18 / 04 / 2024

Konut fiyatları zamlanacak!

Konut fiyatları zamlanacak!

Ziya Yılmaz, "Markalı konut üreticilerinin, son 1 yılda yüzde 25’i bulan maliyet artışını 2018’de kademeli olarak fiyatlara yansıtacağını düşünüyorum. Şirketlerin sürdürülebilirliği için ortalama yüzde 15’lik zam mutlaka yapılacaktır" dedi...



Capital’den Yasemin Erdoğan’ın haberine göre; 2017, birçok şirket için kur baskısı altında ve kârlardan feragat edilerek geçti. 2018 için de benzer bir tablo var. Çünkü hammadde, döviz, işçilik ve enerji fiyatlarındaki artış sürüyor. Sektörlerin 2018 planında, artan maliyetlerin getirdiği faturayı tüketiciye yansıtmak var.

Ancak Capital'in araştırmasına dahil olan 15 sektör de artan maliyetler kadar değil, piyasanın "izin" verdiği kadar zam yapabilecek.

DOLAR VURDU

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz

Gayrimenkul ve inşaat sektöründeki girdilerimizde en büyük maliyet artışı dolardan kaynaklanıyor.

Demir, çimento gibi ürünlerin fiyatları dolarla birlikte yükseliyor. 2017 verilerine baktığımızda konut maliyetlerinde yüzde 24,7 artış var. Bu artışın konut müşterisine yansıtıldığını düşünmüyorum. Örneğin şu anda üretimde olan projeler yansıtmadı. Stoktaki projelere ise zaten kimse yansıtmıyor.

YÜZDE 15 OLUR

Ancak yeni başlayacak projelere mecburen yansıması olacak. Markalı konut üreticilerinin, son 1 yılda yüzde 25’i bulan maliyet artışını 2018’de kademeli olarak fiyatlara yansıtacağını düşünüyorum. Özellikle yeni başlayan projelerde böyle olmak zorunda. Belki bu oranın bir kısmı sineye çekilecektir, ama şirketlerin sürdürülebilirliği için ortalama yüzde 15’lik zam mutlaka yapılacaktır. Aksi halde tamamen zarar yazılır.


Geri Dön