28 / 03 / 2024

2019 Şubat'ta ipotekli konut satışları arttı!

2019 Şubat'ta ipotekli konut satışları arttı!

Ekonomide başlayan ılımlı toparlanmanın ikinci sinyali, sanayiden sonra ipotekli konut satışından geldi. İpotekli konut satışında, şubatta ocak ayına göre yüzde 36 ile 2.5 yılın en büyük artışı yaşandı.



Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, geçen hafta yaptığı, "Ekonomik aktivitede en kötü geride kaldı, ılımlı toparlanma başladı" değerlendirmesi, sanayi üretim rakamlarının ardından, ipotekli konut satışlarında da kendini gösterdi.

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre sanayi üretimi 5 ay aradan sonra ilk defa ocakta artarken, yüksek faiz nedeniyle tarihinin en büyük düşüşünü yaşayan ipotekli konut satışlarında da ibre yukarı döndü.

31 AYIN EN BÜYÜK ARTIŞI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre şubatta konut satışları, ocak ayına göre yüzde 7.6 artarak 78 bin 450 adete yükseldi. İpotekli konut satışları ise bir önceki aya göre yüzde 36 artarak 8 bin 890 adetle, 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İpotekli satışlardaki aylık artış, Ağustos 2016'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

PAYI İKİ KAT ARTTI
2018 yılının aralık ayında yüzde 5.2'ye kadar gerileyen ipotekli konut satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı 2019'un ocak ayında yüzde 8.9'a çıktıktan sonra, şubatta yüzde 11.3 seviyesine yükseldi. Böylece, ipotekli satışların payında imi ayda 2 kattan fazla artış sağlanmış oldu.

2019 Şubat ta ipotekli konut satışları arttı!

FAİZ DÜŞÜŞÜ ETKİLİ OLDU
Ekonomide devam eden başarılı dengelenme süreci ve kamu bankaları öncülüğünde başlayan faiz düşüşü, ipotekli konut satışlarının hareketlenmesinde etkili oldu. Kur saldırısı sonrasında 26 Ekim 2018'de aylık yüzde 2.5'e çıkan konut kredisi faiz oranı, şubatta 2'nin altına, bu ay ise yüzde 1.5'e kadar geriledi. Kendi müşterileri olan konut üreticilerinin satışlarında aylık faiz oranını aralıkta yüzde 0.98'e çeken Ziraat Bankası, genel konut kredisi faiz oranını ise yüzde 1.28'e indirdi. Vakıfbank ise şubat ayında konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1.63'ten 1.49'a düşürdü.

32 BİN EV İLK KEZ SATILDI
İLK defa satılan konut sayısı şubatta, ocak ayına göre yüzde 5.1 artarak 32 bin 648'e çıktı. geriledi. İkinci el konut satışları da şubatta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12.3 azalış göstererek 45 bin 802 olarak gerçekleşirken, ocak ayına göre ise yüzde 9.3 arttı. İstanbul 8 bin 97 konut satışı ile bu alanda da ilk sırada yer aldı.

YABANCIYA SATIŞTA REKOR KIRILDI
Yeni yıla hızlı bir başlangıç yapan ve şubatta bunu devam ettiren yabancılara konut satışı, ilk iki ayda 6 bin 489 adede ulaştı. Geçen yılın ocak-şubat döneminde 3 bin 471 adet konut yabancıya satılırken, bu da yüzde 87'lik artışa işaret etti. Bu yılın şubat ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 92.1 artış göstererek bin 729'dan 3 bin 321'e yükseldi. Böylece yabancılara konut satışında tarihin en iyi şubat rakamları görüldü.

2019 Şubat ta ipotekli konut satışları arttı!

KONUTDER Başkanı Altan Elmas
DÜZELME SÜRECİ HIZLANACAK

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, aralık ayına göre ocakta faizlerin geri ekilmesiyle ipotekli konut satışlarında kıpırdanma olduğunu belirterek, "Şubatta da ocak ayına göre bu ivme devam etti. Faizlerin tekrar 0.98 seviyelerine geldiğinden ipotekli satışların daha da artacağını düşünüyorum" dedi. Yabancılara satıştaki artışa dikkat çeken Elmas, "Bu iyiye işarettir. Seçimlerden sonra piyasalardaki düzelme sürecinin hızlancağını tahmin ediyorum" dedi.


2019 Şubat ta ipotekli konut satışları arttı!

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım
ESKİ LİMANA DÖNÜŞ BAŞLADI

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, konut satışlarının şubatta dipten dönme eğilimini gösterdiğini belirterek, "Satışların bir önceki aya göre artış göstermesi mevduata yönelen tasarrufların tekrar eski limana döndüğünü gösteriyor. Seçim öncesinde tüketicinin bekle gör eğilimine geçmesine rağmen satışların yukarı yönlü ivmesi piyasaların daha iyi olacağının kanıtı" dedi. Durbakayım, yabancıya satışların atmasını ise Türkiye'nin güvenli liman olduğunun katını olarak değerlendirdi.

2019 Şubat'ta 78 bin 450 konut satıldı!


Geri Dön