29 / 03 / 2024

Konut fiyatları en çok Türkiye’de arttı!

Konut fiyatları en çok Türkiye’de arttı!

Küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank’in 3. çeyrek verilerine göre, dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke, yüzde 27.3’lük oranla Türkiye oldu



2020'yi konut satışlarında yeni bir rekorla kapatmaya hazırlanan Türkiye, pandemi koşullarına rağmen gayrimenkul piyasasındaki canlılığı koruyor. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, dünya çapında 56 ülke ve bölgenin değerlendirildiği ‘küresel konut fiyat endeksi’nin üçüncü çeyrek verilerini açıklayan İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, bu dönemde konut fiyatlarının en çok Türkiye’de arttığını ortaya çıkardı.  

Buna göre Türkiye’de konut fiyatları, Eylül 2019-Eylül 2020 döneminde yüzde 27.3’lük artış ile listenin ilk sırasında bulundu.

Konut fiyatları en çok Türkiye’de arttı!
 
Yüzde 14’lük enflasyon düşüldükten sonra bile net değer kazancının yüzde 13 olduğu bildirildi. Açıklanan listede ikinci sırayı yüzde 15.4 artışla Yeni Zelanda, üçüncü sırayı ise 13.4 ile Lüksemburg aldı. Slovakya, Polonya, Ukrayna, Avusturya, Rusya, Hollanda, Hırvatistan da ilk 10’da yer aldı.

Konut fiyatları en çok Türkiye’de arttı!

‘Kazandıran yatırım’

Pek çok yatırım aracıyla karşılaştırıldığında gayrimenkulün orta ve uzun vadede ‘çok düşük riskli’ ve değerli bir ihtiyaç olarak görüldüğünü dile getiren Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik, hem değer artışı hem de kira geliri nedeniyle iki farklı kulvarda da getiri sağladığını söyledi.

Selçuk Çelik, “Kinght Frank’in tablosunu da böyle okumak faydalı olur. Gelişmekte olan ülkelerde emlak daha hızlı değerlenir ancak gelişmiş ülkelerde bile emlak en önemli ve talep gören yatırım aracı. Kira çarpanı İngiltere’de 36 yıl, Türkiye’de 21 yıl. Fırsat ve yatırım değeri daha da yüksek. Tüm zamanlar için gayrimenkulün net ve yüksek bir getiri sağladığı bir gerçek” diye konuştu.

Konut fiyatları en çok Türkiye’de arttı!

Yabancılar takipte

Yabancıya gayrimenkul satışında pazar lideri olan Nevita’nın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, bu değerlenmenin yabancı yatırımcılar tarafından da yakından takip edildiğini belirtti. Akbal, “Tam da bu sebeple, 2020’de bütün rakiplerimizde yabancıya konut satışı ivme kaybetmiş olsa da Türkiye neredeyse başa baş bir satışla yılı kapatacak. Teşviklerin de sayesinde oluşan bu tablo oldukça önemli, Avrupa’da örnekler böyle değil. 2020’nin ilk yarısında yabancılar İspanya’dan 22.850 ev satın aldı. Geçen yıl aynı dönemine göre 10 bin adet azaldı. Portekiz’in başkenti Lizbon’da ise yabancıların gayrimenkul yatırımı yılın ilk yarısında yüzde 53 düştü. Geçen sene toplamında İtalya’da 58 bin, Fransa’da 65 bin konut satılmıştı. Bu sene Türkiye 40 bin bandını aşarak, bu ülkelere önemli derecede yaklaşmış olacak” dedi.

Konut fiyatları en çok Türkiye’de arttı!

Kampanya destekledi

Gayrimenkul sektörü, konut satışı tarafında 2020'yi ‘tüm zamanların rekorunu’ kırarak kapatıyor. 2020'nin 11 ayındaki satışlar, 2019 yılının tamamında yapılan satışları geride bıraktı. 2019 yılında Türkiye genelinde toplam 1 milyon 348 bin 729 adet konut satışı yapılmıştı. 2020 yılının 11 ayında da geçen seneye göre yüzde 21.5 artışla 1 milyon 393 bin 335 adet konut satışı yapıldı.

Türkiye genelinde konut satışlarında tüm zamanların rekoru 2017 yılındaki 1 milyon 409 bin 314 adetlik satış ile kırılmıştı. Aralık ayında toplam 16 bin adetlik satış ise bu rekorun kırılmasına yeterli olacak. Yeni rekor ve konut satış fiyatındaki artışın arkasında ise haziran-ağustos döneminde kamu bankaları tarafından gerçekleştirilen düşük faizli kredi kampanyası bulunuyor. Satışları artırmak, tüketiciye destek sunmak ve ekonomiye katkı için kamu bankaları tarafından konut kredisi faizi yüzde 0.64’e indirilmişti. Tüm düzenlemeler ve sektörün gelişim potansiyeli yatırım ortamını da canlı tutuyor.

 

Gayrimenkul sektörü 2020'yi rekorla kapatıyor!


Geri Dön