07 / 05 / 2024

Konut satış oranları Eylül ayında düştü!

Konut satış oranları Eylül ayında düştü!

Fiyatların gerileyeceğini düşünenlerle, piyasanın daha da bozulacağını iddia edenlerin aksine konut satışlarının yılın son üç ayında toplamda 1 milyonu aşması bekleniyor.



Eylül ayında konut satışları Ağustos ayına göre yüzde 17.7, geçen yılın aynı dönemine göreyse yüzde 20.1 düştü. Sektör temsilcileri ise bu duruma, ‘satışlar seçim ve faiz etkisine rağmen normal seyrinde’ yorumunu yaptı.


İşte rakamlar ve yorumlar:


Eylül ayında Türkiye’de konut satışlarının, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20 civarında düşüşle 92 bin 483 olarak gerçekleştiği bildirildi. TÜİK verileri, eylül satışlarının, ağustos ayı rakamlarına göre de yüzde 17.7’lik azalmaya işaret ettiğini gösterirken, sektörün önde gelen temsilcileri, bunun bir “normalleşme” olduğunu belirtti.


Türkiye İstatistik Kurumu’nın (TÜİK) yayınladığı, eylül ayındaki konut satışlarına ilişkin verilere göre eylülde 92 bin 483 konut satılırken, rakam, geçen yılın Temmuz ayından bu yana kaydedilen en yüksek gerilemeyi de işaret ediyor. Nitekim bu yıl konut satışları, yalnızca ocak ayında yüzde 1.7 düşüş kaydetmiş, ancak daha sonrasında sürekli artış göstermişti. Konut satışlarındaki artışlar, şubatta yüzde 15.0, martta yüzde 32.4, nisanda yüzde 42.7, mayısta yüzde 19.4, haziranda yüzde 19.1, Temmuz’da yüzde 13.5 ve son olarak da ağustos ayında yüzde 6.5’e yükselmişti.


Yine TÜİK verilerine göre, eylül ayında “ipotekli satış” olarak nitelendirilen kredili konut satışları da, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33.5 gerileyerek 28 bin 684 adet olarak gerçekleşti.



Yıl içinde yaşanan iki seçim arifesi insanları bir beklemeye itti. Düşüş önemli bir düşüş. Sektörde daralma anlamına gelir. Konut kredisi faizleri ise asıl sorun. Faizler 0.80’ken 1.20 oldu. Yüzde 50 artış demek. Alımı geciktiriyor.


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu:


Seçim yaklaştıkça insanlar beklemeye geçti, ancak her belirsiz dönemde olduğu gibi bu dönemde de konut en güvenilir yatırım olarak görülüyor. Bizde düşüş yok. Genelde ise insanlar, seçim yaklaştıkça normal olarak ‘Bir bakalım’ dediler. Seçimden sonra ibrenin hızla yukarı döneceğini biliyoruz. Bu yıl, geçen yılı genel anlamda tüm satışlarda geçer diye düşünüyorum. Bu kadar belirsiz ortamda çok bile iyi. Endişe edilecek bir durum yok.


Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik:


Geçen yıldan haziran seçimlerine kadar olan dönemde konut satışları çok düşük seyretti, ancak daha sonra hızla arttı. Aslında şu anda satışlar normal seviyesinde. Ancak geçen dönem, hazirandan sonra birden artan satışlarla kıyaslanınca, önemli bir düşüş varmış gibi görünüyor. Herşeye rağmen 2014 ile 2015’in aynı seviyede gittiği görülüyor. Kötü bir durum varmış gibi algılamıyoruz. Normalleşme gibi görüyorum. Mesela aralık ayı çok yüksekti geçen yıl. O yüzden aralık da çok düşük gibi duracak.


Yeni Akit


Geri Dön