20 / 04 / 2024

Konut satışları 2015'e düşüşle girdi!

Konut satışları 2015'e düşüşle girdi!

TÜİK tapu kayıtlarına dayanan verilerine göre, Ocak ayında 86 bin 167 konut satıldı. Oysa bu sayı geçen yılın ayın ayında 87 bin 639 olmuştu.



Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tapu kayıtlarına dayanan verilerine göre, Ocak ayında 86 bin 167 konut satıldı. Oysa bu sayı geçen yılın ayın ayında 87 bin 639 olmuştu. Buna göre ocak ayında konut satışlan geçen yıla kıyasla yüzde 1,7 geriledi. 


Konut satışlarında geçen yılın ilk yansında da gerileme yaşanmış ama ikinci yanyılda ciddi bir toparlanma olmuştu. Şubat ayından temmuz ayına kadar sürekli önceki yılki seviyesinin altında kalan konut satışları, ağustos ayından itibaren beş ay boyunca ise sürekli artmıştı. İlk yanyıldaki düşüş 17 Aralık süreci nedeniyle ekonomiye olan güvenin zayıflamasına ve döviz kurlan ile faizlerdeki yükselişe bağlanmıştı.  Yılın ikinci yarısındaki toparlanma ise büyük ölçüde Merkez Bankası'nın mayıs ayında başlattığı erken faiz indiriminin konut kredisi faizlerine de yansımasının ürünüydü. Söz konusu indirim ağustos ayında sona erse de konut satışlarında ki toparlanma sürmüştü.  Ancak ocak ayında konut satışlarının yeniden düşmesi, yaz aylarındaki faiz indiriminin etkisinin artık ortadan kalkmakta olduğunu gösteriyor.  Ekonomiye olan güvenin geçen yılın son aylarından itibaren yeniden zayıflamaya başlaması da konut talebinin tekrar düşüşe geçmesine yol açmış olabilir. Bu güven erozyonu Merkez Bankasının ocak ayında başlattığı yeni faiz indirimi sürecinin konut talebi üzerindeki olumlu etkisini bile törpüleyebilir. 



Ekonomist



Geri Dön