18 / 04 / 2024

Konut fiyatlarında faiz indirimi fırsatçılığı!

Konut fiyatlarında faiz indirimi fırsatçılığı!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, düşük faizli konut kredisi kampanyasının başlatılmasıyla müteahhitlerin daire fiyatlarını artırdığını belirtti. Özelmacıklı, "İstanbul, Ankara ve İzmir’de, 1. Elde yeni konutlarda 750 bin TL altında düşük bütçeli konut stokumuz sınırlı" dedi...



Kamu bankaları 2 gün önce normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için dört yeni kredi paketi hayata geçirdi.

Buna göre konut desteği kapsamında sıfır ve 1. el konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,64 faiz oranıyla kredi sunuluyor. Milliyet'te yer alan habere göre; hal böyle olunca bazı fırsatçılar ev fiyatlarına 2 gün içerisinde 20 bin TL zam yaptı. Konuya ilişkin açıklama yapan, Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, "Özellikle bazı müteahhitler kampanya sonrası ellerinde kalan sınırlı daireleri yüzde 5 - yüzde 10 seviyesinde yukarı çektiler. Örneğin geçen hafta 400 bin TL üzerinden satış ilanı olan bir daire için mal sahibi kampanya sonrasında satış rakamını 420 bin TL’ye yükseltti" diye konuştu. 

Konut fiyatlarında faiz indirimi fırsatçılığı!

Konut desteği kapsamında sıfır ve 1. el konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,64 faizle kredi alınabilecek. İstanbul, Ankara, İzmir'de konuta 750 bin TL kredi sunulacak. 

Hal böyle olunca bazı fırsatçılar sattıkları ev fiyatlarına 20 bin TL zam yaptılar. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Finansmanın kolaylaştırılması zam olarak yansımamalı. Konut kredilerine yönelik tarihi kampanya sonrası en düşük ve en uzun vadede finansman ile konut sahibi olma fırsatı doğdu.

Bu fırsatı değerlendirmek isteyen bazı fırsatçılar da satış ilanlarındaki fiyatları artırarak kar etme peşine düştü. Kamu bankaları aldıkları karar ile ürünlerinde fiyat artışı yapanların kredi kapsamı dışında bırakılacağını açıkladı" diye konuştu. 

İkinci el konut piyasasına da değinen Özelmacıklı, "Özellikle bazı müteahhitler kampanya sonrası ellerinde kalan sınırlı daireleri yüzde 5 - yüzde 10 seviyesinde yukarı çektiler.

Özellikle İstanbul,  Ankara  ve İzmir’de, 1. Elde yeni konutlarda 750 bin TL altında düşük bütçeli konut stokumuz da sınırlı.

Özellikle 2 yıldır inşaat sektörünün neredeyse durması, inşaat ve işçilik maliyetlerinde yaşanan artışlar ve talep olmaması nedeni ile düşük bütçede yeni stokumuz azalmıştı.

Son daireleri kalan müteahhitler de bu durumu zararlarına bir çare olarak düşünüyorlar. Ev sahiplerinde de benzer bir durum söz konusu.

Örneğin geçen hafta 400.000-TL üzerinden satış ilanı olan bir daire için mal sahibi kampanya sonrasında satış rakamını 420.000-TL’ye yükseltti" şeklinde konuştu.

Geçen ayki konut piyasasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özelmacıklı, "Geçen ay Türkiye gelinde ortalama konut satış fiyatları 1.916-TL, kiralama fiyatları ise 8,20-TL seviyesindeydi" dedi. 

0,64 faizle konut kredisi veren bankalar!

Konut kredisi faizlerindeki indirim ev fiyatlarını artırdı mı?


Geri Dön