25 / 04 / 2024

Konut piyasası yerlilere kaldı

Konut piyasası yerlilere kaldı

Finans piyasaları kaynaklı kriz, Avrupa ve Türkiye'deki otomobil satışlarını yüzde 50'lere varan oranda azaltırken konut satışlarını da etkiledi.



Türkiye, iç talep düşüşü bir yana Avrupa'dan gelen gayrimenkul müşterisinde büyük kayıplar yaşıyor.

Başta Antalya olmak üzere Türkiye'nin birçok tatil bölgesinde gayrimenkul alan Avrupalılar global krizin etkisiyle alımları durdurma noktasına getirdi. Almanların başı çektiği ve birçok Kuzey Avrupa ülkesinden gelen alımlar ciddi oranda azaldı. Eylül-ekim aylarından itibaren hızla talep azalması yaşandığını belirten Detay İç Mimarlık Şirketi kurucusu ve Genel Müdürü İlker Biner, güneyde gayrimenkul sektörünün ağırlıklı otel ve benzeri turizm projeleri ile yabancıya yönelik hazırlanan konutlardan beslendiğini söyledi. Avrupa'da bazı bankaların devlet koruması altına alınmasının Türkiye gayrimenkul sektörünü de etkilediğini söyleyen Biner, "Yabancıya dönük yazlık konut, villa ya da daire satışları şimdi ciddi bir şekilde yavaşladı. Kuzey Avrupa'dan gelen müşteri ya başka ülkelere gitti, örneğin konut fiyatları çok cazip hale gelen ABD'ye kaydı, ya da ertelendi." diye konuştu. Türk gayrimenkul sektörünün önemli yabancı müşterilerinden bir diğeri olan Rusların ise alım yapmayı sürdürdüğünü belirten Biner, "Ruslar kriz etkisini henüz hissetmiş değiller. Ya da halen Türkiye'de gayrimenkul alımını sürdürebilecek bir kesim varlığını koruyor. Bu durumda Antalya ya da güneydeki birçok yerde ağırlık Rusya'dan gelen müşteriye kaydı." dedi.

Aynı zamanda TÜGİK (Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu) bünyesindeki Antalya Genç İşadamları Derneği'nin yönetim kurulu üyesi olan İlker Biner, 2001 krizi sonrası otomotivde olduğu gibi yurtdışı pazarlara açılmayı öğrendiklerini belirtti. Biner, 2005 yılından itibaren şirket olarak inşaat müteahhitlik ve proje üretimi olarak Gürcistan, Kazakistan, Katar, Irak gibi ülkelerde işler yaptıklarını dile getirdi. Rusya'da yerel bir yatırımcı için otel projesi üzerinde çalıştıklarını ve Haziran 2009'da bu projeyi teslim edeceklerini belirten Biner, bir süredir Suriye konut pazarını incelemeye aldıklarını ve önümüzdeki dönemde bu ülkede proje üretimine yöneleceklerini dile getirdi. Kış aylarında Antalya ve çevresinde turistik tesis renovasyonu ve dekorasyonu yaptıklarını belirten Biner, otellerin ortalama 5 yılda genel mekan renovasyonu yaptığını ancak son dönemde acentelerin otelleri yenileme yapmaları için zorladığını belirtti. Afganistan'da 2007'de NATO hava üssü içerisinde kışla inşaatları yaptıklarını, ancak can güvenliği nedeniyle projeden çekilmek zorunda kaldıklarını belirten Biner, yurtdışı projelerine yaklaşık 250 kişilik ekiple katıldıklarını anlattı.

Zaman

Geri Dön