19 / 03 / 2024

Konut kredisi nasıl kapatılır?

Konut kredisi nasıl kapatılır?

Yüksek faiz oranıyla kredi çekenlerin merak ettiği bir konu eski kredilerini nasıl kapatacakları... Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank kredi yapılandırması yapacak mı?



Bankalar genel olarak yeni konut alımları için kredi fazi oranlarını açıklamıştı. Daha ince yüksek oranlı faizden kredi kullanan vatandaşlar için henüz net bir açıklama yapılmadı. Ancak yapılandırma ya da erken kredi kapatma tüketiciler için yasal hak.

Takvim Gazetesi'nden Faruk Erdem eski kredileri kapatmaya yönelik merak edilenleri cevapladı.Kredi kullananlar limitleri dahilinde yeni kredi kullanarak düşük faiz oranıyla kredi kapatma yapabilir. Peki eski kredi borçları nasıl kapatılır? Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank kredi yapılandırması yapacak mı?

Ziraat Bankası'nın konut kredilerinde yapılandırma kararı alması beklenmekteyken, henüz banka yönetiminden konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Geçtiğimiz dönemde konut kredisi kampanyaları için yapılandırmaya giden Ziraat Bankası, yüzde 1.28 faiz oranıyla konut kredisi finansmanı sağlarken yapılandırma kredileri için bu oranı yüzde 1.48 olarak belirlemişti.


FAİZ CEPTE KALACAK

180 ay vade için uygulanacak bu oran örneğin 500 bin liralık bir kredi kullanan vatandaşın sadece faizden cebinde 425 bin lira kalmasını sağlayacak. Yapılan faiz indirimleri ile konut kredisinde 180 ay vadede 500 bin TL kredi kullanacak olan bir müşteri, aylık yüzde 1.55 faizde toplam 1 milyon 488 bin TL öderken, aylık yüzde 0.99 faizle bu ödeme 1 milyon 73 bin liraya inecek. Ödenecek faiz 988 bin liradan 573 bin liraya inecek. 120 ay vadeli 500 bin liralık kredide ise faiz ödemesi 604 bin liradan 356 bine, toplam ödeme 1.1 milyon liradan 856.7 bin liraya inecek. Yine daha önce 120 ay ile 500 bin lira bir krediyi yüzde 2 faizle alan bir vatandaş ayda 11 bin lira öderken şimdi bu faiz oranıyla 7 bin lira ödeyecek ve her ay 4 bin lira cebinde kalacak..

ESKİ KREDİLER NE OLACAK

Daha önce yüksek oranlı faizden kredi kullanan vatandaşlar için henüz net bir açıklama yok. Bankalar genel olarak şimdilik yeni konut alımları için bu faiz oranlarını açıklamış oldular. Ancak yapılandırma ya da erken kredi kapatma tüketiciler için bir yasal hak. Bunu kullanabiliriz. Yani kredi kullananlar limitleri dahilinde yeni kredi kullanarak düşük faiz oranıyla kredi kapatma yapabilir.

YASA BU HAKKI TANIYOR

Tüketicinin korunması Hakkında Kanun'un 37. maddesi konut kredilerinde erken kapatma konusunu düzenliyor. Düzenlemede "Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir" hükmü bulunuyor. Yasa devamında bunun detaylarını da şöyle açıklıyor: "Bu hallerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür." Bu talepte bulunun tüketici iççin yasada erken kapatma tazminatı da hükme bağlanmış durumda. Bu da şöyle ifade ediliyor: "Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.".

HESABINIZI YAPIN

Eğer aldığınız kredinin taksitleri için daha zaman varsa yani krediyi yeni almışsanız erken kapatıp yeni faizlerle kredi almak daha avantajlı olacaktır. Bunun için bankanızla konuşabilir ya da bir başka bankadan düşük faizli kredi alarak eski kredinizi kapatabilirsiniz. Burada yüzde 0.99'lük faiz oranı siz kredinizi hangi orandan alırsanız alın size avantaj sağlayacaktır. Özellikle 1.50'nin üstünde faizle kredi kullanmışsanız önemli ölçüde kara geçebilir borcunuzdan daha erken kurtulabilirsiniz.

 

Konut kredisi faiz oranları yeni haftaya nasıl başladı?

Konut kredisi çekmeyi düşünenler dikkat!


Geri Dön