyi analiz edin. Mevcut gelişim, konut arzı, kiralık talebi ve ulaşım imkanlarını öğrenin. Arzı artıracak yeni projelerin başlama ihtimali ya da kiralık talebinin artacağı beklentisi olup olmadığını öğrenin.

3. Firmanın daha önce yaptığı işleri araştırın. Herhangi bir bankadan istihbarat yapabilirsiniz. Sorunlu kredisinin ya da bitirilmemiş projelerinin olup olmadığını mutlaka öğrenin.

4. İşlem sırasında kat irtifak tapusunu üzerinize alın ve şartları adil bir sözleşme ile yazılı hale getirin. Birçok firma, projelerini 'satış vaadi sözleşmesi' (SVS) ile satar, tapu devrini ise konut teslimi sırasında yapar. Bu durumda SVS'i iyice incelenmeli, ağır şartlarm çıkarılması gereklidir. Bu sözleşmede teslim tarihinin ve zamanında teslim edilmemesi durumunda uygulanacak şartların yazılı olarak belirtilmiş olması gerekir. Eğer firma içinizi rahatlatmıyorsa sözleşmeyi noterden yapın ve tapuya şerh koydurun.

5. İlgilendiğiniz konut projesinde peşinatsız ve düşük taksitli bir kampanya var ve kıyaslama yapmakta zorlanıyorsanız, firmayla peşin fiyat üzerinden pazarlık edin. Pazarlık, konutun güncel değerini öğrenmek için iyi bir yöntem olabilir.

Seda Tabak/Hürriyet Emlak


Geri Dön