18 / 04 / 2024

Konut sektörü son yıllarda piyasanın lokomotifi oldu!

Konut sektörü son yıllarda piyasanın lokomotifi oldu!

TÜİK, Şubat ayı konut satış verilerini dün açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları 2018 şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 oranında azalarak 95 bin 953 oldu. 



Dünya Gazetesi yazarlarından Tevfik Güngör bugünkü köşesinde ''TÜİK’e göre, şubatta konut satışlarında yavaşlama var'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı..

Konut piyasası son yıllarda piyasanın lokomotifi oldu. Sanayi sektörüne ilgi azalırken, konut sanayi sektörünün yerine oturdu.

Ne var ki, 2017 yılından bu yana; konut piyasasında talebin büyük ölçüde düştüğü, yeni konutlarda stok birikimi olduğu söylenir oldu.

2017 yılı için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı konut satış rakamları, talebin büyük ölçüde düşmediğini, yeni (ilk el) ve eski (ikinci el) konut satışlarının devam ettiğini gösteriyordu.

Son 4 yılın Türkiye genelinde ve İstanbul’da konut satış rakamları toplam olarak da yeni konut satışları olarak da devamlı yükseldi. Yükselme 2017 yılında da devam etti.

2017 yılının aylar itibariyle ocaktan aralık ayına, toplam ve yeni konut satış rakamlarında azalma görülmüyor.

TÜİK'in şubat ayı konut satış rakamları ilk defa satışlarda gerilemeyi işaret ediyor.

Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında % 5.4 oranında azaldı.

İlk el (yeni) konut satışlarında azalma % 3.3 oranında. Toplam konut satışlarının % 44’ü ilk el satış.

İkinci el (eski) konut satışları da % 7.1 oranında azaldı.

İpotekli (kredili) satışlarda azalma % 27.8 oranında. Toplam konut satışlarının % 38’i ipotekli (kredili) satış.

Satışlarda gerileme var ama, satış rakamları gene de yüksek.

Ocak-şubat döneminde 2017 yılında Türkiye genelinde 196 bin konut satılmıştı. Bu yıl 192 bin satış oldu.

İstanbul’da yılın ilk iki ayında geçen yıl 33 bin konut satılmıştı, bu yıl 32 bin satış oldu. İstanbul’da ilk iki aydaki yeni konut satışları 16 bin idi. Bu yıl 14 bin yeni konut satıldı.
2018 yılının ilk 2 ayındaki satış rakamlarında azalma var ama, konut piyasasının durduğunu gösterecek ölçüde bir azalma değil.

Buna karşılık konut satışlarına aracılık eden kişi ve kuruluşlar, konut piyasasını izleyen profesyoneller, “Fiyat konusundaki fedakarlığa (fiyat kırmaya) rağmen, alıcı olmadığını” belirtiyorlar.

İstanbul’da hemen her semtte eski konutların cephelerinde “Satılık” ilanları çoğalıyor.
Konut piyasasında talebin yavaşlamasına yol açan ekonomik gelişmeleri de unutmamak gerekir.

Çok kişi, (1) Fiyatları devamlı arttığı için, (2) İstendiğinde kolaylıkla satılabildiği için, tasarruflarını konuta bağlıyordu. Konut fiyatlarında artışın duraklaması, satışlardaki durgunluk, yatırımcılar için konutun cazibesini azalttı.

Türkiye’de nüfus artıyor. Şehirleşme artıyor. İnsanlar daha iyi evlerde yaşamak istiyor. Konut çok kimse için sağlam bir yatırım. Bu şartlarda konut satışları yavaşlar, ama yavaşlama büyük boyutlarda olmaz.

Şubattaki yavaşlamaya bakarak, 2018 yılında konut piyasasının ne olacağı konusunda değerleme yapmak zor.

Tapu almadaki gecikmeler nedeniyle konut satışları gecikmeli olarak konut satış istatistiklerine yansıyor.

Bahar ile birlikte satışlarda tekrar canlanma olabilir.

(Son bir not: Tabii ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun konut satış istatistikleri önemli, ama inşaat grupları, satışlara aracılık eden firmalar, piyasa profesyonelleri işin içinde olduklarından 'piyasanın değerlemesi' güncel durumu daha iyi izleme şansı veriyor…)


Geri Dön