26 / 04 / 2024

Konut kredisi faizleri düşmeli!

Konut kredisi faizleri düşmeli!

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, TÜİK tarafından açıklanan konut satış verilerine ilişkin görüşlerini paylaştı. 



Sektör olarak 2017 yılını yüzde 5,1 oranında artışla ve 1 milyon 409 bin 314 adet konut satışıyla kapattık. Her yıl olduğu gibi, 2017 yılındaki sektör büyümesini olumlu etkileyen düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile birlikte oldukça iyi bir yıl kapanışı yaptık. 

2018 yılına ise, 97.019 adetlik konut satış ile rekor kırılan geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7’lik artışla başladık. İstanbul satışlarının toplam satış içerisindeki payı yaklaşık yüzde 17 oldu. Bu başarıya rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ipotekli satışlarda yüzde 20,3’lik bir azalma olduğunu da görmeli ve iyi yorumlamalıyız. Konut kredi oranlarının düşmesi gerekiyor. Bu konuda bankalarımıza da büyük görev düşüyor. İç piyasada bunun sağlanması durumunda, diğer beklediğimiz düzenlemeler de hayata geçerse bu yılı da rekorla kapatabilir ve ülke ekonomisine yine ciddi bir katma değer sağlayabiliriz. Son olarak, yabancıya satışın da geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 26 arttığını görüyoruz. Bu veri de yabancıların sektöre, ülke geleceğine ve ekonomisine güveninin artarak devam ettiğini gösteriyor.


Geri Dön