29 / 03 / 2024

Konut satışları frene bastı!

Konut satışları frene bastı!

Ekimde yüzde 25 yükselerek tavan yapan konut satışları kasımda frene basarak yüzde 1.1 artışla yetindi. En çok konut İstanbul 'da satılırken yabancıların tercihi Antalya.



GYODER Başkan Yardımcısı Haluk Sur, 2013 yılında düşük faizler, kentsel dönüşüm yasası ve KDV gibi avantajlarla rekora koşan konut sektörünün 2014'ün son aylarını da verimli geçirdiğini söyledi. Sur, "2014'ün ilk çeyreğinde satışlar yüzde 8 gerideydi. Kredili satışlarda ciddi azalmalar vardı. Aralıktan beri ciddi problemler yaşayan ekonomide seçimler de bitene kadar zor bir süreçten geçildi" dedi. Yıl sonu satış yavaşlamalarında mevsimsel koşulların da etkili olduğunu vurgulayan Sur, "En çok ilkbahar ve sonbaharda satış olur. Yazın ise biriken yabancı talebiyle birlikte ciddi satış rakamları yakalanır. 

Geçen yılın aynı ayına bakmak lazım, bu önemli bir artış. Bir sıkıntı görünmüyor. Yıl sonu tahminleri yakalanacak" diye konuştu. Konut satışları ağustos ayında başladığı rekor trendini kaybediyor. Özellikle ekim ayında yüzde 25 arDuygu tişla kırılan rekor Erdoğan aniden hız kesti. Konut satışları kasımda, geçen yılın aynı ayma göre sadece yüzde 1.1 arttı. 


Türkiye genelinde yılın ilk yansında tahminlerin çok altında seyreden konut satışları özellikle ağustos ajandan itibaren düşen krediler ve konut üreticilerinin kampanyalarıyla rekor kırmaya başlamıştı. 

Ağustosta yüzde 25 artış gösteren satışlar, eylülde yüzde 13.2, ekimde ise yüzde 25.3 artışla tavan yaparak rekor kırmıştı. TUİK verilerine göre kasımda ise satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayma göre yüzde 1.1 artış gösterdi. 


Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde kasım ayında 103 bin 783 konut satıldı. İstanbul 19 bin 566 konut satışı ile en yüksek satışın gerçekleştiği şehir oldu. İstanbul'u 11 bin 695 konut satışı ile Ankara, 6 bin 622 konut satışıyla  İzmir  izledi. Konut satış sayısının düşük ol'Sonuç mevsimsel, artış çok önemli' oldu. 

Türkiye genelinde 48 bin 128 konut ilk defa satıldı. Yabancılara kasımda 1687 konut satılırkan ilk sırayı 549 konut satışıyla Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla 500 konul satışı ile İstanbul, 103 konut satışı ile Yalova, 86 konut satışı ile Aydın ve Bursa, 80 konut satışı ile Sakarya ve 69 konut satışı ile Muğla izledi. 


Milliyet


Geri Dön