19 / 04 / 2024

Konut kredisi alırken bankalar nelere dikkat ediyor?

Konut kredisi alırken bankalar nelere dikkat ediyor?

Ziraat Bankası’nın konut kredisi oranını 0.98 olarak sabitlemesinin ardından ev almak isteyenler konut kredili alımlara yönelecekler. Peki, ev almak isteyenler konut kredisini nasıl hesaplayacaklar?



Ev sahibi olmak isteyenler birikmiş para yetmediği zaman bankaların konut kredilerini kullanarak ev sahibi olmak istiyorlar. Bu sırada birikmiş paranızın yanı sıra öncelikli olarak bankadan çekmek istediğiniz miktarı belirlemenizde fayda var. Bu miktarı belirlerken maaşınıza da dikkat etmelisiniz. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre banka kredisi kullanımda dikkat edilmesi gerekenlerden biri de konut kredisi kaç aylık olarak çekmek istediğiniz. Çünkü kredilerde ödeme süresi uzadıkça faizler de yükseliyor. Bunun dışında kredi çektiğinizde hayat sigortası adı altında kullanacağınız krediden kesinti olacak.  Bunun sebebi ise kredi kullanan kişinin başına bir şey geldiği zaman banka kendini güvence altına almak istiyor. Ve kredinin kalan kısmını da sigorta şirketinden tahsil ediyor.

Hesaplama sırasında nelere dikkat etmelisiniz?

Kredi hesaplamak için internet üzerinden yaptığınız işlem sırasında verdiğiniz cevapların doğru olduğuna ve sitenin ne kadar güvenilir olduğuna dikkat etmeniz önemli bir husus. Arama motorunda üstlerde çıkan site kullanıcılar tarafından en çok kullanılan bir sitedir. Bu tarz siteleri kullanabilirsiniz. 

Kredi hesaplama gibi siteler adı altında çok fazla sitede mevcut. Sosyal medya üzerinden kredi hesaplama sitelerine de dikkat etmelisiniz. Bunların dışında kredi hesaplamak için girdiğiniz sitelerde size uygun bir kredi çıkmıyorsa biraz beklemelisiniz. Ya da faiz oranlarının en düşük olan bankalarla iletişime geçebilirsiniz. 

Konut kredisi alırken banka nelere dikkat ediyor?

Konut kredisi alırken bankaların da kendilerine göre bazı şartları bulunuyor. Bankalar kredi verirken krediyi kullanacak olan kişinin yaşına bakıyorlar. Yaşı 65’ten yüksek olanlara kredi kullandırmıyorlar. Bunun nedeni ise ani ölüm meydana gelmesi ihtimalinin yüksek olması ve krediyi karşılayacak kimsenin olmayışıdır.

Banka kredi kullanacak kişinin aylık gelirine ve daha önce çektiği kredileri düzenli yatırıp yatırmadığına da bakıyorlar. Kredi sicilinizde bir sorun olduğu zaman banka size kredi vermez. Ya da aldığınız maaş çekmek istediğiniz kredinin çok üstünde bir rakamsa da kredi kullandırmaz. Emekliler maaşlarının 4 ya da 5 katı kadar para çekebiliyorlar.


Geri Dön