24 / 04 / 2024

Konut kredisiyle yapılan gayrimenkul satışları takibe alınıyor!

Konut kredisiyle yapılan gayrimenkul satışları takibe alınıyor!

Maliye, konut kredisiyle yapılan satışları sıkı takibe aldı. Kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerlerle tapu harcına esas tutarlarda uyumsuzluk varsa ağır cezalar kesilmeye başlandı.



Bu kapsamda 2015’te 1.036 mükellef incelendi, 129.3 milyon lira ceza kesildi. Konut sektörü Maliye’nin sıkı takibinde. Vergi Denetim Kurulu (VDK) birkaç yıldır devam eden konut kredili gayrimenkul sektörüne yönelik denetim çalışmalarını 2015 yılı itibariyle tamamladı. VDK, konut kredili gayrimenkul satışına yönelik banka konut kredisi ve tapu bilgilerinden hareket ederek, satılan konutların gerçek değerini tespit etmek için çalışma yaptı. Belirlenen eşik üzerinde gayrimenkul satışı olduğu halde beyanname vermeyen, beyannamelerinde konutların kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerlerle tapu harcına esas tutarlarda bariz uyumsuzluk olduğu belirlenen 1.036 mükellefi incelendi. Bu kapsamda 984 milyon lira matrah farkı bulundu, 54 milyon lira vergi farkı tespit edildi ve 129.3 milyon lira ceza kesildi. 


HOLLANDA VE ABD SİSTEMİ

Vergi Denetim Kurulu’nun 2015 yılı faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre, gayrimenkullerin rayiç bedel üzerinden işlem görmesini sağlamak üzere, gerekli hukuki ve idari altyapının oluşturulmasının yanı sıra etkin bir vergi denetim sisteminin kurulması amacıyla gayrimenkul hareketlerine yani gelirlerine uygulanmakta olan Emlak Vergisi Kanunu, Harçlar Kanunu’nun ilgili maddeleri ile Gelir Vergisi Kanununun değer artış kazancına yönelik düzenlemeleri gözden geçirildi. Yapılan çalışmalarda değerlendirilmek üzere, Hollanda, Litvanya, İsviçre, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve ABD’de gayrimenkullerin kendilerine, alış-satışlarına ve bunlardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine yönelik mevzuatlar araştırıldı.


SATIŞ DEĞERİ EMSAL OLACAK

Maliye Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre gerçek satış değeri üzerinden beyan edilen konutlar diğer konutlar için emsal olacak. Maliye yetkilileri, bankadan kullanılan kredilerin beyannamelerle karşılaştırıldığını belirterek, bir semtte 500 bin yada 1 milyon liraya satılmış bir evin emsal kabul edileceğini, diğer satılan evler için verilen beyannamelerle karşılaştırılacağını belirterek, böylece konut sektörüne yönelik denetimlerin genişletileceğini söyledi. 

Yani şimdi lüks bir semtte satılan ev için verilen beyanname aynı semtteki, mahalledeki evler için emsal olacak. Konut 1 milyon liraya satılmış ve bunun üzerinden beyanname verilmiş diğerleri için beyanname verilmemişse beyanname verilen ev emsal olacak. Öte yandan kira gelirleri için bu ay beyan dönemi. Maliye yetkilileri, Hazır Beyan Sistemi’ni kullanmayan mükelleflerin de incelemeye tabu tutulacağını vurguladılar.


İŞ DOĞRU YAPAN ÖDÜLLENDİRİLMELİ


 Konut kredisiyle yapılan gayrimenkul satışları takibe alınıyor!


MALİYE Bakanlığı’nın kredili konut satışlarında yaptığı sıkı denetim gayrimenkul sektöründen de destek gördü. “Haksız rekabeti önceleyecek bu uygulama yüreğimize su serper” diye konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi durbakayım, “Kayıtdışı firmalar alım satımda gerçek rakamları göstermeyerek yüzde 10-15 fazla kâr sağlıyor. İşini doğru yapan şirketler KDV dahil yüzde 25’i aşan vergi ödüyor. İşini doğru yapan ödüllendirilmeli, hatalı cezalandırılmalı” diye konuştu.


TAPU HARCI %1’E İNSİN


Konut kredisiyle yapılan gayrimenkul satışları takibe alınıyor!


KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de Maliye’nin uygulamasını desteklediklerini açıkladı. Pazarda şirketler arasında haksız rekabet olduğunu belirten Çelik, “ Maliye haksızlığa ceza kesmeli. Ama sorunun kesin çözümü için sektörün kayıt içine teşvik edilmesi gerek. Tapu harçları yüzde 2 alıcıdan yüzde 2 satıcıdan toplam yüzde 4. Biz dernek olarak bir yıldır Maliye’ye öneride bulunuyor, konuşuyoruz. Tapu harcı yüzde 1’e düşsün. Evin ekspertiz değeri SPK lisanslı kurumlarca yapılsın. Herkes evin gerçek değeri üzerinden vergisini ödesin” dedi.


İNŞAAT DA DENETLENDİ


VERGİ Denetim Kurulu’nun (VDK) raporunda, inşaat sektöründe yapılan denetimlerde, kayıtdışılığın yüksek oranlarda olduğu ya da taşeron firmaların işçilerini kendi adlarına kayıt ettirerek çalıştırdıkları, çeşitli nedenlenle inşaat maliyetlerini belgelendiremedikleri, bu maliyetleri sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanarak giderdikleri, bu şekilde kayıp ve kaçağa sebep oldukları sonucuna ulaşıldı. Bu kapsamda 1.376 mükellef incelemeye sevk edildi. 2015 yılı sonu itibariyle tamamlanan incelemelerde 60.6 milyon lira matrah farkı, 8.8 milyon lira vergi farkı tespit edildi ve 26.8 milyon lira ceza kesildi.


Hürriyet/ Neşe Karanfil



Haber Posta'da şu şekilde yer aldı;



Maliye Bakanlığı konut kredisiyle yapılan satışları sıkı takibe aldı. Kredi tutarları ve ekspertiz raporu değerleriyle tapu harcına esas tutarlarda uyumsuzluk varsa ağır cezalar kesiliyor


İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, kayıtdışı firmaların alım satımda gerçek rakamları göstermeden yüzde 10-15 fazla kâr sağladığını belirterek, "İşini doğru yapanlar KDV dahil yüzde 25'i aşan vergi ödüyor. Bu kişiler ödüllendirilsin" dedi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik de "Tapu harçları yüzde 2 alıcıdan yüzde 2 satıcıdan toplam yüzde 4. Yüzde l'e düşürülmeli" dedi. Maliye Bakanlığı, konut kredisiyle yapılan satışları sıkı takibe aldı. Vergi Denetim Kurulu (VDK) birkaç yıldır devam eden konut kredili gayrimenkul sektörüne yönelik denetim çalışmalarını 2015 yılı itibarıyla tamamladı. Kurul, konut kredili gayrimenkul satışma yönelik banka konut kredisi ve tapu bilgilerinden hareket ederek, satılan konutların gerçek değerini tespit etmek için çalışma yaptı. 984 milyon TL'lik fark Belirlenen eşik üzerinde gayrimenkul satışı olduğu halde beyanname vermeyen, beyannamelerinde konutların kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerlerle tapu harcına esas tutarlarda uyumsuzluk olduğu belirlenen 1036 mükellefi incelendi. Bu kapsamda 984 milyon TL matrah farkı bulundu. 54 milyon TL vergi farkı tespit edildi ve 129 milyon 300 bin TL ceza kesildi.



Denetimler genişliyor

Maliye'nin çalışmasına göre; gerçek satış değeri üzerinden beyan edilen konutlar diğer konutlar için emsal olacak. Yetkililer, banka kredilerinin beyannamelerle karşılaştırılacağını, bir semtte 500 bin ya da 1 milyon TL'ye satılmış evin emsal kabul edileceğini belirterek, "Diğer satılan evler için verilen beyannamelerle karşılaştırılacak. Böylece sektöre yönelik denetimler genişletilecek" dedi. Satış değeri emsal olacak Düzenleme ile lüks bir semtte satılan ev için verilen beyanname aynı semtteki, mahalledeki evler için emsal olacak. Konut 1 milyon TL'ye satılmış ve bunun üzerinden beyanname verilmiş, diğerleri için verilmemişse beyanname verilen ev emsal olacak.


Öte yandan kira gelirleri için bu ay beyan dönemi. Maliye yetkilileri Hazır Beyan Sistemi'ni kullanmayan mükelleflerin de incelemeye tabi tutulacağını vurguladı. 


Posta 



Bu haber Tarsus Haber'de şöyle yer aldı:


MALİYE, konut kredisiyle yapılan satışları sıkı takibe aldı. Kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerlerle tapu harcına esas tutarlarda uyumsuzluk varsa ağır cezalar kesilmeye başlandı.

 

Bu kapsamda 2015’te ülke genelinde 1.036 mükellef incelendi, 129.3 milyon lira ceza kesildi.

 

Hürriyet’in haberine göre konut sektörü Maliye’nin sıkı takibinde. Vergi Denetim Kurulu (VDK) birkaç yıldır devam eden konut kredili gayrimenkul sektörüne yönelik denetim çalışmalarını 2015 yılı itibariyle tamamladı.

 

Vergi Denetim Kurulu, konut kredili gayrimenkul satışına yönelik banka konut kredisi ve tapu bilgilerinden hareket ederek, satılan konutların gerçek değerini tespit etmek için çalışma yaptı.

 

Belirlenen eşik üzerinde gayrimenkul satışı olduğu halde beyanname vermeyen, beyannamelerinde konutların kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerlerle tapu harcına esas tutarlarda bariz uyumsuzluk olduğu belirlenen 1.036 mükellefi incelendi. Bu kapsamda 984 milyon lira matrah farkı bulundu, 54 milyon lira vergi farkı tespit edildi ve 129.3 milyon lira ceza kesildi.

 

YA TARSUS’TA DURUM NE?

 

SON yıllarda ekonomisi sürekli geriye gitmesine rağmen, buna ters orantılı olarak lüks konut sektöründe her geçen gün yeni yüksek katlı binaların yükseldiği Tarsus’ta, iddiaya göre bazı firmalar kalitesiz malzeme kullanarak yaptıkları daireleri, Tarsus için astronomik rakamlara satıyorlar.

 

Konuyla ilgili olarak şikayetlerini internet sayfamıza ileten vatandaşlar, Tarsus’ta da piyasada geçen rakamların, tapu işlemleri sırasında aşağıya çekildiğini, bundan da devletin zarar görürken, firmaların haksız kazanç sağladıklarını iddia ettiler.

 

İnşaat malzemesi satışı yanında inşaat sektöründe de faaliyette bulunan bu firmaların ellerinde kalan kalitesiz inşaat malzemelerini kullanarak alıcıları kandırdıklarını öne süren vatandaşlar, başta Maliye olmak üzere ilgili diğer kurumların Tarsus genelinde de hem satış rakamları, hem de inşaatlarda kullanılan malzemeler konusunda detaylı inceleme yapmalarını istediler. 


Tarsus Haber


Geri Dön