29 / 03 / 2024

Konut cazipleşti!

Konut cazipleşti!

Yazacağım onlarca konu var... Sırada bekliyor.... Ama şimdi hepsini bir kenara bırakıyorum ve geliyorum tüketicilerin asıl merak ettiği soruya... Şimdi gayrimenkul satın alınır mı?



Gelin önce hep birlikte alternatifleri inceleyelim. Bugünkü koşullar aynen devam ettiğinde ortaya çıkan manzara şu:

1)      Döviz: 1990'ların ve 2000'li yılların başında en gözde ve pratik yatırım araçlarından olan dövizin kazandırma ihtimali yok denilecek kadar az. ABD Doları 1 YTL yolcusu... Euro ise 1.5 YTL. Çok ısrar ediyorsanız alın. Ama zararına satmaya da hazır olun.

2)      Borsa: Gayrimenkulün en önemli alternatifi. Ama Türkiye'de kurtlar sofrası. Para kazandırdığı pek görülmemiş... Kazananlar da genelde tesadüfen kazanıyor.

3)      Hazine bono ve tahvilleri: Sabit getiri açısından tüm zamanların en garanti yatırım aracı. Ama yıllık faiz oranları yüzde 15'e kadar düşme potansiyelinde. Garantici yatırımcılar için birebir.

4)      Konut ve emlak: 2 yıldır fiyatlar yatay seyirde. Maliyetler yükseliyor. Arsa fiyatları fahiş artıyor. Buna rağmen konut fiyatları yerinde sayıyor. Konut kredisi faiz oranları düşüş eğiliminde. Bu düşüş fiyatlara yansıyacak. Ev sahibi olmayanların veya evini değiştirmek isteyenlerin aradığı uygun ortam. Ne zamana kadar? Fiyatlar şişinceye kadar... Fiyatlar ne zaman şişer? Siz merak etmeyin! Benim gözüm piyasalarda... Fiyatlar şişmeye başladığında herkesten önce haberdar ederim.

Kazançlı çıkmak isteyenlere konutu, çok kazanmak isteyenlere ise arsa ve araziyi tavsiye ediyorum. 

Son söz: Siz bakmayın ekranların bazen kırmızı... Bazen yeşil yandığına... 2001'deki krizi atlatan Türkiye için bu yaşanılanlar ve yaşanılacaklar sadece grip veya nezlenin ötesine geçmez... Ekranlarda ve gazetelerde yaptığı yorumlarda  karamsar olanları da fazla ciddiye almayın... Bu ülkenin geleceğine bakıp da karamsar olanlar, bu ülkeyi ve dinamiklerini anlamayanlardır...

Not: Yatırım amaçlı konut almayı tavsiye etmemeye devam ediyorum. Yatırım amaçlı konut almayı düşünenlere tavsiyelerimi daha önce yazmıştım. Önceki yazılarımdan bulabilirsiniz.

E-mail: [email protected]

 

 

 


Geri Dön