26 / 04 / 2024

Konut kredisi faizleri 0.60'a geri dönmeli!

Konut kredisi faizleri 0.60'a geri dönmeli!

Konut fiyatları eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.84 yükseldi. Verileri değerlendiren TESK Başkanı, ‘Hem bankalar faizlerde hem mülk sahipleri fiyatlarda indirime giderse ancak o zaman inşaat sektörü de piyasalar da canlanır’ diye konuştu.



Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şuan uygulanan konut kredi faizlerinin hala yüksek olduğuna dikkat çekti. Eylül ayına kadar konut satışlarında görülen artışın azaldığını kaydeden Palandöken, konut fiyatlarında yapılan artışın da bunda etkili olduğunu kaydetti.

‘EKİMDE AZALDI’

Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre; düşen konut kredi faizlerine rağmen ekim ayında eylül ayına göre satışlar düşerken hala satılamayan birçok konut olduğunu vurgulayan Palandöken, "Geçmiş yıllarda uygulanan 0.60, 0.61 ve 0.67 seviyelerindeki konut kredi faizlerine mutlaka geri dönülmeli" şeklinde konuştu. 

Palandöken, konut satışlarının kısa süre içerisinde yükseldiğini ancak ekim ayında durumun değiştiğini söyleyerek, şu açıklamalarda bulundu: "Faizlerin düşmesi ile konut kredilerinde de faizler yüzde 1’in altına düştü. Bankalar yüzde 0.98 ile yüzde 0.99 oranında faiz ile konut kredisi veriyor. Fakat bu olumlu durum, bir anlık yükselme dışında kalıcı ve sürekli artan satışlara neden olmadı. Üçüncü çeyrekte konut satışları ikinci çeyreğe göre yüzde 44, eylül ayındaki satışlar ağustos ayına göre yüzde 30 arttı. Fakat ekim ayında eylül ayına göre konut satışları dört bin azaldı."

‘KONUT FİYATLARI ARTTI’

Hala satılmayan en az 500 bin konut olduğunu söyleyen Palandöken, şu ifadeleri kullandı: "İnşaat sektörünün canlanması, vatandaş ve esnafımızın daha kolay bir şekilde ev sahibi olması için bankalar, konut kredi faizlerini dişe dokunur seviyeye çekmeli. Öte yandan konut fiyatları eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.84 arttı. Mülk sahipleri faizler düştüğü için konut fiyatlarını artırmamalı. Hem bankalar faizlerde hem mülk sahipleri fiyatlarda indirime giderse ancak o zaman inşaat sektörü de piyasalar da canlanır."

2019 Ekim'de 142 bin 810 konut satıldı!


Geri Dön