29 / 03 / 2024

Konut kredileri piyasasında neler oluyor?

Konut kredileri piyasasında neler oluyor?

Mortgage piyasası gelişmeye devam ediyor, henüz vadeler ortalama 10 yıl olsa da ürünlerdeki gelişmeler dikkat çekici



2009'da 42 milyar TL'yi bulan, 2010'da ise 50 milyar TL'nin aşılmasının beklenildiği konut kredileri piyasasında özellikle bu yaz oldukça hareketli geçiyor. Akbank, haziran ayına özel konut kredisi alana 25 bin TL chip para hediye ederken,  Finansbank ‘MortgageKolay' şapkası altında geliştirdiği ürünlerle dikkat çekiyor. DD Mortgage da yine bu aya özel ‘Süper Sık Öde, Az Öde' kampanyasını ortaya koyan isimlerden. Diğer yandan, bankaların açıklamaları mortgage alanındaki yeniliklerin ve hareketliliğin bu yaz ile sınırlı olmayacağına işaret ediyor.

Konut kredisi alana 25 bin TL veriyor
Akbank, haziran ayına özel geliştirdiği kampanyayla dikkatleri üzerine çeken isimlerden. Banka, yeni kampanyasıyla chip para dağıtıyor. Yeni çalışma hakkında konuşan Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, yüzde 0.80'den başlayan faiz oranları ve üç ay taksit erteleme fırsatı sunulan kampanyada her hafta beş kişiye 25 bin TL tutarında chip para hediye ettiklerini ifade ederek,  “50 bin TL ve üzeri tutarda konut kredisi kullanan Akbank müşterileri, yapılacak çekilişte 25 bin TL chip para kazanma şansını yakalayacak” dedi.

Kampanyayı başlatmalarındaki ana neden olarak, yeni ev alanların dekorasyon ve tadilat ihtiyaçlarına katkıda bulunma isteklerini gösteren Tözge, 2 Temmuz'a kadar sürecek kampanyada dosya masrafını 1.000 TL'de sabitlediklerini belirtirken, ekspertiz ücretini de yüzde 30 indirimle 350 TL olarak uyguladıklarını dile getirdi.
Mortgage alanındaki kampanyalarla fırsat yaratmaya devam edeceklerini ifade eden Tözge, bu arada sundukları ürünler hakkında da konuştu. Tözge, “Mortgage'da ürün portföyümüz oldukça çeşitli. Ev değiştirenlere ‘Yeni Evim Mortgage', masraf ödemek istemeyenlere ‘Her Şey Dahil Mortgage', bankada vadesiz mevduatı olan müşterilere ‘Kendini Ödeyen Mortgage' ve daha pek çok seçenek sunuyoruz. Müşterilerimiz, gelirlerine göre ödeme planlarını esnek olarak oluşturabiliyorlar. Bu ürünler müşterilerin ihtiyaçlarından doğuyor. Müşterilerin taleplerini karşılamak için yaptığımız uygulamalar, piyasadaki genel bir ihtiyaca cevap veriyorsa ürünleşiyor. Mortgage kredisinde müşteriye özel çözümler de söz konusu olabiliyor” dedi.

MORTGAGE'A ÖZEL HAT
Akbank'ın mortgage alanındaki diğer yeniliklerine de dikkat çeken Tözge, müşterilerin aklındaki tüm sorulara cevap verebilmek için ‘444 00 11 Kredi Hattı'nı geliştirdiklerini kaydetti. Öte yandan müşterilerin, ‘Büyük Kırmızı Ev' web sitesinden de mortgage müşteri temsilcilerine kendilerini aramaları çağrısında bulunabildiklerini söyleyen Tözge, “Bu hattan mortgage hakkında her türlü bilgi alınabiliyor. Ayrıca, tüm güncel kampanyalarmız öğrenebiliyor ve arzu edilirse kredi başvurusu dahi yapılabiliyorr” dedi.

Daha kolay bir mortgage için
Finansbank, ‘MortgageKolay' çatısı  altında geliştirdiği ürünlerle ön plana çıkan bankalardan. Bu ürünler hakkında bilgi veren Finansbank Perakende Bankacılık Grup Yöneticisi Enis Kurtoğlu, konut kredileri alanında bir ilk olarak geliştirdikleri özel taksit ödeme planına sahip ‘Taksiti Düşük Mortgage' ürünlerine dikkat çekti.
Bu ürünle müşterilerin 500 TL'den başlayan taksitlerle konut kredisi kullanabildiğini belirten Kurtoğlu, diğer ürünleri ‘Peşinatsız Mortgage' ile de peşinat biriktirmek için zaman harcamak istemeyen müşterilerine, satın alacakları konutun yüzde 95''ine kadar kredi kullandırdıklarını açıkladı.

‘ÜniversiteKolay' isimli kredi paketini ise üniversiteli  gençleri düşünerek geliştirdiklerini dile getiren Eniş Kurtoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu ürün üniversitelilere, yurtta kalmak veya her ay kira ödemek yerine, kendi evlerinde eğitimlerine devam etme imkanını sağlıyor. Ürün dahilinde konut kredisi kullanan müşterilerimiz, üç ay taksit erteleme opsiyonu ve kredi vadesi boyunca hesap işletim ücreti ödememe kolaylığından yararlanabiliyor. Vade aralığımız  12 ay ile 180 ay arasında değişiyor. Faiz oranlarımız da vadeye göre değişiklik gösteriyor. Bu arada 0.89 ile 1.15 arasında faiz oranıyla kredi alınabiliyor” diye konuştu.

‘Sık ama az öde‘ kampanyası
DD Mortgage, şu an klasik ürünlerine  60 ay vade için 0.92, 120 ay vade için ise 0.96 faiz uyguluyor. Ancak, haziran ayındaki ‘Süper Sık Öde Az Öde' kampanyası doğrultusunda bu oranı 120 aya kadar yüzde 0.89 olarak belirledi. Bu yeni kampanya hakkında bilgi veren DD Mortgage Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Arslan, şöyle konuştu: “Bu sayede vadeler kısaltılırken, geri ödeme toplamı da yüzde 20'ye varan bir oranda azaltılabiliyor. Klasik ürünle karşılaştırıldığında, 120 ay vade ile 0.89'dan alınan kredi, 108 ayda geri ödenebiliyor. Ayrıca, haziran ayı boyunca ekspertiz ücretimiz sadece 195 TL olarak belirlendi. Komisyonsuz klasik ürünümüzle sadece 195 TL ödeyerek konut kredisi kullanmak mümkün.”
Arslan, ayrıca, şu anda mortgage piyasasında uygulanan en uzun dönemlerden biri olan 180 ay vadeye kadar da kredilendirme yaptıklarını belirtti.

Emeklilikte ev sahibi olma planı
Cazip faiz oranlarına sahip olan Halkbank, aylık faiz oranını 36 ay vadede yüzde 0.88,  37-60 ay vadede 0.92 ve 61-120 ay arası vadede 0.95 olarak belirlemiş durumda. Banka, son dönemlerde geliştirdiği ‘Emekliliğe 5 Kala Evim Olsun Kredisi' ile de  konut piyasasını hareketlendiren finans kuruluşlarından biri olarak anılıyor.
Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, bu kampanyayla emekliliğine 5 yıl ve daha az kalmış kamu personeli ve kamu kurumlarındaki sözleşmeli çalışanlarının emeklilik ikramiyesini ödeme planına yerleştirerek yüzde 0,85'ten başlayan faiz oranı ve 120 aya varan vadelerle Halkbank'tan konut kredisi alabildiğini belirterek, talep doğrultusunda geri ödemelerin ilk taksitlerinin üç aya kadar ertelenebildiğini ifade etti. 

Yapı Kredi'den Çınar Mortgage
Özel mortgage paketleri için hazırlıklarını sürdüren Yapı Kredi Bankası, şu günlerde ‘Çınar Mortgage Paketi' ile gündemde. Yapılan açıklamaya göre ‘Çınar Mortgage Paketi', müşterilere konut kredisi açılış ücretinde yüzde 15 indirim ve  ‘Yuvam Konut Sigortası'nda yüzde 10 indirim kazandırıyor. Ayrıca, paketle birlikte hesap işletim ücreti ve kredi kartı yıllık üyelik ücretinde muafiyet ile birlikte 40TL'ye kadar Worldpuan, ücretsiz Medline acil sağlık hizmeti gibi bankacılık ve bankacılık dışı hizmetlerde birçok avantaja da sahip olunabildiğinin dile getirildiği açıklamada şu ifadelere de yer verildi: “Konut kredilerinin, bankamızın genel kredileri içindeki payı 2008'de yüzde 8.2 iken 2009'da yüzde 9.8'e yükseldi. Bu artış, aynı zamanda Yapı Kredi olarak konut kredilerine verdiğimiz önemin de bir göstergesi. Aynı artışın önümüzdeki yıllarda da devam edip süreklilik kazanacağına inanıyoruz.”

Yapı Kredi'den yapılan açıklamada vade ve faiz oranları hakkında da bilgi verildi. Buna göre, 112 ay vadede yüzde 0.89'luk faizi olan banka, bu oranı 13-48 ay vadede yüzde 0.92, 49-60 ay vadede yüzde 0.95, 61-120 ayda ise yüzde 1.05 olarak uyguluyor.

‘Tüketici beklentisi belirleyici'
120 ay vadeli konut kredisi ve yüzde 0.97 faiz oranıyla konut kredisi piyasasında rekabetçi bir konumda olduklarını belirten TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, geçen yılın son çeyreğinde faiz oranlarını yüzde 1'in altına çeken ilk banka olduklarını hatırlatı. Kişmir, “Bu yılın  şubat ve mart aylarında da masrafsız konut kredileri kampanyalarımız bu beklentiler doğrultusunda gerçekleştirildi. Tüketicilerin beklentisi uygun faiz ve masrafla borçlanmak. Biz de bu beklentiyi karşılamak ve desteklemek adına uygun fiyatın yanı sıra konut projeleri ve emlak ofisleriyle ilişki kurarak müşteri kanallarına alternatif yaratmaya da devam ediyoruz” dedi. 
Milliyet

 


Geri Dön