25 / 04 / 2024

Konut kredisindeki düşüş sektörü harekete geçirecek!

Konut kredisindeki düşüş sektörü harekete geçirecek!

Krizden ilk çıkacak ülkelerden biri olarak gösterilen Türkiye'de, ekonomistler ve meslek kuruluşları KOBİ'lere, birleşme ve daha fazla mal satmanın yollarını aramalarını tavsiye ediyor



Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekonomist Prof. Dr. Serdar Altınok, Dünya Bankası yetkililerinin yaptıkları son açıklamaya  göre, krizin en dibinin görüldüğünü, iyileşme sürecinin başladığını söyledi. Ancak, daha önce bazı tahminleri tutmuş otoritelerin ise dünya ekonomisinin yılın ikinci yarısında yeni bir dip daha görebileceği ihtimali üzerinde durduğunu anlatan Altınok, "Bu ekonomik krizin nereye kadar gideceği ya da nereden döneceği konusunda hiç kimse kesin bir şey söyleyemiyor. Ancak, görüşlerine itibar edilen uluslararası ekonomi kuruluşlarına göre, Türkiye, krizden en erken çıkacak ülkelerin başında geliyor. Bu durum ülkemiz için umut verici" dedi.

KRİTİK EŞİKTE KOBİ'LERE ALTIN ÖĞÜTLER
Avrupa pazarının bu krizle birlikte çok daraldığını, bu pazara en fazla mal satan ülkelerden olan Türkiye'nin de bu durumdan özellikle etkilendiğini vurgulayan Altınok, şunları kaydetti: "Türkiye'nin krizden çıkacak ilk ülkeler arasında olması, Avrupa piyasasına kaliteli mal satan perakende devlerinin Türkiye'ye odaklanmasına neden oldu. Son günlerde bu dev firmalardan bazılarının Türkiye'de mağaza açtığını, bazılarının da ülkemize girmeye hazırlandıklarını biliyoruz. Türkiye'de piyasa daha erken canlanacağı için bu firmalar da daha erken mal satmaya başlayacak, amaç budur. Bu durum, Türkiye'de üretimleri ve satışları azalan KOBİ'ler için çok önemli fırsat sunuyor. Avrupalı devlerin ülkemize yatırım yapmaya başladığı bu dönemde, KOBİ'lerin de birleşip güç olmaları gerekiyor. Yoksa bu büyük sermaye kuruluşlarıyla başa çıkabilmek mümkün görünmüyor. Sermayesi zayıf olan ve birleşmeyen KOBİ batacak. Bunun başka bir açıklaması yok." Altınok, kısa dönemde üretimde birleşemeyen KOBİ'lerin en azından pazarlamada güç birliği yapması gerektiğini, tekstil, hazır giyim, tarım ve tarıma dayalı sanayi kuruluşlarının, ilk birleşmesi gereken sektörler olduğunu söyledi. Türkiye'de ekonomik sinyallerin umut verdiğini ifade eden Altınok, piyasayı canlandırması muhtemel görülen konut kredilerinin 0.99'a kadar düştüğünü, bu durumun ekonomi için lokomotif olan konut sektörünü harekete geçirebileceğine işaret etti.

KONYA'DAKİ 30 BİN KOBİ
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz da, ülke ekonomisinin adeta motoru olan KOBİ'lerden yaklaşık 30 bininin Konya'da faaliyet gösterdiğini, istihdam sağlayan, vergi veren, döviz kazandıran bu firmaların bugün tek düşündüğü şeyin, bu krizi bir an önce atlatmak olduğunu söyledi. "Biz KOBİ'ler olarak sadece demokrasi ve istikrar istiyoruz" diyen Korkmaz, şunları kaydetti: "Ağlayıp sızlayamayız. Şu an KOBİ'lerin ne yapıp edip, en az karla en fazla ürünü satmanın yolunu bulması gerekir. Mali yapıları sağlam olan firmalar daha iyi durumda. Bizim MÜSİAD olarak, firmalarımıza geçmişten beri verdiğimiz mesaj, 'Fason üretim yerine markalaşın' olmuştur. Bugün maalesef markalaşma konusunda ağır davranmamızın cezasını çekiyoruz. Katma değeri yüksek malları üretmek zorundayız. Ayrıca içinde bulunduğumuz bu kritik dönemde, KOBİ birleşmelerinin daha çok desteklenmesini istiyoruz. 2009 yılı sonuna kadar birleşecek KOBİ'ler desteklemeden yararlanacak. Ancak bu birleşmeler bir kültür meselesi. Bu kültürün oluşması için de zamana ihtiyaç var. KOBİ birleşmelerine tanınan sürenin 2009 yılı sonuyla sınırlı kalmamasını, bu sürenin 1-2 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz. KOSGEB yeniden yapılandırılmalı, hizmet sektörü KOBİ kapsamına dahil olduğu için bütçesi artırılmalıdır. Kredi garanti fonu ve kalkınma ajansları da bir an önce faaliyetlerine başlamalıdır."
AA


Geri Dön