25 / 04 / 2024

Konut sektörü ne bekliyor?

Konut sektörü ne bekliyor?

7 HAZİRAN 2015 Genel seçiminden sonra yaşanan kısa sürelik istikrarsızlık sonucu İnşaat sektörü de beklenti sürecine girmişti. Ancak Ak Parti'nin güçlü bir şekilde iktidar olması inşaat sektörünü umutlandırdı.



7 HAZİRAN 2015 Genel seçiminden sonra yaşanan kısa sürelik istikrarsızlık sonucu İnşaat sektörü de beklenti sürecine girmişti. Ancak 1 Kasım 2015 seçimleri ile tek başına güçlü bir şekilde seçimde çıkan Ak Parti'nin güçlü bir şekilde iktidar olması inşaat sektörünü umutlandırdı. 


Sektör temsilcileri, konut piyasasının kısa sürede hareketli günler geçirmeye başlayacağını belirtiyor. 

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, 1 Kasım seçimlerinden tek başına iktidar çıkması sonrası piyasada ne gibi gelişmeler beklediklerine ilişkin görüşlerini AA muhabiri ile paylaştı.


"KONUŞMAK İÇİN ERKEN" 


İstanbul emlak Komisyonculan ve Danışmanlan Odası Başkanı Nizameddin Aşa, seçim sonuçlannın şu an için ev veya ticari kiralan nasıl etkilediğini konuşmanın henüz erken olduğunu vurguladı. 

Bu yıl içinde özellikle konut fiyatlannın bariz şekilde yükseldiğini hatırlatan Aşa, iş yerleri ve ofis kiralarının ise bir miktar azaldığını anımsattı. Aşa, 2016'ya kadar konut fiyatian ve kira tutarlannda değişiklik olmayacağını öngörerek, "Ancak 2016 yılı ilk çeyreğinde piyasalarda bir hareketlenme olacağını tahmin ediyoruz" dedi. 


Gerek emlakçılar gerekse ev sahiplerinin özellikle nisan ayından başlamak üzere piyasalardaki belirsizlikten oldukça etkilendiğini ifade eden Aşa, bu dönemlerde özellikle yatınmcılann bekle-gör moduna girdiğini, 7 Haziran seçimlerinden tek başına iktidar çıkmamasından 1 Kasım seçimlerine kadar geçen sürenin aynı psikoloji ile geçtiğini anlattı. Aşa, şunlan kaydetti: "Piyasalarda hızlı bir hareketlenme olacağını zannetmiyoruz. 

Ancak psikolojik bir rahatlama mutlaka olacaktır. Ertelenmiş yaînm talepleri yeniden gündeme gelecek ve 2016 yılında canlı piyasa hareketleri yaşayacağız diye düşünüyorum 


"KUR DAHA İSTİKRARLI SEYREDECEK" 

Global Real Invest Yönetim Kumlu Başkanı Fatih Koca, yaşanan siyasi boşluğun, merkezi yönetimin inşaat ve kentsel dönüşüm politikalarını dilediği gibi hayata geçirememesi ve makroekonomik verilerin olumsuz etkisiyle sektörde ciddi baskı oluştuğunu söyledi. Koca, seçimden tek başına iktidar çıkmasının öncelikle kurun daha istikrarlı seyrine ve yabancı yatınmcının beklentilerine katkı sağlayacağını kaydetti. 


Bu sebeple kurulacak yeni hükümet ile Çevre ve Şehircilik Bakanı olacak kişi bu konuda sektörün taleplerini de göz önünde bulundurarak yeni düzenlemeleri gündeme getirmek durumundadır." Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, seçim atmosferinde genelde gayrimenkul sektörünün oyuncularının "bekle-gör" politikası uyguladığını belirterek, "Bu nedenle sonucun net olduğu bir seçim sonrasında gayrimenkul sektörü kısa vadede hareketlenecektir" dedi. Bu hareketlenmeyi etkileyecek, seçim dışındaki ana faktörlerin döviz kurlan, konut kredisi faiz oranlan ve ticari kredi faiz oranlan olacağını söyleyerek, "Kısa vadede gayrimenkul geliştiricileri tarafında yeni başlanacak projeler ya da yeni arsa anlaşmaları için bekleme süreci ortadan kalkacağı için hareketli günler yaşanabileceğini öngörüyorum" diye konuştu. 

Maya, tek parti iktidarının netleşmiş olmasının kısa vadede satış rakamlannı ve konut fiyatlannı etkilemeyeceğini de öngörüldü.


"YIL SONUNDA SEKTÖR HIZLA CANLANACAK" 

Türkiye Değerleme Uzmanlan Birliği Bekir Yener Yıldırım, son 2 genel seçim arasındaki belirsizlik nedeniyle ve dolann artmasının etkisiyle konut yatınmlarının ertelendiğini anımsatarak, yükselen konut kredisi faiz oranlarının da bireysel yatırımcıya "dur" dediğini anlattı. Şimdi sene sonuna kadar piyasalarda daha ılıman bir hava beklediklerini aktaran Yıldınm, yatnmlann yeniden gündeme geleceği ve doların TL karşısında az da olsa değer kaybedeceği kanaatinde olduklannı dile getirdi. 


İstanbul Times


Geri Dön