11 / 05 / 2024

Konut kredilerinde kıpırdanma başladı

Konut kredilerinde kıpırdanma başladı

Türkiye'de mortgage (tutsat) sektörünün 2006'da yüzde 78, 2007'de yüzde 39, 2008'de ise yüzde 21 oranında büyüyerek 37.5 milyar TL'lik hacme ulaştıdı.




Türkiye'de mortgage (tutsat) sektörünün 2006'da yüzde 78, 2007'de yüzde 39, 2008'de ise yüzde 21 oranında büyüyerek 37.5 milyar TL'lik hacme ulaştığını belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, geçen yılki büyümenin yüzde 10'luk kısmının, yılın ilk üç ayında gerçekleştiğini söyledi Onaran, daha sonra sektörün büyüme trendlerinin yavaş yavaş düşmeye başladığını, son çeyreğin ise küçülmenin yaşandığı bir dönem olduğunu kaydetti. Garanti Mortgage'nin ise geçen yıl sektördeki liderliğini devam ettirdiğini ifade eden Onaran, 2008'de 25 bin adet yeni kredi kullandırdıklarını kaydetti. Sektörün bu yıla iyi başladığını kaydeden Onaran, "Aralık ayından itibaren Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve buna paralel bankaların konut kredisi tarafında faizlerini düşürmesi ile birlikte sektörde bir canlanma ve kıpırdanma başladı. Garanti Bankası olarak aralık rakamlarının yüzde 25-30 üzerinde kredi kullandırımı gerçekleştirdik. Bu yıl da konut kredilerinde yüzde 5-6 oranında artış olacağını ve sektörün yılı yaklaşık 40 milyar lira ile kapatmasını tahmin ediyoruz" dedi.

Fiyatlar makul düzeyde
Merkez Bankası'nın faiz indiriminin mortgage sektörünü olumlu etkilediğini kaydeden Onaran, faiz indirimi ile birlikte bankaların da fonlama maliyetlerine bakarak kredi faizlerinde indirime gittiklerini vurguladı. Talep arttıkça konut fiyatlarının yukarı gittiğine işaret eden Onaran, "Dolayısıyla tüketiciler her zaman 'en ucuz faizi bulayım' diye bekledikleri noktada, buldukları iyi evi elinden kaçırmış olabiliyorlar veya evi daha pahalıya satın almak durumunda kalabiliyorlar" dedi. Onaran, tüketicilere, istedikleri evi makul fiyata bulduklarına inandıklarında hiç beklemeden harekete geçmelerini önerdiklerini dile getirerek, "Çünkü faizler birkaç baz puan düşecek diye beklediğiniz noktada bazı fırsatları da elinizden kaçırmış olabiliyorsunuz. Konut fiyatları bence şu anda makul seviyededir. Müşteriler için, harekete geçmek için güzel bir noktada olunduğunu söyleyebiliyoruz" dedi.

Konut kredisi ödeniyor
Konut kredilerinde geri ödeme sorununun bankacılık sektörünün genel ortalamasına göre düşük olduğunun altını çizen Onaran, "Çünkü kredi verirken kredi politikalarını çok sıkı uyguladığımız için burası sorunun en az olacağı yerdir. Bir de gerçekten insanlar ne yapıp ne edip ev borucunu bir şekilde ödemeye çalışıyor. İlk ödedikleri borç evlerinin borcu oluyor. Tüketici tarafında evin imajı çok farklı" dedi. Onaran, konut kredilerinde sorunlu kısmın sektörün yüzde 1'leri civarında olduğunu bildirdi. Onaran, bu dönemde kredi başvurularının geri çevrilme oranında da bir artış olmadığını söyledi. Kurdukları çağrı merkezine günde 500 ile bin çağrı geldiğini belirten Onaran, vitrinlerinde 24 ürünlerinin bulunduğunu, müşterilerin ihtiyaçlarına, risk algısına göre ürün geliştirmeyi sürdürdüklerini söyledi. Ürünleri arasında en fazla sabit faizli kredinin tercih edildiğini ifade eden Cemal Onaran, diğer ürünlerine de zamanla talep gelmeye başladığını söyledi.

Referans

Geri Dön