20 / 04 / 2024

Konut satışları tam gaz devam ediyor!

Konut satışları tam gaz devam ediyor!

İki haftadır ekonomi çok iyi. Yıllık büyüme yüzde 4 oldu. İhracat artıyor. Konut satışları tam gaz. Dolar fiyatı geriliyor. Döviz bollaşıyor. Borsa yükselişte. Bahar havası herkesi memnun ediyor...



İki haftadır ekonomi çok iyi. Yıllık büyüme yüzde 4 oldu. İhracat artıyor. Konut satışları tam gaz. Dolar fiyatı geriliyor. Döviz bollaşıyor. Borsa yükselişte. Bahar havası herkesi memnun ediyor


Son iki haftadır ekonomide bahar rüzgarları esiyor. 


- Önceki hafta sonu Merkez Bankası sembolik de olsa faizi indirdi. Her ne kadar “piyasacılar” ve “piyasa yanlısı iktisatçılar”, faiz inmesin, yükselsin diyorlardı ise de... Politikacılar, kredi borcu olan iş çevreleri ve tüketiciler için faiz indirimi olumlu bir gelişme oldu.



- Geçen hafta, büyüme oranı açıklandı. Küresel piyasalardaki dalgalanmaya ve içerideki sorunlara rağmen, 2015 yılında ekonominin yüzde 4 büyüdüğünü öğrendik. Kaynağı ne olursa olsun yüzde 4 büyüme iyidir.


- Hafta sonu, mart ayı ihracatının 2015 Mart ayı ihracatının yüzde 2.6 üzerine çıktığı açıklandı. Kaç aydır ihracat gelirlerindeki gerilemeye üzülüyorduk. Mart ayı ihracatındaki artış az da olsa moralleri düzeltti.


Dolar sevindiriyor

- Ocak-Şubat aylarında ülke genelinde konut satışları, önceki yılın satışlarının yüzde 16 üzerine çıktı. Bu artış oranı, ekonominin dinamiği haline gelen inşaat sektöründeki canlılığın devam ettiğini gösteriyor.


- Mart ayında ülke genelinde enflasyonun ne olduğunu TÜİK bugün açıklayacak. İstanbul Ticaret Odası’nın “İstanbul İli Ücretliler Fiyat Endeksi”ne göre mart ayında İstanbul ilinde ücretlilerin tükettiği mallardaki fiyat artışı yüzde 0.26 oranında. Geçen mart ayında fiyat artışı yüzde 1.13 idi. Demek ki İstanbul’da fiyat artışları geçen yılın altında seyrediyor.


- Dolar fiyatları 29 Mart’tan bu yana 2.83 TL’nin altında. 2.82 TL’lik fiyata alıştık. Unutmayalım 15 Ocak’ta 3.04 TL idi. Şubat sonunda 2.99 TL idi.


- Halkımız altın fiyatındaki değişimi ilgi ile izler. Altın fiyatı dünyadaki fiyatın etkisinde değişiyor ama altına para bağlayanlar memnun. Ocak başında altının gramı 102 TL idi, bir ara 118 TL’ye çıktı. Şimdilerde 110 TL.


Döviz girişi başladı

- Doların bulunabilirliği ve dolar fiyatında istikrar, ülkeye döviz girişinin düzenli olmasına bağlıdır. Son bir ayda  yabancıların hisse senetleri alımı için Türkiye’ye 1 milyar dolar, tahvil ve bono alımı için 700 milyon dolar olmak üzere 1.7 milyar dolar döviz getirdikleri belirtiliyor. Yetmez ama iyidir.


- Ekonomiyi dışarıdan ve içeriden izleyenler için şimdilerde Borsa endeksinin “aşağıya mı indiği, yukarı mı çıktığı” önemli bir gösterge haline geldi. Borsadan alımsatım yapmayanlar bile endeksteki değişimi izliyor.


Milliyet Ekonomi’nin Borsa yazarı Zeynep Aktaş, “faiz oranlarındaki inişin devam edeceği, enflasyonun dizginleneceği ve de dolar fiyatındaki istikrarın süreceği” beklentisi ile hisse senetlerine ilginin arttığını, borsadaki canlılığın süreceğini belirtiyor. Açık anlatım ile Borsa’ya bakarak ekonomiyi değerlendirenler mutlu durumda.


Kazanım önemli

Bütün bunlar “ekonomideki olumlu gelişmelerin” özetidir. Unutmayalım ekonominin hedefi insandır. İnsanların daha iyi imkanlara kavuşmasıdır. İnsanların refahıdır.


Uzun süredir terör nedeniyle can ve mal kayıplarına üzülüyoruz. Terörün etkisinde Doğu’da üretim durdu. Ticaret yavaşladı. Kendi insanımızı fakirlikten kurtarmaya çalışırken, 3 milyon sığınmacıyı barındırmak ve beslemek zorunda kaldık. Ne var ki bütün bu olumsuzlukların faturasını karşılamak zorundayız. Fatura daha çok üretmeyi, daha çok ihracat yapmayı, ekonominin kayıplarını karşılayacak ölçüde yeni kazanımlar gerçekleştirmeyi zorunlu kılıyor. İşte onun için “ekonomide bahar havası”nın  kazanımları önemli.



Milliyet / Güngör Uras


Geri Dön