26 / 04 / 2024

Konut satışlarında rekor erken göründü!

Konut satışlarında rekor erken göründü!

Konut satışları 11 ayda 1 milyon 150 bine dayandı. Rekor erken göründü ancak düşürülen Rusya uçağı ve Fed kararları konuta gölge düşürdü.



Konut satışları 11 ayda 1 milyon 150 bine dayandı. Rekor erken göründü ancak düşürülen Rusya uçağı ve Fed kararları konuta gölge düşürdü. Kampanyalı aralık rakamları eklenince geçen yılki satışın üstüne çıkılmış olacak.


Türkiye genelinde kasım ayında 106 bin konut satıldı. Satılan konut sayısı, geçen ay bir önceki aya göre yüzde 1.8, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 2.1 oranında arttı. Yıl içinde yaşanan seçimler, siyasi belirsizlik ve terör olaylarıyla sekteye uğrayan satışlara rağmen konut sektörü bu yıl da yeni bir rekora imza atmaya hazırlanıyor.


Geçen yıl toplamında 1 milyon 165 bin konut satılarak 2013’ün rekoru kırılmıştı. 2015’in ilk 11 ayında ise satılan 1 milyon 146 bin 721 konutla 2014’ün rekorunun geçileceği de görülmüş oldu. Buna rağmen son seçimlerin ardından hızla yükselen satış ivmesiyle büyük artışlarla rekoru bekleyen sektör temsilcileri, geçen ay düşürülen Rusya uçağının etkisiyle yurtiçinde konut alıcılarının yeni bir ‘belirsizlik’le karşı karşıya kaldığını söyledi.


Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Rusya uçağı meselesinden önce seçimlerin ardından gelen verilerin çok olumlu sinyaller verdiğini belirterek, “Rusya uçağı biraz da konut sektörüne düşmüş gibi oldu. Satış ivmesi yükselirken bir anda dış siyaset ve FED ile yine bir belirsizlik ortamına düştük ve o zirveyi çok geçeceğiz ümidi kalmadı ama yine de keyfimiz yerinde. Sektör olarak küçülmedik, bir miktar da olsa büyüdük” dedi.


‘Diğer’ satışlar artıyor

Konut kredi faizlerinin yüksek olmasının alınan konut kredilerine etkisi devam ediyor. Kasımda ipotekli konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.7 azalarak, 28 bin 553’e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26.9 olarak gerçekleşti.


Ancak ‘diğer’ satış türlerinin ağırlığını oluşturan ve firmaların kendi bünyelerinde düzenledikleri vade ve faiz seçenekli kampanyalara ilgi artıyor. Diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı ise kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.9 artarak, 77 bin 455’e yükseldi.


Konut satışlarında rekor erken göründü!

‘Nakit aldılar’

İnder Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Kasım 2015 döneminde gerçekleşen konut satışlarındaki artış oranı ile ipotekli satışlardaki gerilemedeki ters korelasyonun, yatırım amaçlı alıcıların gayrimenkulü güvenli liman olarak seçtiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Durbakayım, “Seçim öncesinde bekle-gör pozisyonundaki yatırımcının sahip olduğu fonu aktaracağı dört kaynak vardı. Döviz, borsa, gayrimenkul ve faiz arasında kararsız kalan yatırımcılar nakitlerini sıcak para yerine, nakit alım yaparak gayrimenkule yatırdıklarını söyleyebiliriz. Böylece hem yıl sonu kampanyalarında sunulan önemli  oranlardaki nakit indirimden faydalanmış oldular. Hem de alternatif yatırım araçlarındaki volatiliteden kaçarak güvenli limana demir atmış oldular” diye konuştu.Konut satışlarında rekor erken göründü!


‘Kayıt içi azalıyor’

İpotekli konut satışlarının her ay azalmasını da değerlendiren Ömer Faruk Çelik, konut kredi faizlerinin yüksek olduğunu hatırlatarak, bunun sektördeki firmaların kendi bünyelerinde yaptıkları kampanyalarla telafi edilmeye çalışıldığını söyledi. Ancak bankalardan alınan kredilerle sektörün daha çok kayıt içine yöneldiğini belirten Çelik, bu şekilde kayıt içinin azalmaya başladığına dikkat çekti. Çelik, “Bu tabii ki ekonomi ve dünya konjonktürüyle ilgili bir durum. Satışta bir eksiklik yok ama bankalarla, konut kredisiyle yapılan satışlarda ciddi bir kayıt içine giren bir sektör vardı ama kayıt dışına çıkmaya başladı. Firmalar kayıplar yaşamamak için kendi imkanlarıyla satmaya, vadeyi kendileri yapmaya yöneliyorlar. Sektör hem bankacılık hem inşaatçılık yapıyor. Artık sektörün bankacılık yapma görevini devretmesi gerekiyor” dedi. 


Milliyet/Duygu Erdoğan 


Bu haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Döviz ve faizdeki hızlı tırmanışın etkisiyle Kasım'da ipotekli satışlar yüzde 20'den çok düşünce, toplam satışlardaki artış da yüzde 2.1 düzeyine geriledi.


Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kredili konut satışları, Ekim'deki yüzde 18.7 düşüşün ardından, Kasım ayında da yüzde 22.7 düşüşle 28,553 adet düzeyine geriledi. Toplam satışların yüzde 27'sini oluşturan ipotekli satışlarda Kasım ayında devam eden sert düşüş, konut satışlarındaki toplam artışı da sınırladı.


Ekim ayında yüzde 8.8 artan genel konut satışlarındaki artış hızı Kasım ayında yüzde 2.1 düzeyine kadar yavaşladı. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.1 artarak 106 bin adete çıktı.


Yılın 11 aylık döneminde genel konut satışları yüzde 11.3 artışla 1.15 milyon adete, aynı dönemde ipotekli satışlar da yüzde 13.7 artışla 394 bin 105 adete yükseldi.


Yabancılara konut satışları da Kasım ayında yüzde 25.6 artışla 2 bin 119 adete, Ocak-Kasım döneminde de yüzde 20 artışla 20 bin 547 adete çıktı.,




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,7 oranında azalış göstererek 28 bin 553'e indi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26,9 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 6 bin 459 konut satışı ve yüzde 22,6 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 33,8 ile Bartın oldu.


Diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,9 oranında artarak 77 bin 455 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 13 bin 623 konut satışı ve yüzde 17,6 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 67,8 oldu.  Ankara  7 bin 765 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara'yı 4 bin 662 konut satışı ile  İzmir  izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 7 konut ile Hakkâri oldu.


yükseliş Kasım'da zayıfladı


Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 artarak 50 bin 976 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 48,1 oldu. İlk satışlarda İstanbul 9 bin 803 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 19,2) sahip olurken, İstanbul'u 5 bin 25 konut satışı ile Ankara ve 2 bin 624 konut satışı ile İzmir takip etti. Türkiye genelinde konut satışları 2015 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 oranında artarak 106 bin 8 oldu. Satışlarda İstanbul, 20 bin 82 konut ile en büyük payı (yüzde 18,9) elde etti. Onu 11 bin 368 (yüzde 10,7) ile Ankara, 6 bin 522 (yüzde 6,2) ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller 7 ile Hakkâri, 12 ile Ardahan ve 47 ile Şırnak olarak sıralandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kasım ayı konut satış istatistiklerine göre yabancılara 2015 yılı Kasım ayında 2 bin 119 konut satışı gerçekleşti. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Kasım ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 495 konut satın aldı.


Zaman


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Konut satışları, Türkiye'de her kesimin yakından izlediği bir konu. Çünkü ekonominin seyriyle ilgili önemli ipuçları veriyor. Bu kapsamda dün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı Kasım ayıyla ilgili konut satış istatistiklerini yayınladı. Türkiye genelinde konut satışları 2015 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 artarak 106 bin 8 adet oldu. İpotekli konut satışları (kredili) ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,7 azalış göstererek 28 bin 553 oldu. Bu durum vatandaşın konut alırken peşin parayı tercih ettiğini gösteriyor. Dövizdeki dalgalanma ve kredi faizlerideki artış da bu sonuçta etkili. Bu nedenle toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26,9'da kaldı. Bu oran geçen yılın aynı ayında yüzde 35,6 idi. 


Yine kasım ayında, Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 artarak 50 bin 976 oldu. Toplamda ise ilk satışın payı yüzde 48,1'e çıktı. Yılın ilk 11 ayında ise toplam konut satışı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,2 artarak 1 milyon 147 bin 721 oldu. Bunların 394 bin 105'i krediyle (ipotekli) satıldı. İlk 11 ayda bu tür satışlarda artış yüzde 13,7.


Yabancıların ilgisi sürüyor


Kasım ayında, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 artarak 2 bin 119 oldu. Yabancıların en çok konut alındığı il ise 703 adetle İstanbul.  Bu ili 539 konutla Antalya, 149 konutla Bursa izledi. Yılın ilk 11 ayında ise yabancılar Türkiye'de 20 bin 697 konut aldı.


Bugün



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut satışları kasımda yüzde 2.1 artış gösterirken, ipotekli konut satışları bir önceki yılın kasım ayına göre yüzde 22.7 azalarak 28 bin 553 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26.9 olarak gerçekleşirken ipotekli satışlarda istanbul 6 bin 459 konut satışı ve yüzde 22.6 pay ile ilk sırayı aldı. Son sırada ise Bartın var. 


JLL perakende lideri 

Yatırım yönetimi danışmanlık hizmetleri veren JLL, bu yıl ofis alanında 266 milyon TL tutarında işlem yaptıklarını açıkladı. JLL, perakende sektöründe gerçekleştirdiği Demirpark AVM ve İzmir CarrefourSA satışıyla da perakende yatırımları konusundaki liderliğini korudu. 


Cumhuriyet


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Türkiye genelinde bu yılın 11 ayında toplam 1 milyon 146 bin 721 konut satıldı. 11 aylık konut satışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,25 arttı.


AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2015 Ocak-Kasım döneminde konut satışları bakımından İstanbul ve Ankara diğer illere büyük fark attı.


Söz konusu dönemde, Türkiye'nin en fazla nüfusa sahip kenti İstanbul'da 213 bin 172 konut satılırken, bu rakam başkent Ankara'da 130 bin 491 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin nüfusu en kalabalık 3. ili İzmir'de ise aynı dönemde 69 bin 451 konut satıldı. Antalya, Bursa ve Mersin'de de toplam 134 bin 430 konut yeni sahibini buldu.


Bu dönemde en az konut satışı yapılan iller ise toplam 800 ile Hakkari, Ardahan ve Bayburt olurken, Muş, Tunceli, Şırnak ve Bitlis'te toplam 3 bin 439 konut satışı yapıldı.


Bu yılın 11 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre sadece 5 ilde konut satışı azaldı. Hakkari, Bayburt, Tunceli, Kırşehir ve Nevşehir dışındaki bütün illerde konut satışları artış gösterdi.


AA



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜİK verilerine göre bu yılın 11 ayında Türkiye genelinde 1 milyon 146 bin 721 konut satışı gerçekleştirildi


Türkiye genelinde bu yılın 11 ayında toplam 1 milyon 146 bin 721 konut satıldı. 11 aylık konut satışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,25 arttı.AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2015 Ocak-Kasım döneminde konut satışları bakımından İstanbul ve Ankara diğer illere büyük fark attı.

 

Söz konusu dönemde, Türkiye'nin en fazla nüfusa sahip kenti İstanbul'da 213 bin 172 konut satılırken, bu rakam başkent Ankara'da 130 bin 491 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin nüfusu en kalabalık 3. ili İzmir'de ise aynı dönemde 69 bin 451 konut satıldı. Antalya, Bursa ve Mersin'de de toplam 134 bin 430 konut yeni sahibini buldu.Bu dönemde en az konut satışı yapılan iller ise toplam 800 ile Hakkari, Ardahan ve Bayburt olurken, Muş, Tunceli, Şırnak ve Bitlis'te toplam 3 bin 439 konut satışı yapıldı.


Sadece 5 ilde konut satışı azaldı

Bu yılın 11 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre sadece 5 ilde konut satışı azaldı. Hakkari, Bayburt, Tunceli, Kırşehir ve Nevşehir dışındaki bütün illerde konut satışları artış gösterdi. Yüzde 141,39 ile en fazla artışın görüldüğü Bingöl'de Ocak-Kasım 2014 döneminde 459 olan konut satışı, bu yılın aynı döneminde bin 108'e çıktı.Bingöl'ü yüzde 57,98 ile Gümüşhane, yüzde 51,89 ile Bartın, yüzde 41,05 ile Muş ve yüzde 38,82 ile Sivas izledi.

 

Konut satışları en fazla Hakkari'de düştü. Yüzde 34,71'lik düşüşün kaydedildiği Hakkari'de geçen yılın 11 ayında 193 konut satılırken, 2015'in aynı döneminde bu rakam 126'ya geriledi.Türkiye genelinde 2015 yılının 11 ayında toplam 1 milyon 146 bin 721 konut satıldı. Birçok yeni konut projesinin hayata geçmesiyle hareketlenen sektörde 11 aylık konut satışı, 1 milyon 30 bin 715 konutun satıldığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,25 yükseldi.


Bugün


Haber Hürriyet'te şöyle yer aldı;


Kasımda konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 arttı ve 11 ayda 1 milyon 146 bin 721 kişi ev sahibi oldu. Yılın ilk 11 ayında ise geçen yıla göre yüzde 11.3 artış oldu. Sektör temsilcileri 2015 sonunda 1 milyon 200 binden fazla ev satışı ile tarihi rekor bekliyor.


GEÇEN yıl ev satışında rekor yıl olmuş ve ülke genelinde 1 milyon 165 bin 381 kişi ev sahibi olmuştu. Bu yılın 11 ayında satılan ev sayısı ile 1 milyon 146 bin 721 oldu. Aralık satışlarının da açıklanmasının ardından 2015 yılında konut satışında tarihi rekor  kırılması bekleniyor. Haziran ve kasım aylarında gerçekleştirilen genel seçimler ve kurdaki ani yükselişlerin etkisiyle zor bir yıl geçirdiklerini söyleyen gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre yıl 1 milyon 200 binden fazla satış yapılacak. 


KREDİLİ ALIM DÜŞTÜ

Kasım ayında ise ülke genelinde 106 bin 8 konut satışı gerçekleştirildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen ay satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 1.8, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 2.1 artış gösterdi. Kasımda ipotekli konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.7 azalarak, 28 bin 553’e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26.9 olarak gerçekleşti. Şirket içi ödeme planı gibi diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı ise kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.9 artarak, 77 bin 455’e yükseldi.  İlk defa satılan konut sayısı kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.9 artarak 50 bin 976 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları kasımda, 2014’ün aynı ayına göre yüzde 1.1 azalış göstererek, 53 bin 32’ye geriledi.Konut satışlarını aylık değil yılın tamamına bakarak değerlendirmek gerektiğini söyleyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Yılın ilk 11 ayında geçen yılın 11 ayına göre 1. el konutta yüzde 10, ikinci el konutta ise yüzde 12 büyüme yaşandı. Toplamda ise yüzde 11.3’lük bir büyüme var. Rakamlar gösteriyor ki gayrimenkul sektörü ülke büyümesinin üzerinde büyüdü” dedi. Sektörün 2015’i 2014’ün üzerinde büyüme ile kapatacağını belirten Çelik, yılsonunda 1 milyon 200 binden fazla ev satışı yapılacağını kaydetti. 


RUSYA ETKİSİ

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Kasımda ev satışları yüzde 2 arttı. Beklentimiz bunun biraz üzerindeydi. Rus uçağının düşürülmesi ile yaşanan gerilim ve FED etkisi ayın son haftasını olumsuz etkiledi. Ama yıla bütün olarak bakarsa başarılı bir yıl geçirdik diyebiliriz” dedi.


Yabancı 20 bin ev aldı

YABANCILARA yapılan konut satışları kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.6 artarak 2 bin 119 oldu. Yılın 11 ayında ise yabancılar Türkiye’den toplam 20 bin 547 ev satın aldı. Kasımda yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 703 konut ile İstanbul aldı. Bu ili sırasıyla 539 konut satışı ile Antalya, 149 konut satışı ile Bursa, 138 konut satışı ile Yalova, 87 konut satışı ile Sakarya ve 80 konut satışı ile Ankara izledi. Kasımda Irak vatandaşları Türkiye’den 495 konut satın aldı ve bu alanda ilk sıraya yerleşti. Söz konusu ülke vatandaşlarını sırasıyla 226 konut ile Suudi Arabistan, 193 konut ile Kuveyt izledi. Rusya ile yaşanan gerilime rağmen Rus vatandaşları da konut alımına devam  etti. Geçen ay Ruslara 136 ev satıldı. 


Hürriyet 



Bu haber Vahdet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Türkiye genelinde bu yılın 11 ayında toplam 1 milyon 146 bin 721 konut satıldı.

Türkiye genelinde bu yılın 11 ayında toplam 1 milyon 146 bin 721 konut satıldı. 11 aylık konut satışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,25 arttı.


AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2015 Ocak-Kasım döneminde konut satışları bakımından İstanbul ve Ankara diğer illere büyük fark attı.


Söz konusu dönemde, Türkiye'nin en fazla nüfusa sahip kenti İstanbul'da 213 bin 172 konut satılırken, bu rakam başkent Ankara'da 130 bin 491 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin nüfusu en kalabalık 3. ili İzmir'de ise aynı dönemde 69 bin 451 konut satıldı. Antalya, Bursa ve Mersin'de de toplam 134 bin 430 konut yeni sahibini buldu.


Bu dönemde en az konut satışı yapılan iller ise toplam 800 ile Hakkari, Ardahan ve Bayburt olurken, Muş, Tunceli, Şırnak ve Bitlis'te toplam 3 bin 439 konut satışı yapıldı.


Bu yılın 11 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre sadece 5 ilde konut satışı azaldı. Hakkari, Bayburt, Tunceli, Kırşehir ve Nevşehir dışındaki bütün illerde konut satışları artış gösterdi.



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekidle yer aldı...


Türkiye genelinde bu yılın 11 ayında toplam 1 milyon 146 bin 721 konut satıldı. 11 aylık konut satışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,25 arttı. Söz konusu dönemde, Türkiye'nin en fazla nüfusa sahip kenti İstanbul'da 213 bin 172 konut satılırken, bu rakam başkent Ankara'da 130 bin 491 olarak gerçekleşti.Türkiye'nin nüfusu en kalabalık 3. ili İzmir'de ise aynı dönemde 69 bin 451 konut satıldı. Antalya, Bursa ve Mersin'de de toplam 134 bin 430 konut yeni sahibini buldu. Bu dönemde en az konut satışı yapılan iller ise toplam 800 ile Hakkari, Ardahan ve Bayburt olurken, Muş, Tunceli, Şırnak ve Bitlis'te toplam 3 bin 439 konut satışı yapıldı. 


Akşam


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Türkiye genelinde 2015 yılının 11 ayında toplam 1 milyon 146 bin 721 konut satıldı. Yeni projelerle hareketlenen sektörde 11 aylık konut satışı, 1 milyon 30 bin 715 konutun satıldığı 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 11.2 yükseldi 


Türkiye genelinde bu yılın 11 ayında toplam 1 milyon 146 bin 721 konut satıldı. 11 aylık konut satışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.2 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015 Ocak-Kasım döneminde konut satışları bakımından İstanbul ve Ankara diğer illere büyük fark attı. Söz konusu dönemde, Türkiye'nin en fazla nüfusa sahip kenti İstanbul'da 213 bin 172 konut satılırken, bu rakam başkent Ankara'da 130 bin 491 olarak gerçekleşti. Türkiye nüfusu en kalabalık 3. ili İzmir'de ise aynı dönemde 69 bin 451 konut satıldı. Antalya, Bursa ve Mersin'de de toplam 134 bin 430 konut yeni sahibini buldu. Bu dönemde en az konut satışı yapılan iller ise toplam 800 ile Hakkari, Ardahan ve Bayburt olurken, Muş, Tunceli, Şırnak ve Bitlis'te toplam 3 bin 439 konut satışı yapıldı. 


SADECE 5 İLDE AZALMA OLDU

Bu yılın 11 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre sadece 5 ilde konut satışı azaldı. Hakkari, Bayburt, Tunceli, Kırşehir ve Nevşehir dışındaki bütün illerde konut satışları artış gösterdi. Yüzde 141.4 ile en fazla artışın görüldüğü Bingöl'de OcakKasım 2014 döneminde 459 olan konut satışı, bu yılın aynı döneminde bin 108'e çıktı.


Demir İnşaat Yön. Kur. Başkanı HAMİT DEMİR 


1 MİLYON 250 BİNİ RAHAT AŞARIZ 

"2015 siyasi belirsizlikler nedeniyle kayıp yıl olmasına rağmen sektör konut satışında adım adım rekora gitti. 1 Kasım'dan itibaren siyasi belirsizliğin bitmesi ve ekonomiye duyulan güvenin artması nedeniyle satışlarda ciddi artış yaşandı. Kasımda ekim ayına göre satışlar yüzde 40 arttı. Konut satışlarının yıl sonunda yüzde 10-15 civarında artışla 1 milyon 250 bini rahatça aşacağımızı düşünüyoruz." 


İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı NİZAMEDDİN AŞA


2014'Ü YAKALAMAK BİLE BÜYÜK BAŞARI 

"2015 sonunda konut satışlarında geçen yılın rakamları rahat yakalanacak. Ancak bu rakam 1 milyon 200 binin az miktarda üzerinde olacak. Yıl içerisinde yaşanan sıkıntılar ve faiz oranlarının da yükselmesiyle vatandaşların konut alım talebi ertelenmişti. Son gelişmelerin ardından ise yeniden alıma geçildi. Bu yıl yaşanan tüm sıkıntılara rağmen konut satışında geçen yılın rakamlarını yakalamak bile büyük başarı." 


11 ay içinde 5.8 milyarlık satış yaptı 


Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığ (GYO) Ocak-Kasım döneminde Katma Değer Vergisi (KDV) hariç toplam 5 milyar 760 milyon lira değerinde 9 bin 580 adet bağımsız bölüm satışı gerçekleştirdi. Kasım ayı özelinde ise ön satışlar dahil 871 adet bağımsız bölüm satışı gerçekleştirildi.

 

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, kasım ayında yaptığı değerlendirmede 2015 sonu için koydukları 6.7 milyar liralık satış hedefini aşacaklarını; 12 bin adet bağımsız bölüm hedefine ise çok yaklaşacaklarını öngörmüştü. 


Habertürk



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye'de yabancılara konut satışı, Ocak-Kasım 2015'te, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 59 artarak 10 bin 740'tan 17 bin 104'e ulaştı.


TÜİK verilerine göre yabancı uyruklu vatandaşlar 2015'te ayda ortalama bin 554 konut aldı. Yabancılara konut satışı Sakarya'da yüzde 442, Trabzon'da yüzde 384, Bursa'da yüzde 162, İstanbul'da yüzde 145, Ankara'da ise yüzde 118 arttı.


Arif BAYRAKTAR/Zaman


Geri Dön