25 / 04 / 2024

Konut sektörü büyüme trendinde

Konut sektörü büyüme trendinde

Ev mi almak istiyorsunuz? Tam zamanı... Gerekli araştırmalara başlayın ve işe koyulun! İşte ev almak isteyenlerin bilmek isteyeceği bilgiler...



Ekonomik krizin etkisini iyiden iyiye hissettirdiği bu dönemde, fiyatların düşmesi emlak piyasasının da nispeten canlanmasına neden oldu. Bankaların düzenlediği kampanyalar, cazip faiz oranları ve indirimli mortgage kredileri de bu canlanmaya vesile oldu. Bu dönemden faydalanıp bankaların faiz oranlarını takip edenler ve uygun krediyle konut almak isteyenler git gide çoğaldı. Örneğin; Garanti Mortgage bu dönemde indirimli mortgage faiz oranı sırasıyla aylık yüzde 1,48 ve yüzde 1,41 seviyelerine gerilemiş bulunuyor. İşte Garanti Mortgage uzmanlarından konut almak isteyenlerin merak ettiği soruların cevapları ve tavsiyeleri

* Konut kredisi faiz oranlarınız nedir?

Şu an itibariyle indirimli TL faiz oranlarımız 60 ay vadede 1,31, 120 ay vadede 1,34 seviyesindedir.

FAİZLER DAHA DA DÜŞER

* Kriz başladığından bu yana faiz oranlarında ne gibi değişim oldu? Bundan sonra oranlar hangi yönde değişir?

2008 Kasım ayı ortasında piyasalardaki olumsuz gelişmelerle beraber, 60 ay vadede faiz oranımız aylık %1,76 seviyesine kadar çıktı. Söz konusu tarihten sonra, yabancı merkez bankalarının faiz indirimleri, T.C. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri, IMF programıyla ve cari açıkla ilgili olumlu gelişmeler, bono faizleri ve bankaların fonlama maliyetlerinde hızlı bir düşüşü tetikledi. Fonlama maliyetlerinin düşmesiyle birlikte hemen hemen tüm bankalar, konut kredisi faiz oranlarını indirdi.

Bankamızın indirimli mortgage faiz oranı sırasıyla aylık %1,48 ve %1,41 seviyelerine gerilemiştir. Son olarak da 27 Mart itibariyle de aylık %1,31 seviyelerinde seyretmektedir.

Merkez Bankası bundan sonra ölçülü indirimler yapacağı beklentisi hakim. Bankalar olarak mevduat faizlerinin tabanına geldiğimiz görüşündeyiz.  Dolayısı ile maliyetten yola çıkarak faizlerde aşağıya doğru gidişin çok fazla olmayacağını düşünüyoruz. Tabii ki global ekonomik gelişmeler başta olmak üzere ekonomik ve politik gelişmeler faiz oranlarının hangi yönde seyredeceğini çok daha net gösterecektir.

* Konut kredisinde özel kampanyalar düzenliyor musunuz? İnşaat şirketleriyle birlikte yaptığınız kampanyalar var mı? Bunların faiz oranı nedir?

Farklı meslek gruplarına, maaş müşterilerimize özel kampanyalar düzenliyoruz, ayrıca Türkiye'nin önde gelen inşaat firmaları ile de çeşitli işbirliklerimiz bulunmakta. Bu işbirlikleri ve kampanyalar sayesinde sunduğumuz özel fırsatlarla tüketicilerimizi ev sahibi yapmayı hedefliyoruz.  (cevap detaylandırılacak)

* Krizle birlikte konut fiyatları oldukça düştü. Sizce ev almak için bu bir fırsat mıdır yoksa fiyatlar daha da geriler mi?

Artan ya da azalan faiz oranları, konut fiyatlarında da ters yönde hareketlere sebebiyet vermektedir. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, tüketicilerin faizlerin ya da fiyatların gerilemesi beklentisiyle satın alımlarını ertelemek yerine bütçe ve ihtiyaçlarına uygun bir konut buldukları takdirde konut satın almalarının uygun olduğunu düşünüyoruz.

TÜKETİCİLER KONUT ALMAYA SICAK BAKMAYA BAŞLADI

* Kriz nedeniyle konut kredisine talep var mı? Varsa ne oranda?

2009 yılının başında piyasaya genel olarak bakarsak, sektörün küçülme trendinde olduğunu fakat faizlerin düşmesiyle birlikte bu küçülme trendinin yavaşladığını, hatta sektörün tekrar bir büyüme trendine girdiğini söyleyebiliriz.

Ekonomideki olumlu gelişmelere bağlı olarak gerçekleşen bu faiz düşüşü piyasada da bir hareketlilik yarattı. Özellikle konut fiyatlarının bir miktar aşağı gelmesinden istifade etmek isteyen belirli bir kesim tüketici tekrardan konut satın almaya sıcak bakmaya başladı ve bu hacimlerimize de yansıyor.

* Böyle bir dönemde emlak yatırımı yapmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ekonomik gelişmelere bağlı olarak, değişen faiz oranları, konut fiyatlarında ters yönlü harekete sebebiyet vermektedir. Bizim görüşümüz, tüketicilerin bütçe ve ihtiyaçlarına uygun bir konut buldukları takdirde, talebi ertelemek yerine bütçe ve imkânları doğrultusunda konut satın almalarını tavsiye ediyoruz. Bu durumda doğru zaman, istediğiniz evi bulup bunu finanse edecek sistemi yarattığınız zamandır diyebiliriz. Ancak yatırım amaçlı konut alımlarının, yani belirli bir sürede konutun değer kazanması ve satılarak belirli kar edilmesi yönünde yapılan işlemlerin, özellikle de kredi ile finanse edilmesi halinde, bazı riskleri içerdiği, dolayısıyla bu kararları verirken, tüketicilerin detaylı analiz, iyi ve kötü durum senaryolarını yapmaları yerinde olacaktır.

Sabah Emlak


Geri Dön