28 / 03 / 2024

Konut satışları gaza bastı!

Konut satışları gaza bastı!

1 Ocak 2020 tarihi itibari ile konut alım-satımında yeni bir dönemin başlayacak olması konut piyasasını hareketlendirdi. Sektör temsilcilerine göre, vatandaş satış sürecini hızlandırdı...



Vergi paketinde bulunan gayrimenkul değerleme sistemiyle konut alım-satımında yeni dönem başlıyor. 1 Ocak 2020'den itibaren tapu harcı gerçek değer üzerinden alınacak. Bölge değerinin altında işlem yapanlara ise ceza verilecek. Yeni düzenlemenin hayata geçirilecek olmasıyla 2019 yılının son çeyreğinde konut satışları da hızlandı.

Konut satışları gaza bastı!

İŞLEMLER IKIYE KATLANDI

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre, Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, ülkemizde gayrimenkulün gösterilen ve gerçek değeri arasında yüzde 50'nin üzerinde fark olduğunu belirtti. Taş, bu durumun tüketici lehine avantaj oluştururken, vergisel kayıplara sebep olduğunu söyledi. Gökhan Taş, tüketicinin maliyetlerini minimize etmek adına ev alma kararını hızlandırdığının altını çizerek, "Evini satmak isteyen de fiyatını daha cazip hale getirip satış sürecini yılbaşından önce tamamlamayı istiyor. Dolayısıyla tam da bu sebeple ofislerimizde satış trafiği bu yılın ilk yarısına kıyasla ikiye katlamış durumda" ifadelerini kullandı.

Konut satışları gaza bastı!

3 BİN LİRALIK FARK

RE/MAX Yaşam ofisinden Broker Tarkan Ayhan yeni düzenlemeyi anlattı; "Mevcut düzenlemeye göre, 300 bin liralık bir dairede 9 bin TL tapu harcı ödendiğini, yeni düzenlemeyle birlikte aynı daire için ödenecek harç 12 bin liraya çıkıyor. Yani burada 3 bin TL'lik bir fark oluyor. Aslında sebepleri de biraz buna bağlantılı. Ama bununla birlikte kredi faizlerinde de düşüş devam ediyor. Yılbaşına kadar aylık faizin 0.90'nın altına inmesi bekleniyor. Satışlar daha da artacak. Bu kanun yılbaşından sonra zorunluluk olarak geldiğinde satışlar epey etkilenecek." İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan ise gayrimenkul sektöründe yapılacak iki düzenlemenin piyasanın gündeminde olduğunun altını çizdi. Özcan, "Bunlardan birincisi lüks konuta gelecek yüzde 1'lik vergi, ikincisi ise 1 Ocak itibarıyla belediye rayiçleri yerine değerleme raporlarının gündeme alınması. Bu nedenle konut piyasası 3'üncü çeyrekte gaza bastı" 

YÜZDE 25 CEZA KESİLECEK

YENİ düzenlemeye göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile taşınmaz değerleme sistemi üzerinden emsal ev fiyatları temel alınacak ve konutların gerçek fiyatları belirlenecek. Böylece 300 bin TL'lik ev alan bu değer üzerinden vergisini yatıracak. Bu tutarın yarısını evi alan, yarısını da evi satan kişi ödeyecek. Daha sonra yapılan incelemede, tapu harcının emlak vergisi değeri veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen değerden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiği saptanırsa aradaki farkın yanı sıra yüzde 25 oranında vergi cezası alınacak. Değerler artık periyodik olarak takip edilerek düşüşler yansıtılacak, ortaya çıkan değer artışları da sisteme eklenecek.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ ADINA SEVİNDİRİCİ

TURYAP Genel Müdür Yardımcısı Onur Keskin, önümüzdeki yıldan itibaren konut alım-satımlarında tapu harcının gerçek değer üzerinden gerçekleştirilecek olmasının konut alımı veya satışı düşünen birçok kişinin hareket geçmesini tetiklediğini belirtti. Keskin, "Bu durum her ne kadar ülkemizin vergi kaybına sebep olsa da gayrimenkul sektörü adına sevindirici bir durum olup hareketliliğin artmasını sağladı. Bu hareketliliği de temsilciliklerimizdeki yoğunluğun geçtiğimiz dönem satışlarına göre iki katına çıkmasından gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı.

Tapu harcı gerçek değer üzerinden alınacak!
 


Geri Dön