28 / 03 / 2024

Konut satışında tarihi rekor!

Konut satışında tarihi rekor!

2015'te yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı. İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken onu 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla İzmir izledi.



Konut satış rakamları 2015'te de artmaya devam etti. Geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  tarafından bugün açıklanan konut satış istatistiklerine göre konut satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken onu 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla  İzmir  izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkari'de görüldü.


Konut satış rakamları son 3 yılda sırasıyla 1 milyon 157 bin 190, 1 milyon 165 bin 381 ve 1 milyon 289 bin 320 şeklinde gerekleşti.


Sektör temsilcileri, Anadolu Ajansı'na TÜİK'in açıkladığı veriler doğrultusunda konut satış rakamlarını değerlendirdi.

Sur: "Yabancıya satışta artış devam edecek"

Konut satışında tarihi rekor!


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Haluk Sur, konut satışında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını söyledi.


Konut pazarının gayrimenkul sektörünün en önemli alt segmentlerinden biri olduğunu dile getiren Sur, "Türkiye'de büyüyen orta sınıf, konut sektörünün yenilenme ihtiyacı, nüfus artış hızı ve artan göçün yanında şehirleşmenin ve alt yapı çalışmalarının devam ediyor olması, kentsel dönüşüm ihtiyacı gibi hususlar gayrimenkul sektörünün temel dinamiklerini etkiliyor. Bu nedenle konut satış rakamlarının 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artış göstermesi sürpriz değil" dedi.


Sur, bu yıl da benzer bir artış gerçekleşeceğini kaydederek, uzun süredir devam eden artışın gelecek yıllarda da süreceğini ifade etti.


Sur, "Bununla birlikte özellikle mütekabiliyet sonrasında yabancıya konut satışı ve sayısında büyük bir sıçrama yaşandığını söylemeliyim. Aylık bazda 2 binlere varan yabancıya konut satışının yaşandığı bir ortamdayız ki bu yıllık bazda 24-25 bin konuta tekabül ediyor. Yabancı ilgisinin konut satış rakamlarına etkisi azmış gibi gözükse de önümüzdeki yıllarda bu rakamın da artacağı görüşündeyim" diye konuştu.

Aşa: "Tüm olumsuzluklara rağmen büyük başarı"

Konut satışında tarihi rekor!


İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, 2015'in ekonomik açıdan kötü geçtiğini belirterek, yıl içinde dolar ve avronun TL karşısında değer kazanması, borsanın dalgalı bir seyir izlemesi, siyasi istikrarsızlık yaşanması, 2 seçim yapılması, sınırlarda oluşan karışıklıkların yılın kötü geçmesinde etken olduğunu söyledi.


Tüm bu olumsuzluklara rağmen 2015'te Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelere nazaran daha yüksek oranda büyüdüğünü anlatan Aşa, "Onca olumsuzluğa rağmen konut satışlarında büyük bir başarı yakaladık. Aslında dünya genelinde konut fiyatları ve satış rakamları artıyor. Ancak Türkiye bu sıkıntılara rağmen yüzde 10,6 artırdı. Bu rakam, gayrimenkulün lokomotifi olduğu Türk ekonomisinin de iyi yolda olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Tavukçuoğlu: “2016 yılında konut satışları daha da artacak”

Konut satışında tarihi rekor!


Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, "Çok zor bir 2015 yılını geride bıraktık. Hem iki seçim dönemi yaşamamız hem dolardaki hareketlilik tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de kendisini gösterdi. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren satışlarda ciddi oranda bir azalma meydana gelmiş ve o zaman da AYİDER olarak yapmış olduğumuz tüm açıklamalarda, konut satışlarının artacağı yönündeydi." dedi.


Tavukçuoğlu şöyle devam etti:

"Bugün TÜİK’in Aralık 2015 satış rakamlarına baktığımız zaman geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 artış görüyoruz. Üyelerimizle yıl içerisinde yaptığımız tüm gözlemlerle uyuşuyor. Anadolu yakası merkezli bir dernek olduğumuz için kendi bölgemizde satışların artacağını çok önceden öngörebildik.2016 yılında da konut satışlarının artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak yabancılara konut satışı her ay biraz daha artıyor ama hâlâ istenilen düzeyde değil. Yabancıların ilgisini Türkiye’ye çekmeliyiz.


Yabancılara en çok konut satışı İstanbul’da yapılmasına rağmen elimizde dünyanın en büyük ve en popüler alışveriş caddesi olan Bağdat Caddesi gibi bir değer var. Fakat yabancıların ilgisini bu noktaya çekmek konusunda zorluk çekiyoruz. AYİDER olarak 2016 yılında yabancıları Bağdat Caddesi’ne çekmek için önemli çalışmalara başlayacağız"

Durbakayım: "Beklentilerimizi teyit etti"

Konut satışında tarihi rekor!


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "2015 yılı konut satışlarındaki rekor, açıklanan 1.289 milyon adetle resmileşti ve beklentilerimizi teyit etti. 2015 rekoru, 2014 yılı satışlarına göre yüzde 9,6’lık bir artışı gösterirken, önceki yıl gerçekleşen yüzde 6,7 oranındaki artış çıtasını daha yukarı çekti" şeklinde yorumda bulundu.


"Seçim yılı olarak değerlendirdiğimiz 2015’teki bu rekor ve artış oranı içinde bulunduğumuz 2016’ya daha umutlu bakmamızı sağladı. Sağlanan ekonomik istikrar ve alternatif yatırım araçlarındaki dalgalanmaların etkisiyle bu yıl konut satış rakamının yaklaşık yüzde 10 artarak 1 milyon 420 bin seviyelerine çıkmasını bekliyoruz" diyen Durbakayım şunlara vurgu yaptı: 


"2015 satışlarının kırımları da önemli işaretler veriyor. Öncelikle yabancı satışları 22,8 bin seviyesine ulaşarak 2013 yılına göre yüzde 47 oranında bir artışı ifade ediyor. Ayrıca yabancılara gerçekleştirilen satışların toplam satışlar içindeki payı da yine 2013 yılındaki orana göre iki kat artarak yüzde 1,7 seviyesine çıktı. Sektör olarak beklentimiz ise yabancılara yapılacak satışların 5 yıl içinde yüzde 4 seviyelerine yükselerek 50 bin adetlere ulaşması.


2015 yılı satışlarda daralma gösteren tek rakam ise ipotekli satış rakamlarında yaşandı. Banka kredisi ile satılan konutları ifade eden ipotekli satışların toplam satışlar içindeki payı 2015’te yüzde 34, 2014’te yüzde 33,4 seviyesindeyken, bu oran 2013 yılında yüzde 39,7 seviyesindeydi. Hem adetsel hem de oransal olarak gerileyen ipotekli satışlardaki tek gerekçe ise konut kredi faiz oranlarının yüzde 1 seviyelerinin üzerine çıkması olarak gösterilebilir. İçinde bulunduğumuz süreçte konut kredi faiz oranları aylık bazda yüzde 1,1-1,2 aralığında seyrederken, 2013 yılında aynı oranlar aylık bazda yüzde 0,70-0,80 seviyelerindeydi"

Demir: "Daha yüksek adet bile yakalanabilirdi"

Konut satışında tarihi rekor!


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Aslında ben geçen yıl daha fazla konut satışı bekliyordum. Ancak bilindiği üzere siyasi istikrarsızlık, yüksek konut faizi, sınırlarımızda istenilmeyen olayların yaşanması daha fazla konut satılmasını engelledi" dedi.


Türkiye'nin uzun süredir yaşadığı negatif sürece rağmen konut satış adedinin artmaya devam ettiğini ifade eden Demir, 2015'te yakalanılan rakamın her şeye rağmen başarı olduğunu vurguladı.


Demir, "bu başarı burada durmayacak, devam edecek. 2016'da siyasi istikrarla gelen ekonomiye güven ve faizlerin de düşmesiyle çok daha büyük rakamları yakalayacağız" diye konuştu.

Babacan: "Yatırımcı dövizden kar etti gayrimenkul aldı"

Konut satışında tarihi rekor!


Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, konut satışlarındaki yüzde 10,6'lık artışın üç nedeni olduğunu belirterek, bunlardan birincisi ve en önemlisinin "döviz kurlarındaki yükselişin kar oranlarını artırması sonucu yatırımcının dövizden elde ettiği kar ile gayrimenkul alması" olduğunu  söyledi.


Babacan, "Bunun beraberinde dövizin kar satışlarıyla gayrimenkul yatırımları arttı diyebiliriz. Konut satışlarındaki artışın ikinci etkeni mütekabiliyet yasası sonrasında yabancı ve Ortadoğu ilgisidir. Üçüncü etken ise kentsel dönüşüm projelerinin hızlanmış olmasıdır" diye konuştu.


Türkiye'de 2015 yılında 1.2 milyon konut satıldı!


AA


Haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Geçen yıl yüzde 10.6 artışla 1 milyon 289 bin 320’ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı. İpotekli satış olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da geçen yıl yüzde 11.5 artışla 434 bin 388 adet olarak gerçekleşti. Konut satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken en az satış ise 139 konut ile Hakkari’de görüldü. Yabancılara konut satışı ise 2015 genelinde yüzde 20.4 artarak 22.830 adet olarak gerçekleşti. 2015 yılında seçim nedeniyle ertelenen talebin yılsonunda realize olmaya başladığına dikkat çeken sektör temsilcileri 2016 yılından umutlu.

1.5 MİLYONA ULAŞIR

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri de 2016’da satış hedefini  büyüterek, 1 milyon 500 bin konut satmayı planlıyor. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2015 yılında İstanbul’da en fazla konutun satıldığı bölgelerin Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir gibi orta gelir grubuna hitap eden projelerin yer aldığı semtler olarak dikkat çektiğini belirterek, “Orta gelir grubuna yönelik geliştirilen projelerin bu yıl da talep bakımından lüks segmentteki konutların satış oranını geçeceğini düşünüyorum. 2016’da sektörde yüzde 5-6 büyüme de bekliyorum” dedi. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da kredi faizlerindeki düşüşün sektörü hareketlendireceğini söyledi.


KADINLAR EN FAZLA İSTANBUL’DA EV ALDI

Türkiye genelinde 2015 yılında, erkekler 774.874 (%60.1), kadınlar 382.237 (%29.6) konut sahibi olurken, 29 708 (%2.3) konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı. İstanbul 67.960 konut satışı ve %17.8 payla Türkiye’de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu. İstanbul’da 141.011  konut erkekler tarafından alınırken, kadınlar ve erkekler tarafından ortak alınan konut sayısı 7.871 oldu. Hakkari 28 konut ile kadınlara ve 110 konut ile erkeklere en az satışın gerçekleştiği il oldu.


Star 



Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı konut istatistiklerini açıkladı.


Açıklamaya göre, Türkiye'de 2015 yılında 1 milyon 289 bin 320 konut satışı gerçekleşti. Konut satışları 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artış gösterdi. 


Konut satışlarında 2015 yılında, İstanbul 239.767 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 18,6) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 146.537 konut satışı (yüzde 11,4) ile Ankara, 77.796 konut satışı (yüzde 6) ile İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkari’de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 434.388 tanesi ipotekli, 854.932 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti.


Aralık ayında 142.599 konut satıldı


Türkiye genelinde konut satışları 2015 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 oranında artarak 142.599 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 26.595 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 18,7) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 16.046 konut satışı (yüzde 11,3) ile Ankara, 8.345 konut satışı (yüzde 5,9) ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 13 konut ile Hakkari, 15 konut ile Şırnak ve 20 konut ile Ardahan oldu.


İpotekli konut satışları


Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 oranında azalış göstererek 40.283 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 28,2 olarak gerçekleşti. 


İpotekli satışlarda İstanbul 8.826 konut satışı ve yüzde 21,9 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 55 ile Ardahan oldu.


Diğer satış türleri


Diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 oranında artarak 102.316 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 17.769 konut satışı ve yüzde 17,4 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 66,8 oldu.  Ankara  10.611 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 5.861 konut satışı ile İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 9 konut ile Ardahan oldu.


74.032 konut ilk defa satıldı


Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,4 artarak 74.032 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 51,9 oldu. İlk satışlarda İstanbul 13.625 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 18,4) sahip olurken, İstanbul’u 8.031 konut satışı ile Ankara ve 3.695 konut satışı ile İzmir izledi.


İkinci el konut satışları


Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,4 azalış göstererek 68.567 oldu. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 12.970 konut satışı ve yüzde 18,9 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 48,8 oldu. Ankara 8.015 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 4.650 konut satışı ile İzmir izledi.


Yabancılara satış


Yabancılara yapılan konut satışları 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,4 arttı. Yabancılara yapılan konut satışlarında 2015 yılında ilk sırayı 7.493 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 6.072 konut ile Antalya aldı. Antalya'yı 1.501 konut satışı ile Bursa ve 1.425 konut satışı ile Yalova izledi. Yabancılara 2015 yılı Aralık ayında ise 2.283 konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Aralık 2015’te ilk sırayı 977 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 460 konut satışı ile Antalya, 139 konut satışı ile Bursa ve 118 konut satışı ile Yalova izledi.


En çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı


Irak vatandaşları 2015 yılında Türkiye'de 4.228 konut satın aldı. 


Irak'ı 2 704 konut ile Suudi Arabistan, 2.130 konut ile Kuveyt, 2.036 konut ile Rusya Federasyonu ve 1.054 konut ile İngiltere izledi.


Aralık ayında ise Irak vatandaşları Türkiye’den 512 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 258 konut ile Suudi Arabistan, 209 konut ile Kuveyt ve 150 konut ile Rusya Federasyonu izledi.


Kadın erkek dağılımı


Türkiye genelinde 2015 yılında, erkekler 774.874 (yüzde 60,1), kadınlar 382.237 (yüzde 29,6) konut sahibi olurken, 29.708 (yüzde 2,3) konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı. İstanbul 67.960 konut satışı ve yüzde 17,8 payla Türkiye'de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu. İstanbul’da 141.011 konut erkekler tarafından alınırken, kadınlar ve erkekler tarafından ortak alınan konut sayısı 7.871 oldu. 


Hakkari 28 konut ile kadınlara ve 110 konut ile erkeklere en az satışın gerçekleştiği il oldu. 


Dünya



Bu haber Habertürk Gazetes'nde şöyle yer aldı:



Türkiye'de 2015 yılında 1,3 milyon konut satıldı, satışlar bir önceki yıla göre yüzde 10 arttı


Türiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık 2015 Konut Satış İstatistikleri'ni yayımladı. Buna göre Türkiye genelinde 2015 yılında 1 289 320 konut satış sonucu el değiştirdi.

Konut satışları 2015 yılında bir önceki yıla göre %10,6 artış gösterdi. Konut satışlarında 2015 yılında, İstanbul 239 767 konut satışı ile en yüksek paya (%18,6) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 146 537 konut satışı (%11,4) ile Ankara, 77 796 konut satışı (%6) ile İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkari’de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 434 388 tanesi ipotekli, 854 932 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti.


Habertürk




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye'de geçen yıl konut satışı rekor kırdı. 2015'te 2014'e göre yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320 konut satıldı.


Satışta en yüksek paya yüzde 18,6 oranla yani 239 bin 767 satış ile sahip olan İstanbul'u sırasıyla 146 bin 537 satışla Ankara, 77 bin 796 satışla İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkâri'de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 434 bin 388'i banka kredili, 854 bin 932'i ise kredisiz satışla gerçekleşti. 2014'te toplamda 1 milyon 165 bin konut satılmıştı. 2015 toplamında bu rakamın aşılmasında Aralık'ta 150 bine yakın konut satılmasının payı büyük oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun dün açıkladığı verilere göre yabancılara yapılan Konut satışı da geçen yıl yüzde 20,4 arttı. 2015'te İstanbul'dan 7 bin 493 konut alan yabancılar, Antalya'dan 6 bin 72, Yalova'dan bin 425 Bursa'dan bin 501 konut aldı.


2015'te satılan konutların yüzde 60,1'ini yani 774 bin 874'ünü erkekler satın alırken, yüzde 29,6'ını yani 382 bin 237'sini kadınlar satın aldı. İstanbul 67 bin 960 konut satışı ve yüzde 17,8 payla Türkiye'de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu.


5 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ YAPILDI


2015'te satış Rekoru kırılmasında ikinci el konut satışının etkili olduğuna dikkat çeken Era Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, geçen yıl konut alım satımlarının 5 milyar dolara ulaştığını söyledi. 2016'da ikinci el konutlara ciddi talep beklendiğinin altını çizen Ekşioğlu, “Birinci eldeki konut arzı artarak devam ediyor ama ikinci elde daha yüksek artış var. Burada yabancıların payı giderek artıyor. Potansiyel çok yüksek, yabancıya 15-20 bin konut satışı Türkiye için önemli bir rakam değil. ” diye konuştu. TÜİK'in konut satış verilerini değerlendiren DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise,


“Merkezi lokasyonlardaki, doğru fiyatlama yapılmış projelerde satışlar artacaktır. Bu yıl da sektör yeni bir rekora imza atarak  1,5 milyonluk satışa rahatlıkla ulaşacaktır.'' açıklamasını yaptı.


‘YANILTICI REKOR'


Öte yandan TURYAP Genel Müdür Yardımcısı İsmail Özcan konut satışlarındaki artışın rekor gibi görünse de aslında geçen yılın kopyası olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘'2014'te 1 milyon 165 bin 381 konut satılırken geçen sene 1 milyon 289 bin 320 konut satıldı. Bu oran nüfus artışı, evlenmeler, boşanmalar özelinde beklenen bir orandır. Bu rakamlara göre aslında 2015, 2014'ün kopyası oldu denilebilir.''



Zaman



Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye genelinde satış sonucu el değiştiren konut sayısı, 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 10.6 artışla 1 milyon 289 bin 320 oldu. En fazla konut satışı 239 bin 767 ile İstanbul'da gerçekleşti. En fazla konut satışında İstanbul'u 146 bin 537 konut ile Ankara, 77 bin 796 konut ile İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkari'de görüldü. Türkiye genelinde satılan konutların 434 bin 388'i ipotekli, 854 bin 932'si de diğer satış türünde gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları da 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 20.4 arttı. Geçen yıl yabancılara 22 bin 830 konut satışı yapıldı. Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 7 bin 493 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 6 bin 72 konut ile Antalya aldı. Bu şehri bin 501 konut satışı ile Bursa ve bin 425 konut satışı ile Yalova takip etti. Geçen yıl en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Irak vatandaşları 4 bin 228 konut satın aldı.



Takvim


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Türkiye’de son üç yıldır rekor kıran konut satışları, 2015’te de rekor yeniledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)  açıkladığı verilere göre, bir önceki yıla göre yüzde 10’luk artışla 2015 yılında 1 milyon 289 bin 320 adet konut satışı gerçekleşti. Konut satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı aldı. İstanbul’u, 146 bin 537 konutla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkari’de görüldü.


Yıl içindeki seçimler, iç meseleler ve yakın coğrafyada yaşanan olayların etkisiyle ilk tepki olarak bazı aylarda azalan ya da önceki dönemle benzer çıkan satışlar, yılın ilk çeyreği ve son döneminde hızlı artışlarla rekoru getirdi.


2014 yılında toplam konut satışı 1 milyon 165 bin 381 olmuştu. Sektörün önde gelen isimleri 2016’da da satışlarda rekor beklediklerini, 2015 yılına oranla yüzde 10 artış tahmin ettiklerini belirtti. Buna göre, 2016 yılı için 1.5 milyon satış hedefi var. Konut satış rakamları son 3 yılda sırasıyla 1 milyon 157 bin 190, 1 milyon 165 bin 381 ve 1 milyon 289 bin 320 şeklinde gerekleşti.


‘Daha umutluyuz’’


İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (İnder) Nazmi Durbakayım, 2015 yılı konut satışlarındaki rekorun TÜİK verileriyle resmileştiğini ve beklentilerinin doğru çıktığını söyledi. Artış çıtasının 2015’de oldukça yükseldiğine dikkat çeken Durbakayım, “Seçim yılı olarak değerlendirdiğimiz 2015’teki bu rekor ve artış oranı, içinde bulunduğumuz 2016’ya daha umutlu bakmamızı sağladı. Sağlanan ekonomik istikrar ve alternatif yatırım araçlarındaki dalgalanmaların etkisiyle bu yıl konut satış rakamının yaklaşık yüzde 10 artarak 1 milyon 420 bin seviyelerine çıkmasını bekliyoruz” dedi.


Yüzde 10 beklentisi


Konut satışları, 2015 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.9 oranında artarak 142 bin 599 oldu. Yıl içindeki toplam satışları 1 milyon 287 bin olarak tahmin ettiklerini hatırlatan Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “2 bin adetlik fazla sürpriz oldu” diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:


“Bu müthiş bir rakam. Şu anda 2016 yılında da yüzde 10 üzerinde büyüme bekliyoruz. 2015’de 2 seçim oldu ama Türkiye ekonomisi sürekli büyüyor. Durağan dönem olmasına karşın konut kazandırıyor. Bunun nedeni de konut stoğu çok eski. Konut yatırımı dolar ve borsadan iyi görünüyor.


Artık kimse kazancını yastık altında tutmuyor, konuta yatırıyor. Yaşadığımız evlerden daha iyi ev talebimiz var. Dünyanın en iyi projeleri zaten ülkemizde yapılıyor.”


Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.6 oranında azalış göstererek 434 bin 388’i oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 28.2 olarak gerçekleşti.


İpotekte düşüş


İpotekli satışlar yıl içinde sürekli sert düşüşler yaşamıştı. Nedenin konut kredi faizlerinin yüksek oranı olduğunu belirten Nazmi Durbakayım, “2015’te daralma gösteren tek rakam ise ipotekli satış oldu. Hem adetsel hem de oransal olarak gerileyen ipotekli satışlardaki tek gerekçe ise konut kredi faiz oranlarının yüzde 1 seviyelerinin üzerine çıkması olarak gösterilebilir” dedi. Diğer konut satışları ise gayrimenkul firmalarının yaptığı kampanya ve ödeme fırsatlarının da etkisiyle Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.8 oranında artarak 102 bin 316 olarak gerçekleşti.


Yabancıda istenilen rakam yok


Yabancılara yapılan konut satışları 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20.4 artarak 22 bin 830 oldu. Bu artışla birlikte toplam konut satışları içindeki yabancı payı 1.7 seviyesine çıktı. Ancak sektör temsilcileri bu payın en az yüzde 4-5 seviyesine çıkarak yabancı satışların hızla artmasını bekliyor. Bunun için hükümetle de görüşmeleri olan sektör temsilcileri, ülke tanıtımı için destek talebinde de bulunmuştu.


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur dumankaya, gayrimenkulün artık kendisini ispat etmiş bir yatırım aracı olduğunu belirterek, bunun yabancı satışlarla da desteklendiğini dile getirdi. Dumankaya, “Bunu sürdürülebilir kılmak bizim ve hükümetin elinde. Yoksa zor olabilir, 2016 için de benzer bir tablo bekliyoruz” diye konuştu.


Yabancılara yapılan konut satışlarında 2015 yılında ilk sırayı 7 bin 493 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 6 bin 072 konut ile Antalya aldı. Antalya’yı 1.501 konut satışı ile Bursa ve 1.425 konut satışı ile Yalova izledi. Irak vatandaşları 2015’te Türkiye’de 4 bin 228 konut aldı. Irak’ı 2 bin 704 konutla Suudi arabistan, 2 bin 130 konutla Kuveyt, 2 bin 036 konut ile Rusya Federasyonu ve 1.054 konutla İngiltere izledi. 


Duygu Erdoğan/Milliyet






Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Konut satışlarında 2015 yılında Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Geçen yıl yüzde 10,6 artışla toplamda 1,29 milyon konut satıldı. Yabancıya konut satışı da bu dönemde yüzde 20,4 artarak 23 bine dayandı.

Gayrimenkul sektörü 2015 yılında zorlu günler geçirmesine rağmen başarılı bir yıl yaşadı. İki seçimin getirdiği siyasi belirsizlik nedeniyle projelerini beklemeye alan inşaatçılar, 1 Kasım’ın ardından tekrar harekete geçti ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış verilerine göre, 2015 yılında konut satışı yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320 oldu. Rekoru getiren ise Aralık ayındaki yüksek performans oldu. Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 oranında artışla 142 bin 599 satıldı. İşte bu rakam hem yıllık hem de aylık bazda rekoru getirdi.

İstanbul zirvede


Türkiye geneli konut satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı aldı. İstanbul’u, 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkâri’de görüldü. ‘İpotekli satış’ olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da geçen yıl yüzde 11,5 artışla 434,388 adet olarak gerçekleşti. Bu satışlar Aralık’ta yüzde 6,6 azalışla 40,283 adede geriledi; ancak ipotekli satışlarda son aylarda gözlenen sert gerileme Aralık’ta iyileşmeye döndü.

‘Artış devam edecek’


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Haluk Sur “Konut satış rakamlarının 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artış göstermesi sürpriz değil” dedi. Sur, bu yıl da benzer bir artış gerçekleşeceğini kaydederek, uzun süredir devam eden artışın gelecek yıllarda da süreceğini ifade etti.

30 bin çift ortak konut aldı


TÜRKIYE genelinde 2015 yılında, erkekler 774,874, kadınlar 382,237 konut sahibi olurken, 29,708 konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı. İstanbul 67,960 konut satışı ve yüzde 17,8 payla Türkiye’de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu. İstanbul’da 141,011 konut erkekler tarafından alınırken, kadınlar ve erkekler tarafından ortak alınan konut sayısı 7,871 oldu. Hakkâri 28 konut ile kadınlara ve 110 konut ile erkeklere en az satışın gerçekleştiği il oldu.

Ruslar uçak krizinden sonra 150 konut aldı


Yabancılara yapılan konut satışları 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 20,4 arttı. Geçen yıl yabancılara 22 bin 830 konut satışı yapıldı. Aralık’ta Irak vatandaşları Türkiye’den 512 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 258 konut ile Suudi Arabistan, 209 konut ile Kuveyt takip etti. Rus vatandaşları ise uçak krizinden sonra 150 konut aldı.


Yeni Yüzyıl



Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Jeopolitik riskler, küresel ekonomik belirsizlikler ve iki seçime rağmen konut satışları tarihi rekorunu kırdı. Satışlar 2014'e göre yüzde 10.6 artarak 1 milyon 289 bin adetle zirveye çıktı
Gayrimenkul sektörü, jepolitik riskler, küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler ve çifte seçime rağmen 2015'te de büyümesini sürdürdü. Türkiye'de konut satışları geçen yılın son ayında, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 5.9 artarak 142 bin 599 ile aylık bazda rekor seviyeye ulaştı. 2015'in tamamındaki satış ise, 2014'e göre yüzde 10.6 artarak 1 milyon 289 bin adetle zirveye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, geçen yıl konut satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı aldı. İstanbul'u, 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla İzmir izledi. Türkiye genelinde satılan konutların 434 bin 388'i ipotekli, 854 bin 932'si de diğer satış türünde gerçekleşti. İpotekli satışlar yüzde 11.4, diğer satışlar ise yüzde 10.2 arttı. 

YABANCIYA 22 BİN KONUT 

Yabancılara yapılan konut satışları 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 20.4 artarak 22 bin 830'a yükseldi. Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 7 bin 493 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 6 bin 72 konut ile Antalya aldı. Bu ili bin 501 konut satışı ile Bursa ve bin 425 konut satışı ile Yalova takip etti. Geçen yıl en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Irak vatandaşları Türkiye'de 4 bin 228 konut satın aldı. Irak'ı 2 bin 704 konut ile Suudi Arabistan, 2 bin 130 konut ile Kuveyt, 2 bin 36 konut ile Rusya ve bin 54 konut ile İngiltere izledi. Yabancılara geçen yılın aralık ayında 2 bin 283 konut satışı gerçekleşti. 

KREDİLİ SATIŞ CANLANDI 

İpotekli satışlarda son aylarda gözlenen sert gerileme, bankaların yıl sonu nedeniyle yaptıkları kampanyalarla avantajlı kredi imkânı sunmalarıyla aralıkta yavaşlama kaydetti. Ekimde yüzde 18.7, kasımda yüzde 22.7 gerileyen ipotekli satışlar, aralıkta ise yüzde 6.6 azalarak 40 bin 283'e indi. Diğer satışlar ise yüzde 11.2 artarak 102 bin 316'ya ulaştı. Diğer konut satışlarında İstanbul 17 bin 769 ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 66.8 oldu. Ankara 10 bin 611 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer alırken, Ankara'yı 5 bin 861 konut satışı ile İzmir takip etti. 

74 BİN KONUT İLK KEZ SATILDI 

Türkiye'de ilk defa satılan konut sayısı aralıkta yüzde 12.4 artarak 74 bin 32'e ulaştı. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 51.9 oldu. İstanbul 13 bin 625 konut ile en yüksek paya sahip olurken, ardından 8 bin 31 konutla Ankara, 3 bin 695 konut satışıyla İzmir geldi. İkinci el konut satışları aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.4 azalış göstererek 68 bin 567'e düştü. Geçen yıl erkekler 774 bin 874, kadınlar ise 382 bin 237 konut sahibi oldu.

2016'DA HEDEF DAHA BÜYÜK

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Seçim yılı olarak değerlendirdiğimiz 2015'teki bu rekor içinde bulunduğumuz 2016'ya daha umutlu bakmamızı sağladı. Sağlanan ekonomik istikrarın etkisiyle bu yıl konut satış rakamının yüzde 10 artarak 1 milyon 420 bin seviyelerine çıkmasını bekliyoruz" dedi.

CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Haluk Sur, konut satışında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını söyledi. Sur, "Büyüyen orta sınıf, kentsel dönüşüm gibi hususlar sektörün temel dinamiklerini etkiliyor. Bu nedenle konut satış rakamlarının yüzde 10.6 artması sürpriz değil" dedi.

BAŞARI BURADA KALMAZ

Türkiye'nin uzun süredir yaşadığı negatif sürece rağmen konut satış adedinin artmaya devam ettiğini ifade eden Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Bu başarı burada durmayacak. 2016'da siyasi istikrarla gelen ekonomiye güven ve faizlerin de düşmesiyle çok daha büyük rakamları yakalayacağız" diye konuştu.

RAKAMLAR SÜRPRİZ OLMADI

Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, konut satış rakamlarının sürpriz olmadığını belirtti. Çelik, "Geçen yıl tüm dünyada örneği olmayan bir atmosferde geçti. İki seçimi aynı yıl yaşadık. Böyle bir tabloda bile ekonomi yüzde 5, konut satışları ise yüzde 10.6 büyüdü. Bu da sektörün iyiye gittiğinin net göstergesi" diye konuştu.


Sabah





Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye genelinde konut satış rakamları 2015'in tamamında yüzde 10.6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşarak rekor kırdı. İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken ardından 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla İzmir geliyor. En az satış ise 139 konut ile Hakkâri'de görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, konut satışları geçen yılın son ayında bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 5.9 artış göstererek 142 bin 599'a çıktı. 2015 Aralık ayında İstanbul 26 bin 595 konut satışı ile en yüksek paya sahip olurken İstanbul'u, 16 bin 46 konut satışıyla Ankara, 8 bin 345 konut satışıyla İzmir izledi. 


Cumhuriyet


Haber Şok Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

TÜRKİYE genelinde konut satışları geçtiğimiz yılın son ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.9 artış göstererek rekor seviyeye çıktı. Böylece 2015'in tamamında konut satışları yüzde 10.6 artışla 1.29 milyon adet oldu. Türkiye genelinde 2015 yılında ise 1 milyon 289 bin 320 konut satışla el değiştirdi. Türkiye genelinde satılan konutların 434 388 tanesi ipotekli, türünde gerçekleşti. 

Şok


Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

Konut satışlarında 2015 yılında Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Geçen yıl yüzde 10,6 artışla toplamda 1,29 milyon konut satıldı. Yabancıya konut satışı da bu dönemde yüzde 20,4 artarak 23 bine dayandı.

GAYRİMENKUL sektörü 2015 yılında zorlu günler geçirmesine rağmen başarılı bir yıl yaşadı. İki seçimin getirdiği siyasi belirsizlik nedeniyle projelerini beklemeye alan inşaatçılar, 1 Kasım’ın ardından tekrar harekete geçti ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış verilerine göre, 2015 yılında konut satışı yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320 oldu. Rekoru getiren ise Aralık ayındaki yüksek performans oldu. Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 oranında artışla 142 bin 599 satıldı. İşte bu rakam hem yıllık hem de aylık bazda rekoru getirdi.

İstanbul zirvede


Türkiye geneli konut satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı aldı. İstanbul’u, 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkâri’de görüldü. ‘İpotekli satış’ olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da geçen yıl yüzde 11,5 artışla 434,388 adet olarak gerçekleşti. Bu satışlar Aralık’ta yüzde 6,6 azalışla 40,283 adede geriledi; ancak ipotekli satışlarda son aylarda gözlenen sert gerileme Aralık’ta iyileşmeye döndü.

‘Artış devam edecek’


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Haluk Sur “Konut satış rakamlarının 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artış göstermesi sürpriz değil” dedi. Sur, bu yıl da benzer bir artış gerçekleşeceğini kaydederek, uzun süredir devam eden artışın gelecek yıllarda da süreceğini ifade etti.

30 bin çift ortak konut aldı


TÜRKIYE genelinde 2015 yılında, erkekler 774,874, kadınlar 382,237 konut sahibi olurken, 29,708 konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı. İstanbul 67,960 konut satışı ve yüzde 17,8 payla Türkiye’de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu. İstanbul’da 141,011 konut erkekler tarafından alınırken, kadınlar ve erkekler tarafından ortak alınan konut sayısı 7,871 oldu. Hakkâri 28 konut ile kadınlara ve 110 konut ile erkeklere en az satışın gerçekleştiği il oldu.

Ruslar uçak krizinden sonra 150 konut aldı


Yabancılara yapılan konut satışları 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 20,4 arttı. Geçen yıl yabancılara 22 bin 830 konut satışı yapıldı. Aralık’ta Irak vatandaşları Türkiye’den 512 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 258 konut ile Suudi Arabistan, 209 konut ile Kuveyt takip etti. Rus vatandaşları ise uçak krizinden sonra 150 konut aldı.

Yeni Yüzyıl/ Taylan Özgür Dil 


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, dolar ve Euro'nun değer kazanması, siyasi istikrarsızlık, 2 seçim yapılması, sınırlardaki karışıklıklar gibi etkenlerle 2015'in ekonomik açıdan kötü geçtiğini belirtti. Aşa, "Olumsuzluklara rağmen konut satışlarında büyük başarı yakaladık. Bu rakam, gayrimenkulün lokomotifi olduğu Türk ekonomisinin de iyi yolda olduğunu gösteriyor" diye konuştu.


Konut satışlarını ne kurdaki artış durdurabildi, ne de iki ayrı genel seçimin yarattığı siyasi belirsizlik. 2015 yılında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılarak, 2014 yılındaki 1 milyon 165 bin adetlik satışa göre yüzde 10.6 artış yaşandı İki genel seçime sahne olan ve dolar kurunda yüzde 25'e varan artışın yaşandığı 2015 yılında konut satışları Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), önceki yıla göre yüzde 10.6 artışla 2015'te toplam 1 milyon 289 bin 320 konut satıldığını açıkladı. Konut satışında İstanbul 239 bin 767 adetle en yüksek paya sahip kent olarak öne çıktı. İstanbul'u 146 bin 537 adetle Ankara, 77 bin 796 adetlik satışla İzmir '.p takip etti. lffl" Türkiye çapında en az konut satışı yapılan kent ise 139 adetle Hakkâri oldu. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Haluk Sur, konut satışında Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldığını söyledi. Büyüyen orta sınıf, yenilenme ihtiyacı, nüfus artış hızı ve artan göç gibi etkenler nedeniyle yüzde 10.6'lık artışın sürpriz olmadığını belirten Sur, 2016'da da konut satışında benzer artış olacağını öngördü. Sur, "Gelecek yıllarda da yükselen grafik devam edecektir. Mütekabiliyet sonrasında yabancıya konut satışında da büyük bir sıçrama var. Yabancıya satış aylık bazda 2 binlere, yıllık bazda 24-25 bin konuta ulaşıyor. Bu rakam da artacaktır" dedi. 


2015'te yabancıya en fazla konut satılan kent de 7 bin 493 adetle İstanbul oldu. Türkiye'den en fazla konut alan yabancılar ise Irak vatandaşları oldu. Iraklılar geçtiğimiz yıl 4 bin 228 konut satın aldı. 

'Bu yıl da satışlarda rekor bekliyoruz' 


DKY inşaat Başkanı Ali Dumankaya, siyasi istikrarla birlikte ekonomik istikrarın da geldiğini ve bunun da yılın son döneminde konut satışlarına yansıdığını söyledi. Ali Dumankaya, "2015 seçim odaklı bir yıl olmasına rağmen 1.2 milyonluk satış adedine ulaşıldı. Bu yıl daha az siyasi riskleri barındıran bir yıl olacağı kanatindeyim. Satışlarda rekor bekliyoruz. 2016 kentsel dönüşümün yoğun bir şekilde başlayacağı bir yıl olacak" dedi. 

'Faiz oranı, ipotekli satışı daraltıyor' 


İstanbul inşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2016'da konut satışlarının yüzde 10 artışla 1.4 milyon seviyesine çıkacağını öngördü. Toplam satış içindeki payı 2 kat artarak yüzde 1.7'ye çıkan yabancıya satışın 2015'te 25 bine yaklaşarak 2013'e göre yüzde 47 arttığını belirten Durbakayım, "Daralma gösteren tek rakam banka kredisiyle alınan konutu ifade eden ipotekli satış, ipotekli satışların toplam içindeki payı 2013'te yüzde 39.7 iken 2014'te yüzde 33.4, 2015'te yüzde 34 oldu. Tek gerekçe, konut kredisi faiz oranının yüzde 1'i geçmesi" dedi. 

Habertürk





Haber Bursa Hakimiyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



Türkiye genelinde 2015 yılında 1 289 bin 320 konut, satış sonucu değiştirdi. Konut satışları bir göre yüzde 10,6 artış gösterdi. 


CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı konut istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de 2015 yılında 1 milyon 289 bin 320 konut satışı gerçekleşti. Geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Konut satışlarında 2015 yılında, İstanbul 239 bin 767 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 18,6) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 146 bin 537 konut satışı (yüzde 11,4) ile Ankara, 77 bin 796 konut satışı (yüzde 6) ile İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkari'de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 434 bin 388 tanesi ipotekli, 854 bin 932 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti.


YABANCIYA SATIŞTA BURSA ÜÇÜNCÜ

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,4 artarak 74 bin 32 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 51,9 oldu. İlk satışlarda İstanbul 13 bin 625 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 18,4) sahip olurken, İstanbul'u 8 bin 31 konut satışı ile Ankara ve 3 bin 695 konut satışı ile İzmir izledi. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,4 azalış göstererek 68.567 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,4 arttı. Yabancılara yapılan konut satışlarında 2015 yılında ilk sırayı 7 bin 493 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 6 bin 72 konut ile Antalya aldı. Antalya'yı 1.501 konut satışı ile Bursa ve 1.425 konut satışı ile Yalova izledi. En çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. 



Bursa Hakimiyet


Haber Özgür Düşünce Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

 Konut satışları 2015 'te bir önceki yıla göre yüzde 10,6 arttı. İstanbul 239 bin 767 konut satışı ile en yüksek paya sahip il oldu. İstanbul'u, 146 bin 537 konut saüşı ile Ankara, 77 bin 796 konut satışı ile İzmir izledi. En az saüş ise 139 konut ile Hakkari'de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutlann 434 bin 388 tanesi ipotekli, 854 bin 932'si diğer satış türünde gerçekleşti. Geçen yıl 598 bin 667 sıfır konut satılırken 690 bin 653 ikinci el konut el değiştirdi. 

İPOTEKLİ SATIŞLAR AZALIYOR 


TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da geçen yıl yüzde 11.5 artışla 434 bin 388 adet olarak gerçekleşti. Ancak son aylarda kurlardaki artış ve faizlerdeki yükselişle birlikte ipotekli satışlar azalış gösterdi. Aralık ayında ipotekli konut satışlan da yüzde 6.6 azaldı. 

YABANCIYA SATIŞ % 20 ARTTI

Türkiye genelinde 2015 yılında yabancılara 22 bin 830 konut satıldı. Yabancılara yapılan konut satışlan 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,4 arttı. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 7 bin 493 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 6 bin 72 konut ile Antalya aldı. Antalya'yı Bursa ve Yalova izledi. 

IRAKLILAR İLK SIRADA 

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Irak vatandaşlan 2015'te Türkiye'de 4 bin 228 konut satın aldı. Irak'ı 2 bin 704 konut ile Suudi Arabistan, 2 bin 130 konut ile Kuveyt, 2 bin 36 konut ile Rusya Federasyonu ve bin 54 konut ile İngiltere izledi. 

RUSLAR KRİZ DİNLEMEDİ 


Türkiye'nin sınır ihlali yaptığı için Rus savaş uçağını düşürmesi ile iki ülke arasında başlayan gerginlik Rusları durdurmadı. Geçen yıl toplamda 2 bin 36 konut satın alan Ruslar krizin zirve yaptığı aralık ayında ise Türkiye'den 150 konut satın aldı. 

ERKEKLER KADINLARI KATLADI 

Ülke genelinde geçen yıl, erkekler 774 bin 874, kadınlar ise 382 bin 237 konut sahibi olurken, 29 bin 708 konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklasa alındı. 2014 yılında ise erkekler 695 bin 727, kadınlar 343 bin 209 konut aldı. İstanbul 67 bin 960 konut satışı Türkiye'de kadınlar tarafından en fazla konut satın alman il oldu. İstanbul'da 141 bin 11 konut erkekler tarafından alınırken, kadınlar ve erkekler tarafından ortak alman konut sayısı 7 bin 871 oldu. 


Özgür Düşünce




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye'de geçen yıl konut satışı rekor kırdı. 2015'te 2014'e göre yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320 konut satıldı.
Satışta en yüksek paya yüzde 18,6 oranla yani 239 bin 767 satış ile sahip olan İstanbul'u sırasıyla 146 bin 537 satışla Ankara, 77 bin 796 satışla İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkâri'de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 434 bin 388'i banka kredili, 854 bin 932'i ise kredisiz satışla gerçekleşti. 2014'te toplamda 1 milyon 165 bin konut satılmıştı. 2015 toplamında bu rakamın aşılmasında Aralık'ta 150 bine yakın konut satılmasının payı büyük oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun dün açıkladığı verilere göre yabancılara yapılan Konut satışı da geçen yıl yüzde 20,4 arttı. 2015'te İstanbul'dan 7 bin 493 konut alan yabancılar, Antalya'dan 6 bin 72, Yalova'dan bin 425 Bursa'dan bin 501 konut aldı.
2015'te satılan konutların yüzde 60,1'ini yani 774 bin 874'ünü erkekler satın alırken, yüzde 29,6'ını yani 382 bin 237'sini kadınlar satın aldı. İstanbul 67 bin 960 konut satışı ve yüzde 17,8 payla Türkiye'de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu.

5 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ YAPILDI
2015'te satış Rekoru kırılmasında ikinci el konut satışının etkili olduğuna dikkat çeken Era Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, geçen yıl konut alım satımlarının 5 milyar dolara ulaştığını söyledi. 2016'da ikinci el konutlara ciddi talep beklendiğinin altını çizen Ekşioğlu, “Birinci eldeki konut arzı artarak devam ediyor ama ikinci elde daha yüksek artış var. Burada yabancıların payı giderek artıyor. Potansiyel çok yüksek, yabancıya 15-20 bin konut satışı Türkiye için önemli bir rakam değil. ” diye konuştu. TÜİK'in konut satış verilerini değerlendiren DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise,
“Merkezi lokasyonlardaki, doğru fiyatlama yapılmış projelerde satışlar artacaktır. Bu yıl da sektör yeni bir rekora imza atarak  1,5 milyonluk satışa rahatlıkla ulaşacaktır.'' açıklamasını yaptı.


‘YANILTICI REKOR'
Öte yandan TURYAP Genel Müdür Yardımcısı İsmail Özcan konut satışlarındaki artışın rekor gibi görünse de aslında geçen yılın kopyası olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘'2014'te 1 milyon 165 bin 381 konut satılırken geçen sene 1 milyon 289 bin 320 konut satıldı. Bu oran nüfus artışı, evlenmeler, boşanmalar özelinde beklenen bir orandır. Bu rakamlara göre aslında 2015, 2014'ün kopyası oldu denilebilir.''


Zaman



Haber Vatan gazetesinde şu şekilde yer aldı;


 
Türkiye genelinde konut satışları, 2013 ve 2014’ün ardından 2015 yılında da rekor kırdı. 2013 yılında 
1 milyon 157 bin 190, 2014 yılında 1 milyon 165 bin 381 seviyesine çıkan konut satışları, 2015 yılında yüzde 10.6 artışla 1 milyon 289 bin 320’ye ulaşarak rekorunu tazeledi. 2015 yılının ikinci yarısında hem 7 Haziran hem de 1 Kasım seçimleri nedeniyle yaşanan siyasi belirsizlik, jeopolitik gelişmeler ve terör saldırılarına rağmen hem yerli hem yabancı talebi kesilmedi, satışlar 1 milyon 250 bin beklentisini de aştı. Satışların 22 bin 830’u yabancılara yapıldı.
 
Vatan







Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Yabancılara konut satışı geçen yıl 22 bin 830'a ulaşırken, bu rakamın yarısından fazlasını Irak. Suudi Arabistan Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşlarına yönelik satışlar oluşturdu. TÜİK verilerinden derlenen bilgiye göre, yabancıların Türkiye'den satın aldığı konut adedi 2015 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 20.4 artarak 22 bin 830'a çıktı. Yabancılar 2014 yılında 18 bin 959 ve 2013'te 12 bin 181 konut edinmişti. Yabancılara konut satışı geçen yılın aralık ayında. 2014'nin aynı ayına göre yüzde 23.1'lik artışla 2 bin 283 düzeyinde gerçekleşti. Öte yandan aralık ayında yabancılara konut satışı, bir önceki aya oranla 7.7 artış gösterdi. Yabancılara geçen yıl satılan 22 bin 830 konutun. 7 bin 493'ü İstanbul, 6 bin 72'si Antalya ve bin 5Ol'i Bursa'da bulunuyor. 2014 yılında yabancılara sadece 225 konutun satıldığı Trabzon'da geçen yıl 778 konutun satılması dikkati çekerken, 2015 yılında yıllık bazda en fazla artışın yaşandığı il yüzde 246 ile yine Trabzon oldu. Söz konusu donemde yabancıların konut edinimi en fazla düşüşün yaşandığı ile yüzde 21'le Muğla oldu. 


Hürriyet Seri İlanlar


Haber Yeni Akit'te şöyle yer aldı;

Geçen yıl yüzde 10.6 artışla 1 milyon 289 bin 320’ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı. İpotekli satış olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da geçen yıl yüzde 11.5 artışla 434 bin 388 adet olarak gerçekleşti. Konut satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken en az satış ise 139 konut ile Hakkari’de görüldü. Yabancılara konut satışı ise 2015 genelinde yüzde 20.4 artarak 22.830 adet olarak gerçekleşti. 2015 yılında seçim nedeniyle ertelenen talebin yılsonunda realize olmaya başladığına dikkat çeken sektör temsilcileri 2016 yılından umutlu.

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri de 2016’da satış hedefini  büyüterek, 1 milyon 500 bin konut satmayı planlıyor. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2015 yılında İstanbul’da en fazla konutun satıldığı bölgelerin Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir gibi orta gelir grubuna hitap eden projelerin yer aldığı semtler olarak dikkat çektiğini belirterek, “Orta gelir grubuna yönelik geliştirilen projelerin bu yıl da talep bakımından lüks segmentteki konutların satış oranını geçeceğini düşünüyorum. 2016’da sektörde yüzde 5-6 büyüme de bekliyorum” dedi. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da kredi faizlerindeki düşüşün sektörü hareketlendireceğini söyledi.

Yeni Akit

Haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı;

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistiklerine göre geçen yıl Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Gayrimenkul uzmanları, bu yıl konut talebinin orta ve düşük gelir gruplarında da artarak rekorun egale edileceğini tahmin ettiklerini belirtirken, kent merkezlerine yakın arsaların büyük değer artışı olacağına işaret ediyorlar.
 
Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarından Onursal Gayrimenkul AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün’e göre de, 2016 yılının en fazla kazandıracak yatırım aracı arsa olacak.
 
Arsanın konut veya iş merkezlerine göre her zaman daha fazla kazandırdığını ancak, yatırımcının arsaya yatırıma kolay kolay cesaret edemediğinin altını çizen Öngün, şunları söyledi:
 
“Türkiye’nin her yıl en az 500 bin konuta ihtiyacı var. Son yıllardaki refah artışı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Fatma Güldemet Sarı’nın kentlerin yatay büyümesine yönelik yaptığı açıklamalar, bu yıl yüksek gelirlilerin yanı sıra orta ve düşük gelir gruplarının da  TOKİ  kadar TOKİ dışı konut üretimlerine daha fazla yöneleceğini gösteriyor. Yatırımcıların son 5-10 yılda kent merkezlerinin civarından aldıkları arsalar son yıllarda hemen tüm kentlerin büyümesi ile değerine değer katmaya başlamıştı. Kent merkezlerinin sınırı, başta Ankara olmak üzere çok sayıda Anadolu kentinde yatay büyüme ve sayıları daha da artacak konut üretimleri ile bu yıl önceki yıllara göre oldukça fazla büyüyecek. Şehir merkezlerinin genişlemesi ise arsa alıp bir kenara atanların büyük kazançlar sağlayacağı anlamına geliyor.”
 
TÜİK verilerine göre, geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı. Konut satışında İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken onu 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla İzmir izledi.
 
Yeni Şafak


Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Geçen hafta aralık ayı verilerinin de yayınlanmasıyla konut satışlannda 2015 yılı bilançosu belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı ama Tapu ve Kadastro Genel Müdiirlüğü'nün (TKGM) kayıtlarına dayanan verilere göre, 2015'te 1 milyon 289 bin konut satıldı. 2014 yılında satılan konut sayısı 1 milyon 165 bindi. Buna göre geçen yıl konut satışlarında yüzde 10,6 yükseliş yaşandı. 
2014 yılında konut satışları yerinde saymış ve sadece yüzde 0,7'lik bir artış olmuştu. Esasında 2015'te de ekonomideki durum çok iyi değildi. Buna rağmen konut satışlarında kayda değer bir artış yaşanması, Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutma çabasından ve tüketicinin kurlardaki artış fiyatlara tam olarak yansımadan alım yapma isteğinden kaynaklandı gibi görünüyor. Nitekim, konut satışları aylara göre incelendiğinde, esas artışın bu iki eğilimin baskın olduğu yılın ilk yansında yaşandığı görülüyor. Kredi faizlerinin yüzde 11 dolayından yüzde 14 civarına doğru yükselişe geçtiği yılın ikinci yarısında ise konut satışlarındaki artışın yavaşladığı dikkati çekiyor. 


1 Kasım'da tekrarlanan genel seçimden sonra tüketici güveninde yükseliş yaşanınca konut satışlarında da yeniden hızlanma beklentisi gündeme gelmişti. Ancak daha sonra yükselen terör olayları ve Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle moraller tekrar bozuldu. Kredi faizleri de hala yüksek seviyesini koruyor. Böyle giderse 20l6'da konut satışlarının yeniden ivme kazanması zor olacağa benziyor. 


 Ekonomist


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilder yer aldı;


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistiklerine göre 2015 yılında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılırken uzmanlar 2016 için de umutlu konuştu.

Gayrimenkul uzmanları, bu yıl konut talebinin orta ve düşük gelir gruplarında da artarak rekorun egale edilebileceğine dikkat çekti. Sektör temsilcileri kent merkezlerine yakın arsaların değerinde artış olacağına dikkat çekiyor. Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, 2016 yılının en fazla kazandıracak yatırım aracının arsa olacağını bildirdi. Arsanın konut veya iş merkezlerine göre her zaman daha fazla kazandırdığını ancak, yatırımcının arsaya yatırıma kolay kolay cesaret edemediğini dile getiren Öngün “Türkiye’nin her yıl en az 500 bin konuta ihtiyacı var. Son yıllardaki refah artışı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Fatma Güldemet Sarı’nın kentlerin yatay büyümesine yönelik yaptığı açıklamalar, bu yıl yüksek gelirlilerin yanı sıra orta ve düşük gelir gruplarının da TOKİ kadar TOKİ dışı konut üretimlerine daha fazla yöneleceğini gösteriyor” dedi.

TARİHİ REKOR KIRILDI


Yatırımcıların son 5-10 yılda kent merkezlerinin civarından aldıkları arsaların son yıllarda kentlerin büyümesi ile değerine değer katmaya başladığını aktaran Öngün “Kent merkezlerinin sınırı, başta Ankara olmak üzere çok sayıda Anadolu kentinde yatay büyüme ve sayıları daha da artacak konut üretimleri ile bu yıl önceki yıllara göre oldukça fazla büyüyecek. Şehir merkezlerinin genişlemesi ise arsa alıp bir kenara atanların büyük kazançlar sağlayacağı anlamına geliyor” dedi. TÜİK verilerine göre, geçen yıl yüzde 10.6 artışla 1 milyon 289 bin 320’ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Konut satışında İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken onu 146 bin 537’yle Ankara, 77 bin 796 satışla İzmir izledi. 

Star/ Ercan Baysal


Geri Dön