29 / 03 / 2024

Konut kredi faizlerindeki indirim rekoru da beraberinde getirdi!

Konut kredi faizlerindeki indirim rekoru da beraberinde getirdi!

Konut sektöründe kamu bankalarının düşük maliyetli destekleri etkisini göstermeyi sürdürürken, ülke genelinde yaklaşık 1,5 ayda kullanılan konut kredi tutarında da rekor kırıldı.



Ekonominin önemli sac ayaklarından birisi olan ve tek başına yüzlerce alt sektörü harekete geçiren konut sektöründe, kamu bankalarının 2020 Haziran başındaki düşük maliyetli desteklerinin etkisi her geçen gün verilere yansıyor. Konut satışları geçen ay yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 ile tarihinin en yüksek haziran ayı rakamlarına ulaştı.

Anadolu Ajansı muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlediği bilgiye göre 2018 sonunda 188,5 milyar TL olan konut kredileri bakiyesi, 2019 sonunda 10,2 milyar TL artarak 198,7 milyar liraya yükseldi.

2020 yılının ilk çeyreğinde konut kredileri 12,3 milyar liralık yükselişle 211 milyar TL'ye ulaştı. Yılın ikinci çeyreğinde de konut kredileri 19,9 milyar artışla 230,9 milyar TL'ye çıktı.

Normalleşme süreci kapsamında hem inşaat sektörünün canlanması hem de vatandaşların konut edinebilmeleri amacıyla kamu bankaları öncülüğünde konut kredi faiz oranları yüzde 0,64 ile tarihi düşük seviyeye indirildi. Böylece konut kredi kullanımı da Haziran'la beraber ciddi şekilde yükseldi. Konut kredisindeki artışta, vatandaşların ertelenmiş talebinin yanı sıra ekonomide beklentilerin iyileşmesi de önemli rol üstlendi.

1 Haziran-10 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla konut kredi bakiyesinde 35 milyar TL ile tüm zamanların en yüksek artışı görüldü. Konut kredi bakiyesi 10 Temmuz itibarıyla 246 milyar 288 milyon TL'ye ulaştı. Geçen sene sonundan bu yana ise konut kredi bakiyesi 47,6 milyar TL artışla rekor tazeledi.

Konut kredisinde bakiye artışının daha önce en yüksek gerçekleştiği dönem 27,6 milyar TL'yle 2017 olmuştu.

Konut kredi faizlerindeki indirim rekoru da beraberinde getirdi!

"Temmuz rakamları haziranı aşabilir"


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, düşük oranlı kredi kampanyası sayesinde Haziran ayında konuta başlayan ilginin sürdüğünü belirterek, temmuzda hazirandaki hareketliliğin sürdüğünü belirtti.

Temmuz ayında konut satış istatistiklerinde haziran rakamlarının aşılabileceğini belirten Aşa, "Ancak ağustosla birlikte azalmaya başlayacağını düşünüyorum. Bunun en büyük sebebi fırsatçı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketleri. Fiyatları aşırı artırmaları ve gerçek değerinin çok üstünde bedel istemeleri konutun satılmamasına neden oluyor. Ev arayan kişi de bu yüzden vazgeçiyor." diye konuştu.

Aşa, başlangıçtaki aşırı ilginin başvuran herkesin kredi alamaması sebebiyle de azaldığını kaydederek, şu anda gerçek alıcıların konut için arayışını sürdürdüğünü söyledi.

Fiyatlarda henüz geriye doğru gidişin olmadığını fakat bu konuda beklentilerinin bulunduğunu dile getiren Aşa, "Evini satamayan kişi mecbur fiyatı indirecek. Türkiye'de konut almak isteyen milyonlar var. Bu kesim uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla konut almayı sürdürecek." dedi.

Konut kredi faizlerindeki indirim rekoru da beraberinde getirdi!

"Gayrimenkul ve bankacılık sektörü ekonomik göstergelere yön verecek"


Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, konut satışlarının, düşük oranlı kredi kampanyasını kapsayan destek paketiyle tarihinde görülmemiş bir rekora imza attığını dile getirerek, satışlardaki artışın, bankacılık sektörünün kredi bakiyesindeki yükselişte de çok net okunduğunu belirtti.

Bankacılık sektörünün daha önce 2017 yılında en yüksek kredi bakiyesi artışını yaşadığını hatırlatan Akkuş, şöyle konuştu:

"Son 1,5 ayda elde edilen bakiye 246,3 milyon liraya ulaştı. 1,5 aylık artış tutarı, 35 milyar lira oldu. Satışlarda haziranda yaşanan rekor artış, henüz bir başlangıç. Temmuzda da satışlarda yeni bir rekor bekliyoruz. Dolayısıyla bankacılık sektörünün kredi bakiyesi de aynı hızla artacak. Artan kredi kullanım oranıyla gayrimenkul ve bankacılık sektörü, yeniden birbirini besleyen sektörler olarak ekonomik göstergelere yön verecek.” ,

Konut kredi faizlerindeki indirim rekoru da beraberinde getirdi!

"Yılı yine bir rekorla bitireceğimizi düşünüyorum"


Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, haziranda konut satışlarının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 olduğunu, ipotekli satışların ise yüzde 1.286,9 yükselerek 101 bin 504 adet olarak gerçekleştiğini söyledi.

Geçen ay hem en yüksek haziran ayı satışının hem de tüm zamanların en yüksek ipotekli konut satışının yaşandığını belirten Yılmaz, "Haziranda önceki aya göre konut satışları yüzde 64, 2019'un aynı dönemine göre ilk defa satılan konut sayısı yüzde 152, ikinci el konut satışları yüzde 245 arttı. Bunların hepsi rekor olarak gerçekleşti." diye konuştu.

Ziya Yılmaz, bu yaşanan güzel gelişmelerin konut almanın zamanı olduğunu gösterdiğini belirterek, "Konut satışlarında yaşanan ivmenin yıl sonuna kadar devam edeceğini, yılı da yine bir rekorla bitireceğimizi düşünüyorum." dedi.

Konut kredi faizlerindeki indirim rekoru da beraberinde getirdi!

"Rekorlar, bekleyen talebin harekete geçtiğini gösteriyor"


Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, haziranla birlikte başlayan kampanyaların sektörü fazlasıyla canlandırdığını ve performanslarda 3-4 kat artış yaşandığını belirtti.

Açıklanan sektörel verilerin de bu canlılığı desteklediğini belirten Akbal, hazır beton endeksinin tarihi zirveyi gördüğünü, konut kredi bakiyesinin tüm zamanların en yükseğine aylık bazda Haziran ayında ulaştığını anlattı.

Akbal, haziranda ortalama konut kredi tutarının 50 bin lira artarak 218 bin liralara ulaştığını söyleyerek, "Bu rekorlar aslında gayrimenkulde bekleyen talebin harekete geçtiğini, eve ulaşamayan kitlelerin de uygun faizlerle konut hayalini gerçeğe dönüştürmeye başladığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

 

2020 Haziran'da 190 bin 12 konut satıldı!


Geri Dön