20 / 04 / 2024

Konut satışlarında durgunluk mu yaşanacak?

Konut satışlarında durgunluk mu yaşanacak?

Konut satışlarındaki artış Mayıs ayında da sürdü ancak bir önceki ayı yakalayamadı. İnşaat sektörünün krize daha geç girdiğini söyleyen inşaat mühendisi Cemal Gökçe, satışların yavaşlayacağını savundu.



Konut satışlarında yılın ilk aylarında görülen hızlı artış. Mayıs ayında yavaşladı. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, konut sektörünün geç krize girip krizden geç çıktığını, satışların daha da yavaşlayacağını belirterek, "İnşaat malzemelerindeki pahalılık, üretilen konutların pahalılığı ve konut satışında ki farklılık, enflasyon, faiz ve dövizin yükselmesi talebi azaltan durumlar" dedi. 


Gökçe, Türkiye'nin genç bir nüfusu olduğunu ve bu nüfusun da konuta ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, "Genç nüfusun iş problemi var. Birinci halka bu. İkinci halka işi olan insanların konut sorunu. Bu insanları ipotek öncesi birikmiş bir paraları yok ve maaşları krediyi ödeyecek durumda değil. Üretilmiş olan konutların oldukça yüksek fiyatları ihtiyacı olanların almasına engel oluyor. Lüks konutların kısa vadede satılması engelleniyor" diye konuştu. 


108 bin konut satıldı 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konut Satış İstatistikleri verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2015 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.4 artarak 107 bin 888 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34.7 artarak 40 bin 86 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 37.2 oldu. Nisan ayında toplam konut satışları yüzde 42.7 artarken, kredili konut satışları yüzde 96.5 artışla iki katına çıkmıştı. 


Yurt Gazetesi


Geri Dön