29 / 03 / 2024

Konut fiyatları artar diyen alıcı beklemedi!

Konut fiyatları artar diyen alıcı beklemedi!

Konut alıcısı bekle-gör dönemini geride bıraktı. Temmuzda son 5 ayın en düşük satışı yapılırken, ağustosta ev satışı bir önceki aya göre yüzde 16.4, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 arttı.



Konut alıcısı bekle-gör dönemini geride bıraktı. Temmuzda son 5 ayın en düşük satışı yapılırken, ağustosta ev satışı bir önceki aya göre yüzde 16.4, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 arttı. Dolardaki artışın ev fiyatlarına yansıyacağını söyleyen gayrimenkul sektörü temsilcileri, ‘Zam gelir’ beklentisiyle alım kararı verildiğini belirtti


YAZ tatili dönemi, siyasi belirsizlik ve terör olayları konut alım kararı üzerinde de etkili olmuş ve temmuz ayında konut satış hızı düşmüştü. Temmuzda hazirana göre yüzde 12.7 düşüşle  96 bin 589 ev satılmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ağustos ayında konut alıcısı bekle-gör pozisyonu değiştirdi ve alım kararı verdi. Geçen ay 112 bin 463 ev satışı yapıldı.


53 BİN EV 1. EL

İlk defa satılan konut sayısı ağustosta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artarak 53 bin 218’e ulaştı. İkinci el konut satışları ise ağustosta, 2014’ün aynı ayına göre yüzde 4.3 arttı ve 59 bin 245’e yükseldi. Banka kredili satışlar ağustosta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 artış göstererek 36 bin 21’e yükseldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 32 oldu. Şirket içi vadelendirme ya da nakit gibi diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı ise ağustosta 76 bin 442’ye ulaştı. Yabancılara konut satışı ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.2 artarak 2 bin 44 oldu. En çok İstanbul, Antalya ve Bursa tercih edildi. Ağustos ayında yabancılar içinde en fazla ev alanlar ise Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları oldu.


FİYAT YÜZDE 20 ARTAR


Konut fiyatları artar diyen alıcı beklemedi!


Konut alıcısının zam öncesi son fırsatı iyi değerlendirdiğini belirten İstanbul İnşaatçılar Odası (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Dolardaki artış inşaat maliyetlerini arttırdı ama henüz bu satış fiyatlarına yansımadı. Konut alıcısı yakın zamanda zam geleceğini biliyor. Yıl içinde yüzde 15-20 fiyat artışı kaçınılmaz. Bu nedenle ev almayı düşünenler bu dönemi fırsata çevirdi” dedi. Şirketlerin düzenlediği kampanyaların da satış artışında etkili olduğunu belirten Durbakayım, özelikle faizlerin düşürüldüğü ödeme alternatiflerinin ilgi gördüğünü dile getirdi. Türkiye’de konut alıcısının ev alım aşamasında artık daha titiz davrandığını söyleyen Durbakayım, “Eskinde ‘domates alırken gösterilen özen ev alırken gösterilmiyor’ derdim ama durum değişti. Alıcı daha kurumsal ve güvenilir firmalara yöneldi” diye konuştu. 



Konut fiyatları artar diyen alıcı beklemedi!


Gayrimenkule yatırımın diğer yatırım enstrümanlarına göre daha kazançlı olduğunu belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise “Bu dönemde en iyi seçenek gayrimenkul. Yılın son çeyreğinde satışlar daha da artacak” dedi.


EYLÜLDE DÜŞEBİLİR


Konut fiyatları artar diyen alıcı beklemedi!


Temmuz ayında satışların azalmasında Ramazan ayı ve tatillerin etkili olduğunu söyleyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Doların etkisi ile ev fiyatları artacak. Bu artış öncesi pozisyon alma ihtiyacı satışları arttırdı. Ev fiyatı artar, faiz artar diye düşünen alıcı beklemek istemedi. Biz bunu kendi projelerimizden çok net görüyoruz. Ağustos satışımız temmuza göre daha iyi” dedi. Siyasi gerilim ve terör olaylarının etkisi ile eylül ayında satışlarda bir miktar düşüş beklediklerini belirten Elmas, kasım ve aralık aylarında satışlarda artış öngördüklerini söyledi.


Esenyurt ilk sırada

KONUT satışında 18 bin 873 ile İstanbul ilk sırada yer alırken, 13 bin 139 satışla  Ankara  ikinci, 6 bin 490 satışla  İzmir  üçüncü sırada yer aldı. İlçeler değerlendirildiğinde ise 3 bin 124 ev satışı ile Esenyurt ilk sırada. İstanbul’da Esenyurt’un yanı sıra Küçükçekmece, Beylikdüzü ve Başakşehir bölgeleri öne çıkarken, Ankara’da Yenimahalle ve Keçiören, İzmir’de Karşıyaka ve Buca en çok talep gören bölgeler oldu. Konut satış sayısının düşük olduğu iller 13 konut ile Ardahan, 24 konut ile Hakkari ve 57 konut ile Bayburt oldu.


Hürriyet


Geri Dön