28 / 03 / 2024

Konut depremi olabilir!

Konut depremi olabilir!

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times (FT), Türkiye’de konut depremi olabileceğini yazdı. Gelişmekte olan ülkelerdeki gayrimenkul sektörlerini, ev fiyatlarını ve kredi büyümelerini karşılaştıran değerlendirme yazısı yazdı.



Özellikle Türkiye ve Brezilya’da çok kırılgan şartların oluştuğu dile getirildi. Son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde gayrimenkul sektörlerinin söz konusu ülkelerin gelirlerinden çok daha hızlı arttığına dikkat çekilen yazıda, yeni dönemde ise ABD’nin faizleri artırmasıyla birlikte dünyada para akışının gelişmekte olan ülkeler aleyhine gelişebileceği kaydedildi.



“Bu durum küresel finansal sistemin çeperlerinde kalan ülkelerde gayrimenkul sektörlerinde deprem yaşanmasına yol açabilir” ifadesi kullanılan yazıda, Türkiye’de de ev fiyatlarının enflasyonda çok daha hızlı bir artış sergilediği hatırlatıldı. Yazıda, “Ev fiyatları ve krediler Brezilya, Çin ve Türkiye’de halen enflasyonun çok üzerinde artış sergiliyor. Oysa bu ülkelerde gelirdeki artış yavaşladı. Özellikle Brezilya ve Türkiye’de cari açığın da yüksek olduğu, bu ülkelerin harcamasını ve büyümesini dışarıdan gelen paralarla sağladığı düşünülürse sıkıntının yakın olduğu bir gerçek” değerlendirmesinde bulunuldu.

Habertürk



Geri Dön