23 / 04 / 2024

Konut fiyatlarına zam kapıda!

Konut fiyatlarına zam kapıda!

Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre konutta zam kapıda. Satışlardaki durgunluk nedeniyle maliyet artışını fiyatlara yansıtmadıklarını belirten sektör temsilcileri, “Şirketler maliyet artışını bugüne kadar sübvanse etti ama artık konutta zam kaçınılmaz



Bu nedenle ev almayı planlayanlar için şimdi doğru zaman. Fiyatlar artmadan yılın son dönemi iyi değerlendirilmeli” diyor 


AVRUPA KONUTLARI KALE: TOPKAPI’DA EVLERİN %77’Sİ SATILDI


İstanbul Topkapı’da hayata geçirilen Avrupa Konutları Kale’nin örnek daireleri yatırımcıların beğenisine sunuldu. Artaş imzalı projede 1+1 tip dairelerin satışı tamamlanırken, 2+1’ den 4+1’e kadar değişen daire seçenekleri yer alıyor. Projede daire büyüklükleri 102 metrekare ile 210 metrekare arasında değişirken fiyatlar 870 bin TL’den başlıyor. Projede, 599 daire, 30 mağaza ve 52 ofis ile inşa ediliyor.


Kale Endüstri Holding’in Topkapı’daki arsası üzerinde, yükselen proje 650 milyon TL’lik yatırımla hayata geçiriliyor. Şehiriçi ulaşım açısından avantaja sahip bir lokasyonda konumlanan projenin metrobüs ve tramvay duraklarına yürüme mesafesinde bulunduğunu söyleyen şirket yetkilileri, “37 bin metrekare arsa üzerinde konumlandırılan Avrupa Konutları Kale’de, konut bloklarına 88 bin 700 metrekare, ticari alanlara ise 21 bin 500 metrekare ayrıldı. E5 Karayolu üzerinde yer alan proje, estetik mimarisi, az katlı yapısı ve peyzaj alanlarıyla Topkapı’nın yenilenen çehresinde örnek teşkil edecek” dedi. Projenin yoğun ilgi gördüğünü söyleyen şirket yetkilileri evlerin yüzde 77’sinin satıldığını ifade etti. 2016’nın Temmuz ayında teslim edileceği açıklanan projede şimdiden teslimlerin en az 3 ay öne çekilebileceği belirtildi. Projede açık spor alanları, 2 kapalı yüzme havuzu, fitness center, sauna ve Türk hamamı yer alacak. Projenin mimari tasarımı ise Viva Mimarlık’a ait.


DEKAR YAPI: BAHÇELİ YAŞAM BEYLİKDÜZÜ’NDE

Bahçeli ev projeleri ile bilinen Dekar Yapı yeni adres olarak Beylikdüzü’nü seçti. Şirket, Yakuplu’daki Asmalı Hayat projesi için 150 milyon yatırım yapacak. Projede hepsi bahçeli 244 konut yer alacak.


Dekar Yapı İstanbul Beylikdüzü’nde yeni bir konut projesi için çalışmalara başladı. Bahçeşehir’deki bahçeli ev projeleri ile bilinen şirket bu geleneğini bozmayarak, hepsi bahçeli 244 konut inşa edecek. 78 bin metrekare alan üzerinde yükselecek proje için 150 milyon lira yatırım yapılacak. 3+1, 4+1 ve 5+1 evlerden oluşan 7 tip konut ve ticari ünitelere sahip Dekar Asmalı Hayat’ta her türlü ihtiyaca göre bir ev bulunuyor. Tek kat ya da dubleks olarak brüt 149 ile 361 metrekare aralığında tasarlanan bahçeli evlerin metrekare fiyatları 3 bin 900 TL’den başlıyor. Toplamda 244 bahçeli evden oluşan Dekar Asmalı Hayat projesinde her evin 30 ile 250 metrekare arasında değişen bahçeleri bulunuyor. Dekar Asmalı Hayat projesi ile birçok ailenin daha bahçeli ev sahibi olacağını belirten Dekar Yapı ve Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Deniz ve maviyi buluşturduğumuz Dekar Asmalı Hayat, hem yatırım değerinin yüksek olması, hem de insanların hayalindeki bahçeli evi uygun fiyatlarla sunması açısından bölgenin yıldızı olacak. Dekar Yapı’yı takip eden ve yeni projelerimizi sabırsızlıkla bekleyen bir müşteri kitlemiz var. Ön talep topladığımız dönemde gördüğümüz ilgi de bunu kanıtladı. İnsanların bahçeli ev sahibi olma isteğini görüyor, bu doğrultuda da ayrıcalıklı projeler geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi. Salih Kuzu, “Beylikdüzü’nde bulunan Dekar Asmalı Hayat projemizin lansmana özel kampanyamızda yüzde 7’lik bir indirimimiz bulunuyor. Ayrıca Dekar Asmalı Hayat projemizden ev almak isteyenler için Türkiye İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası özel konut kredisi kullanma olanağı sunuyoruz” dedi. Mimar Deniz Çağlar Duman imzası taşıyan projenin geniş sosyal alanlara sahip olacağını belirten Kuzu şunları söyledi: “Dekar Asmalı Hayat fonksiyonel bir estetik anlayışı ile tasarlanmış modern yaşam alanları sunuyor. Akıllıca tasarlanmış, hayata kolaylık katan çözümler ve geniş alanlar, ailelerin birlikte daha çok vakit geçirebilmesini sağlıyor. Dekar Asmalı Hayat, yüzme havuzu, fitness salonu, cafe, tenis kortu, basketbol sahası, çocuk oyun alanları, özel yürüyüş ve bisiklet parkurları ile iş ve günlük yaşam stresinden uzaklaşıp doğaya dönmek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor.”


EMLAK KONUT GYO: 6.7 MİLYAR LİRALIK HEDEFİ AŞARIZ 

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2015 yıl sonu için koydukları 6.7 milyar liralık satış hedefini aşacaklarını, 12 bin adet bağımsız bölüm hedefine ise çok yaklaşacaklarını söyledi. Kurum, “Ekim sonu itibarıyla 8 bin 800 adet bağımsız bölüm sattık, 5.27 milyar lira gelir elde ettik. 2015 hedefimiz olan 12 bin konuta yaklaşık 3 bin konut kaldı. Yeni yapılacak lansmanlarla o açığın ciddi bir şekilde kapanacağını düşünüyoruz” dedi. Emlak Konut tarafından yapılan açıklamada yabancı yatırımcıların da yıl içinde projeyelere yoğun ilgi gösterdiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi “Toplam cironun, 961 milyon TL (KDV hariç) tutarındaki kısmı yani bin 185 adet bağımsız bölüme tekabül eden kısmı yabancı ülke vatandaşlarına satıldı. Bu, satışların kabaca yüzde 20’sine eşit çarpıcı bir seviye. 1 milyar TL’ye yaklaşan bu rakam ülkemizin cari açığına katkıda bulunabilecek bir seviye olma özelliği taşıyor. Bu veriye metrekare/alan olarak bakacak olursak sadece yabancı ülke vatandaşlarına 150 bin metrekarelik konut satıldığı görülüyor.”


Emlak Konut’un 2015 yılında gerçekleştirdiği ihalelere markalı konut üretileri yoğun ilgi gösterdi. Yıl genelinde 12 arsayı gelir paylaşım modeliyle ihaleye çıkardıklarını belirten yetkililer, “Yüklenici adaylarından ihalelerimize olan ilgi tahminlerimizin de ötesinde gerçekleşti ve bu tatlı rekabet sonucunda söz konusu ihalelerden toplam 17.8 milyar TL satış toplam geliri taahhüdü elde ettik. Bu gelirden şirketimizin payı ise 6.91 milyar TL’yi buluyor. Genel rakama bakacak olursak, son 12 yılda gerçekleştirdiğimiz ihalelerden toplam 18.5 milyar TL’nin üzerinde şirket payı taahhüdü elde ettik. Bu küresel çapta büyük bir gelir. 2015 yılında şirketimiz tarafından geliştirilen projelerde, 31 Ekim tarihi itibariyle, toplamda 5.27 Milyar TL (KDV hariç) değerinde, 8 bin 746 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleşmiş oldu” diye konuştu.


Emlak Konut’un, toplam değeri 11.6 milyar TL’yi aşan 18.8 milyon metrekare arsa yatırımı bulunduğunu belirten Emlak Konut yetkilileri şunları söyledi: “Bu da yıl bazında 1 ile 1.5 milyar TL arasında doğal bir yatırım trendi anlamına geliyor. Tüm kesimlerin merakla beklediği bazı arsalarımızı da 2016 yılı içerisinde gelir paylaşımı yöntemiyle ihale ediyor olacağız. Örneğin, Zeytinburnu ve Maltepe arsaları. Bu arsalarımız bulundukları konum itibariyle birçok sektör oyuncusunun çok ilgisini çekmekte. Umarım bunlardan da güzel sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz.”


İstanbul’da dar ve orta gelirliler için yeni projelerin söz konusu olduğu bilgisinin de verildiği açıklamada özellikle Başakşehir ve Arnavutköy çevresinde odaklanmanın mümkün olduğu belirtildi. Açıklamada “İstanbul’da dar ve orta gelirliler için yeni proje geliştirebileceğimiz yerler İstanbul’un genişleme planı içerisinde bulunan yeni yerleşim alanları olabilmekte. Örneğin, İstanbul’da Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içerisinde ve Anadolu şehirlerinde bu tip projeler geliştirebileceğimiz arsalarımız mevcut. Böylesi yerlerde geliştirdiğimiz projelerimiz sadece bir barınma ihtiyacını da karşılamıyor. Aynı zamanda gelişmekte olan alt yapı ve ulaşım yatırımlarıyla birlikte iyi de birer yatırıma dönüşmüş oluyorlar” denildi.


NUROL GYO: FAİZİ SIFIRLADI, KDV VE ŞİRKETTEN

Nurol GYO’nun İstanbul Basın Ekspres’te hayata geçirdiği Nurol Park projesinde kasım ayına özel bir kampanya hazırlandı.


Kampanya kapsamında ister peşin fiyatına yüzde 10 indirim, ister 0 peşinat, ister 0 faiz ile 50 ay vade fırsatı sunuluyor. Evlerin KDV’sini de Nurol GYO karşılıyor. Nurol Park, loft, rezidans ve tower daireleri, modern ofisleri, geleneksel sokak yaşamından esinlenen alışveriş alanları ve geniş peyzaj alanlarıyla öne çıkıyor. Projede 84 loft, 544 rezidans, 884 tower olmak üzere 1512 daire bulunuyor. 2+1, 3+1 ve 4+1 seçeneklerinin yer aldığı ‘loft daireleri’, 1+1 ve 2+1 seçeneklerinin bulunduğu ‘residence daireleri’ ile 1+1, 2+1 ve 3+1 seçeneklerinin olduğu tower daireleri, farklı ihtiyaçlara en uygun çözümü sunan özelliklere sahip. Nurol Park, toplam 19 bin metrekarelik ofis alanlarında ise teknoloji ve fonksiyonellik bir arada kullanılıyor.

Basın Ekspres’in her geçen gün gelişim gösterdiğini belirten şirket yetkilileri, “İstanbul’a seçkin yaşam projeleri kazandıran Nurol GYO, şimdiden gözde’ olan projesini hızla tamamlıyor. İstanbul’un yeni Maslak’ı olarak gösterilen ve Basın Ekspres’in en prestijli noktasında hayat bulan Nurol Park, günümüz metropollerinde özlem duyulan geleneksel mahalle yaşamı ile bugünün modern ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan karma projesiyle fark yaratıyor” dedi. Projenin mimari tasarımı Öncüoğlu+ACP Mimarlık imzasını taşıyor. E-5 ve TEM karayollarını birbirine bağlayan Basın Ekspress Yolu üzerinde bulunan Nurol Park’ın konumuyla, kolay ve modern ulaşım imkânı sunduğunu söyleyen yetkililer, “Atatürk Havalimanı ve 3. Havaalanı Projesi’nin ulaşım alternatiflerine çok yakın olan Nurol Park’ın hemen yanında bulunan iki metro durağı da, şehrin her yerine kolay ulaşımı mümkün kılıyor” dedi. Nurol Park’ta ev sahibi olmak isteyenler satış ofisindeki örnek daireleri inceleyerek tercih yapabiliyor.


TEKNİK YAPI: EV FİYATLARINI DONDURDU

Teknik Yapı, genel seçim sonrası beklenen fiyat artışlarını dondurduğunu ve banka kredilerindeki faiz oranlarını yüzde 0’a sabitleyerek, indirim ve peşinat erteleme avantajlarını sunmaya devam ettiğini açıkladı.


Tuzla’daki Evora İstanbul, Halkalı’daki Metropark ve Fikirtepe’deki Concord İstanbul projelerindeki fiyatları dondurduklarını belirten Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “Teknik Yapı, sıfır faiz avantajının yanı sıra yüzde 25’lik peşinatın yüzde 10’nun sözleşme esnasında yüzde 15’ini ise bir yıl sonra ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Rezidans daireleri peşin almak isteyen müşterilere ise yüzde 12 indirim uyguluyoruz” dedi.

Uluslararası para piyasalarındaki dalgalanma, döviz kurlarındaki artış ve faiz oranlarının konut alıcılarını endişelendirdiğini belirten Umut Durbakayım, Teknik Yapı’nın bu belirsiz dönemde net adım atmaya karar verdiğini söyledi. Durbakayım “Yüzde 1.10 seviyelerine kadar çıkan konut kredi oranlarına karşı müşterilerimizi destekleme kararımızın arkasında durmaya devam ediyoruz. Hazırladığımız kampanya kapsamında anlaşmalı bankalardan kredi kullanacak olan müşterilerimiz için 36 ay vadeli faiz oranlarını yüzde 0’a tutmaya devam ediyoruz” diye konuştu.


Kampanya kapsamındaki projelerden Evora İstanbul ve Metropark projelerindeki dairelerin hemen teslim aşamasında olduğu bilgisin paylaşan Umut Durbakayım, toplam 4 bin 979 daire ve 100 ticari üniteden oluşan Evora İstanbul’daki dinamik yaşamın, kendi katma değerini yarattığını söyledi. Umut Durbakayım, “Evora İstanbul’un temeline ilk kazmayı vurduğumuzda yaklaşık 1 milyar liralık bir değeri konuşuyorduk. Şu anda ise bu eser, yaklaşık 3 milyar liralık bir değere ulaştı. Kreşinden okuluna, marketinden, kuaförüne, sucusundan perdecisine kadar temel yaşam ihtiyaçlarının kendi içinde karşılandığı bu devasa projede şimdiden 10 bin kişiyi aşan bir nüfus oluştu” diye konuştu. Concord İstanbul ve Evora İstanbul projelerinin mimarı Eren Yorulmazer. Halkalı Metropark ise ECF Mimarlık imzası taşıyor.


Teknik Yapı İstanbul dışındaki ilk konut yatırımı için Denizli’yi seçti. 1500 konut yapacaklarını söyleyen Umut Durbakayım, Evora İstanbul konseptini yine Emlak Konut GYO güvencesiyle Denizli’ye taşıyacaklarını açıkladı. 115 dönüm arazide 600 milyon lira büyüklüğünde bir proje inşa edecek şirket Anadolu yatırımlarına devam edecek. Fikirtepe’de 2 yapı adasında proje inşaat ve çalışmalarına devam eden Teknik Yapı, 2016 yılında aynı bölgede 850 konutluk üçüncü projelerine başlayacak. 2016 ortalarında ise dördüncü proje planlanıyor. Suadiye Sahil Sitesi’nde kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayan şirket bu alanda yaklaşık 115 bağımsız birim inşa edecek.


VADİSTANBUL: İŞ DÜNYASINA YENİ ADRES

İstanbul Ayazağa’da inşa edilen edilen Vadistanbul projenin Bulvar etabında 300 bin metrekare ofis alanı yer alacak. Vadistanbul Bulvar’ın uluslararası alanda faaliyet gösteren şirketlerin merkezi haline gelmesi bekleniyor.


Türk inşaat sektörünün sembol projeleri arasında gösterilen Vadistanbul, Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve İnvest İnşaat ortaklığıyla Ayazağa’da Maslak –Levent hattının alternatifi olarak geliştiriliyor. Vadistanbul’un otel, AVM, alışveriş caddesi ve ofislerden oluşan ‘Bulvar’ etabının uluslararası alanda faaliyet gösteren onlarca firmanın da merkezi haline gelmesi bekleniyor. İstanbul’un iş ve finans merkezi olarak konumlanan Maslak’taki A sınıfı ofis alanı toplam 430 bin metrekareyi buluyor. Vadistanbul Bulvar’da çözümlenmiş alt yapıya sahip ofislerin toplam alanı 300 bin metrekareyi bulacak. Vadistanbul’un, gün içindeki 35 bin kişilik popülasyonuyla yeni bir şehir merkezi olacağını söyleyen şirket yetkilier, “Bulvar etabı 6 bin araçlık otoparkıyla da Atatürk Havalimanı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük otoparkına sahip olacak. Vadistanbul’un 3 etabının toplam otopark alanlarıyla bu sayı 11 bin 500’e ulaşacak” dedi. 


Vadistanbul’un ‘Bulvar’ etabının alışveriş caddesiyle İstanbul’da yeni bir merkez oluşturacağını söyleyen yetkililer, “Bulvar’da oluşturulan marka karmasıyla bir çok önemli dünya markası ilk mağazalarını Vadistanbul’da hayata geçirirken, projenin içinden geçen nehir kenarında konumlandırılan yeme içme alanlarıyla da bir ilk olacak. AVM ve alışveriş caddeleri arasında Türkiye’nin en geniş yeme içme alanına sahip olacak Vadistanbul Bulvar’ın mağazalarının yüzde 23’ü gıda bölümlerinden oluşacak” diye konuştu. Vadistanbul projesini hayata geçiren Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve İnvest İnşaat ortaklığının yatırımlarıyla inşa edilen havaray, tamamlandığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecek.


Vadistanbul’un, AVM, alışveriş caddesi, otel ve ofislerden oluşan ‘Bulvar’ etabından, Seyrantepe metro hattına bağlanacak havaray hattının mekanik maliyeti 7.5 milyon Euro tutarken, toplam maliyeti ise 14 milyon Euro’yu bulacak. Vadistanbul, İki Design ve SOM tarafından tasarlandı.


424 bin metrekare arsa üzerinde geliştirilen Vadistanbul, 1 milyon 350 bin metrekarelik inşaat alanıyla Türkiye’nin en büyük projeleri arasında yerini alırken, donatılarıyla da öne çıkıyor.vVadistanbul’un Bulvar etabında; ofis, alışveriş caddesi, AVM ve otel yer alacak. Vadistanbul’da; 2 bin 500 konut, 108 bin metrekare net kiralanabilir alanı olan alışveriş merkezi, 760 metre uzunluğundaki cadde üzerinde yer alan cadde mağazaları, restoranlar, 300 bin metrekare ofis alanı ile 25 bin 500 metrekare toplam alana sahip 5 yıldızlı otel bulunuyor.


Hürriyet


 


Geri Dön